Передплата 2010 Прочитати докладніше…
Юридичний Радник
Правила Форуму
Конкурс 2009!
Користувачів на Форумі: 0, Гостей: 0
 Форум → Обговорення нотаріальної практики → ІСПИТ (продовження)
Valeeri  13.05.2010, 15:34 №1
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
Продовження підготовки до складання успішного іспиту!

Попередні теми
Іспит 2 /ТЕСТИ/- http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=10072
Іспит відповіді на тести.
- http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=10440
ІСПИТИ (ТЕСТИ, ЗАДАЧІ, ВРАЖЕННЯ) - http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=14962
Подготовка к экзамену (продолжение)- http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=15926
ЭКЗАМЕНЫ (продолжение продолжения:)) - http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=16576
ІСПИТИ (з 02.10.09)- http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=16952
ІСПИТИ (з 28.10.09)- http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=17443
ІСПИТИ (з 17.11.09)- http://yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=17791
Іспити 25.11.2009 - http://yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=18024
Іспити 04 12 2009 - http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=18229
Іспити 24.12.2009 - http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=18609
Іспит 22.01.2010 - http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=19023
ІСПИТ (продовження) - http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=19692
ІСПИТ (продовження) 07.04.2010 - http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=20520
Повідомлення змінено: 13.05.2010 15:36
Ксана  13.05.2010, 15:45 №2
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
ПРИ*НЦ, а откеля Вы знаете.... ????
ВСПОМНИЛА сама говорила.
Повідомлення змінено: 13.05.2010 15:46
AVATARIUS  13.05.2010, 16:37 №3
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Ребят, ну вы гоните!!!! Тему создали 13 числа. я вот вроде не суеверная, понесла в управу документы сдавать на экзамен 13-го, думаю, что такое- очереди нет? А просто тот день желающих рисковать не было. И не сдала экзамен. Так-то Вот.
При*НЦ  13.05.2010, 16:39 №4
Повідомлень: 431
З нами: 07.11.2008
ОКСАШКА
а откеля Вы знаете.... ????

Наверное, блондинка не может уделять столько внимания теме "Екзамен" генетически :-).

AVATARIUS
В ЗАГСЕ тоже очереди на 13 нет :-).
А те кто доки подавали НЕ 13 сдали? :-) Думаю далеко не все :-).
Повідомлення змінено: 13.05.2010 16:53
Ксана  13.05.2010, 16:56 №5
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
При*НЦ, всё ухожу в астрал до завтра (на пол года):)))))))))))

AVATARIUS, я когда ехала в Акамедию поступать, выехала 13 июня и ничё, поступила, тут как карта ляжет.....
При*НЦ  13.05.2010, 17:05 №6
Повідомлень: 431
З нами: 07.11.2008
ОКСАШКА.
ОК, так уж и быть полгода (до завтра) потерплю:-)
Хотя тяжело конечно:-)

Для справки. Французький способ выхода в астрал.
 http://www.mag.org.ua/libtxt/109-1.html#13 
Повідомлення змінено: 13.05.2010 17:08
AVATARIUS  13.05.2010, 18:03 №7
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
При*НЦ, давно вас не было на сайте. Рада видеть. Тоже пошла в астрал.
Ксана  13.05.2010, 18:05 №8
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
ФСЁ.............ЗАРАЗИЛИ.................................................:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Ксана  13.05.2010, 18:59 №9
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Повідомлення змінено: 13.05.2010 18:59
Helenna  13.05.2010, 19:25 №10
Повідомлень: 58
З нами: 25.01.2010
Так....... Пришла домой, включила компьютер......- а тут все в астрале!!!!!!!!:))))))))
golo  13.05.2010, 19:58 №11
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
у нас сдают 12 человек, список уже висит
Пава  13.05.2010, 20:39 №12
Повідомлень: 11
З нами: 12.05.2010
Розкажіть будь ласка процедура сдачі екзаменім (скільки завдань і таке інше)?Які потрібно документи сдавати на стажировку? Хто має нові завдання скиньте на (maliushka86@mail.ru)
Сонце  13.05.2010, 21:00 №13
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
А я гадаю, що нотаріус може посвідчити ДКП, бо мораторій стосується громадян України, а іноземні громадяни повинні відчужити протягом року.
Проте в п. 15 Перехідних положень ЗК вказано, що до набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, але не раніше 1 січня 2012 року, не допускається: б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності ГРОМАДЯН та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.

це пост №326 у попередній темі. Хто ще вважає, що заборона стосується лише громадян України? Щось я не бачу, де в п. 15 перезххідних положень вказано громадянам україни? Скажіть ваші думки з цього приводу.
Повідомлення змінено: 13.05.2010 21:01
Сонце  13.05.2010, 21:03 №14
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Анна, для початку почитайте нормативну базу з цього питання( про екзамен, стажировку) і багато питань відпаде само собою. Усі завдання є на форумі, просто цьому приділити "трошки" часу.
golo  13.05.2010, 21:05 №15
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
також вважаю, що не мається на увазі лише громадяни України
golo  13.05.2010, 21:06 №16
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
і знову Задача))
Був посвідчений договір іпотеки. Предметом іпотеки була будівля, що належала на праві власноті іпотекодавцю. Земля була у власності Міської ради, тому заборона відчуження при укладенні на неї не накладалася. Через два роки іпотекодавець купив зем. ділянку. Чи зобов'язаний нотаріус накласти заборону відчуження на земельну ділянку та внести зміни і доповнення до іпотечного договору.
1) Так зобов'язаний.
2) Так зобов'язаний. Окрім цього зобов'язаний повідомити банк про зміну власника земельної ділянки.
3) Так зобов'язаний. Окрім цього повинен роз'яснити іпотекодавцю його обов'язок повідомити банк про зміну власника.
4) Ні не зобов'язаний. Окрім цього зобов'язаний повідомити банк про зміну власника земельної ділянки.
5) Ні не зобов'язаний. Окрім цього повинен роз'яснити іпотекодавцю його обов'язок повідомити банк про зміну власника.
golo  13.05.2010, 21:09 №17
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
схиляюся до першої відповіді
dalia  13.05.2010, 22:21 №18
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Всем добрый вечер.

На № 13.
Кажется, подобная задача была в тестах 800, но вопрос сводился к тому, что может ли быть в собственности иностранца земля "сельскохозяйственного назначения", которую он получил в наследство. Так вот там был ответ, что иностранец обязан продать такой земельный участок в течение 1 года (без каких либо ссылок на мараторий).

Сонце  13.05.2010, 22:34 №19
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
на п. 16 Перечитала ЗУ Про іпотеку та інструкцію, але не знайшла нічого, що описує ситуацію викладену в задачі. Лише тільки що земля передається в іпотеку разом з нерухомістю. Може хто знає де саме написано, що потрібно робити коли так відчбувається, я описано в задачі. На практиці ці моменти прописані в самому договорі іпотеки, який укладають сторони.
dalia  13.05.2010, 22:48 №20
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Думаю, что на № 16 ответ 4 или 5.

Обязанность - это то, что предусмотрено законом, а у нотариуса нет такой обязанности самостоятельно по собственной инициативе вносить изменения в договор ипотеки. Это должны сделать стороны. И не уверена, что нотариус обязан уведомлять банк об изменении собственника зем.участка. Так, что скорее ответ 5).

Вот например, п. 98 Инструкции (ч. 2) в случае, если предметом ипотеки были имущественные права на незавершенное строительство и в процессе действия договора ипотекодатель стал собственником такого имущества стороны по договору заключают договор о внесении изменений в ипотечный договор, и тогда уже этот измененный договор или договор об изменениях будет являться осонованием для перерегистрации запрета.
Думаю, что здесь будет аналогичная ситуация.
dalia  13.05.2010, 23:14 №21
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Нашла ответ на №13 в старых тестах. Дословно:
Нотаріус має відмовити у посвідченні договору за відсутності у Дідух прав власності на цю земельну ділянку на підставі ст. 22 п. 4 ЗКУ та ст. 13 Конституції

?????????
Сонце  14.05.2010, 09:11 №22
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Ну это и так понятно, что не могут. Но по условию задачи, на момент передачи с/г земли Дидух был гражданином Украины, а потом стал иностранным гражданином, и поэтому в течение года должен "отчудить" эту землю. Поэтому и обратился к нотариусу. Я думаю, если бы иностранец отбратился с вопросом о приобретении земли - ст. 22 стала бы основанием для отказа. А здесь наоборот.
dalia  14.05.2010, 09:46 №23
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Полностью с Вами согласна. Поэтому и поставила в конце ??????????????

Может нужно посмотреть процедуру отказа от гражданства Украины и получения другого гражданства. Может быть как раз в момент отказа от гражданства он должен был что-то сделать с этим участком?
Ксана  14.05.2010, 11:23 №24
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Доброе утро всем!
Ну, что решили с нашим земельным иностранцем????
А вот если реально такая ситуация, что делать - только в суд...А что суд, какое решение он может вынести????
Лишить (просто забрать) гражданина (любой страны) куска земли он не сможет...сделает исключение??? и обяжет нотариуса удостоверить договор отчуждения данной земли и кто захочет её купить???? Я выхода не вижу разумного, как сидеть гражданину и ждать.............................
Сонце  14.05.2010, 14:19 №25
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Вот решение на мой взгляд этой задачи

Згідно з ч. 4 ст. 22 ЗК землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземним громадянам, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам. Відповідно до ч. 4 ст. 81 ЗК землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню. Проте в п. 15 Перехідних положень ЗК вказано, що до набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, але не раніше 1 січня 2012 року, не допускається: б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб. Таким чином, нотаріус не має права посвідчити договір купівлі-продажу цієї земельної ділянки та відмовляє у вчиненні цієї нотаріальної дії і радить гр. Дідуху П.Т. звернутися до суду з цього приводу.
-----------------------
Присоединяюсь к мнению dalia в п. 23. Просмотрела ЗУ "Про громадянство" но там и слова нет о таких условиях с землей или еще чем нибудь.
Повідомлення змінено: 14.05.2010 16:14
liga2010  14.05.2010, 15:06 №26
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
220. Якщо в нотаріуса виникли сумніви відносно дієздатності учасника правочину:
а) він відмовляє у вчиненні правочину;
б) відкладає вчинення правочину і з’ясовує питання щодо наявності рішення суду про визнання особи недієздатною; згідно ст.60 ЦК 1. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнанняїї недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки тапіклування.2. Суд встановлює піклування над фізичною особою у разіобмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника заподанням органу опіки та піклування., опіка над недієздатоню особою встановлюється судом за поданням органу опіки та піклування, тобто є рішення суду про яке відомо органу опіки та піклування, а згідно п.3 ст.44 Про нотаріатУ разі наявності сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, нотаріус зобов'язаний звернутися до органу опіки та піклування за місцем проживання відповідної фізичної особи для встановлення факту відсутності опіки або піклування над такою фізичною особою.
в) відмовляє у вчиненні правочину та відразу повідомляє про своє припущення орган, який компетентний звертатися до суду про визнання особи недієздатною.




Ксана  14.05.2010, 16:32 №27
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
liga2010, я тоже так думаю, что правильный ответ Б.
Сонце  15.05.2010, 22:14 №28
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
367. Які з зазначених прав не є особистими майновими правами інтелектуальної власності:
а) право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності;
б) виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності;
в) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання.
ст. 423 ЦК: 1. Особистими немайновими правами інтелектуальної власності є:
1) право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності;
2) право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності;
3) інші особисті немайнові права інтелектуальної власності, встановлені законом

1. Майновими правами інтелектуальної власності є:
2) виключне право дозволяти використання об'єкта права
інтелектуальної власності;

ПравильНО? т.к. в предыдущей теме стоит ответ а)
dalia  15.05.2010, 22:59 №29
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Внимательно читайте вопрос:не є особистими майновими правами!!!

Правильный ответ а) - це особисте немайнове право, а как раз б) и в) - майнові.

Думаю Вас запутало слово "особисте", т. к. в ЦК оно не примененяется по отношению к имущественным правам интелектуальной собственности.

Нужно быть о-о-очень внимательными :)))))))))
Сонце  15.05.2010, 23:27 №30
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Мда, я на это и купилась что обычно пишут особисті НЕмайнові права...

А что касается договора на управління спадщиною, в якій формі він укладається ? просто у письмовій формі? адже він не реєструється в реєстрі для р. нот дій, а заноситься до книги обліку таких договорів. Правильно?
dalia  15.05.2010, 23:44 №31
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На все 100% не уверена, но думаю, что договор на управление наследством является разновидностью договора на управление имуществом, который подлежит нотариальному удостоверению (п. 122 Инструкции).
Сонце  16.05.2010, 02:02 №32
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
А это что за вопрос такой интересный? )))))))))))))
397. До створення єдиного реєстру каких-то там земель, хто має право проставляти відмітку про віджучення на державному акті:
а) Комітет земельних ресурсів;
б) Управління земельного кадастру;
в) нотаріус;
г) нотаріус та якийсь орган.

ОЙ ну не могу пям, а с учетом того что до этого вопроса я добралась в 2 часа ночи, у мну истерика))))))))))))))))))
Сонце  16.05.2010, 10:23 №33
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
401. В яких випадках можливо видати дублікат виконавчого листа:
а) за заявою боржника;
б) за заявою стягувача;
в) за заявою стягувача та поданням виконавчої служби (державного виконавця)
г) за поданням виконавчої служби (державного виконавця).
ст. 370 ЦПК: 1. Замість втраченого оригіналу виконавчого листа або судового наказу суд, який видав виконавчий лист або судовий наказ, має право за заявою стягувача або поданням державного виконавця видати його дублікат.

и что тут выбирать? если дословно к вопросу и к закону то ответ Б), т.к. в ответе в и г есть слова державного виконавця, а в законе их нет, и вместо або стоит та. Кто что думает по этому поводу?
Сонце  16.05.2010, 11:37 №34
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
406. Консульська легалізація не потрібна для документів які виходять від: ??????
а) судових органів, органів МВС та РАЦСу.
б) прокуратури та нотаріусів
в) дипломатичних та консульських представництв;
Конвенція 1961 р. ст. 1: Для цілей цієї Конвенції офіційними документами вважаються:
a) документи, які виходять від органу або посадової особи, що діють у сфері судової юрисдикції держави, включаючи документи, які виходять від органів прокуратури, секретаря суду або судового
виконавця;
b) адміністративні документи;
c) нотаріальні акти;
d) офіційні свідоцтва, виконані на документах, підписаних особами у їх приватній якості, такі як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційні і нотаріальні засвідчення підписів.
Однак ця Конвенція не поширюється:
a) на документи, складені дипломатичними або консульськими агентами;
b) на адміністративні документи, що мають пряме відношення до комерційних або митних операцій.

Відповідь В відпадає зразу. Між А та Б яка? Хто як думає?
dalia  16.05.2010, 13:13 №35
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На № 32

Действительно есть такой вопрос. Сама удивилась :))))))))
Думаю речь идет о создании гос. зем. кадастра, а отметку ставит нотариус и территориальный орган Госкомзема - ответ г).

P.S. Не сидите до 2-х ночи - вредно для здоровья :)))))))
dalia  16.05.2010, 14:00 №36
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На 401 думаю в), а то если правильный ответ б), то тогда получается, что может быть и г).
Хотя возможен вариант, что в тесте указаны 2 варианта одного и того же вопроса.
AVATARIUS  16.05.2010, 16:15 №37
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
yul!!!! та усі, хто в темі. Хронічно не встигаю слідкувати за обговоренням, тому прошу, поверніться на попередню тему, пост№32. Звірка тестів-друга сотка.
Чому на питання 106 та 109 відповіді в)????? п. 269 Інструцкціі - де хоть щось написано про документ, що посвідчує особу???????? Якщо дослівно за інструкцією - Я б відповіла а) Може щось не дочитала????? Допоможіть розібратися, бо в мене ступор, не можу йти далі.
liga2010  16.05.2010, 18:07 №38
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
Сонце, заглянте в ЗУ Про виконавче провадження.
У мене немає часу, хвора дитина.
yul  16.05.2010, 19:14 №39
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
AVATARIUS, по поводу ответа на 106 и 109 вопросы, по инструкции я ответила бы тоже "а", но в одной из тем на формуе читала, что на экзамене комиссия считает правильный ответ "в", поскольку он более полный
AVATARIUS  16.05.2010, 22:48 №40
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
yul, спасибо, но при всем этом стараюсь думать применительно к практике. Если у физлица есть паспорт или документ, удостоверяющий личность, зачем ему идти к нотариусу свидетельствовать факт, что он жив? Ведь сами документы, и простите, фейс, этот факт подтверждают. А вот когда документов нет никаких и надо подтвердить, что некто жив на данный момент, то как тогда????? Ведь сам факт что особа жива, вернее его подтверждение, и нужно для дальнейшего получения документов, удостоверяющих личность.
dalia  16.05.2010, 22:55 №41
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, как раз относительно практики: когда нет документов и нужно что либо подтвердить - это уже установления факта, что относится к компетенции суда. А нотариус как раз может подтвердить какой-либо факт только приналичии документов.
Вас не смущает, что любое нотариальное действие совершается при наличии документов, удостоверяющих личность лица, обратившегося за совершением нотариального действия?
Сонце  16.05.2010, 23:41 №42
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
AVATARIUS, а как вы будете устанавливать личность особи, що звернулася за вчиненням нотар. дії? Понятно, что по документу, удостоверяющему личность. Єто первое. Второе, привожу пример для чего нужен факт что особа є живою. Наприклад, особа 193..-якогось року народежння і живе на Україні. А Держава Німеччина визнала її такою що має отримувати компенсацію за яку то там шкоду, що буда нанесена їй як окупованій, чи як такій що працювала на роботах. Точно не памятаю, да я сильно і не розпитувала. І оскільки це людина вже похилого віку, то Німеччина щороку просить надіслати таке свідоцтво про те, що особа є живою, для того щщоб їй перерахувати суму відповідної компенсації. От такий приклад із життя.
Сонце  16.05.2010, 23:45 №43
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Тепер на питання 397 про те хто ставить відмітку про відчуження на державному акті. Я думаю, що це робить тільки нотаріус. А земельні ресурси реєструють перехід права власності, а не відмітку про відчуження. Хто знає де написано, кидайте.

А про консульську легалізацію чого тиша? І про земельного іноземця всі мовчать...
AVATARIUS  16.05.2010, 23:50 №44
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
dalia , дякую, за те, що направили у вірному напрямку: При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.
Встановлення особи здійснюється за паспортом або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України,.........
(Закон, ВР України, від 02.09.1993, № 3425-XII "Про нотаріат")
Просто шукала відповідну нормативку. yul, вам теж дякую, Я, згодна з вами. відповіді -В)
AVATARIUS  16.05.2010, 23:52 №45
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
О, Сонце, і Вам теж дякую!!!!!
Сонце  17.05.2010, 00:03 №46
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ЗУ "Про виконавче провадежння"
ст. 5 Державний виконавець при здійсненні виконавчого провадження
має право:
звертатися до органу, який видав виконавчий документ, за
роз'ясненням рішення з заявою про видачу дубліката виконавчого
документа,...
ст. 11-1 Стягувач має право подати заяву про видачу дубліката
виконавчого документа

И получается, что на вопрос 401 правильн. ответ В) Н у кто что думает?
liga2010 от послухала вашої поради ЗУ "Про вик. проваджен" особисто моя думка така, що і стягувач і виконавець мають право звертатися за видачею дублікату, але щоб видати дублікат достатньо зоб звернувся хоча б один субєкт , а тому потрібно писати АБО, а в тестах стоїть ТА. Думаю що така відповідь саме в тестах і буде "повною".
dalia  17.05.2010, 00:14 №47
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Сонце, на вопрос 397 я даю такой ответ исходя из тех советов, которые прочитала на форуме:
правильным будет более полный ответ (совсем недавно обсуждался какой-то вопрос относительно набуття права собственности по-моему на недвижимое имущество или что-то в этом роде, стажер подчеркнул ответ "с момента гос.регистрации", а правильный был - "с момента нотариального удостоверения и гос.регистрации"). Кроме того, земельные ресурсы не просто регистрируют, они тоже ставят отметку на гос. акте.
dalia  17.05.2010, 00:24 №48
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
По поводу иностранца.
Мысль конечно из области фантастики, но это так, что бы развеяться:
1) нотариус дает разъяснение иностранцу о невозможности совершения данной сделки и предлагает добровольно отказаться от права собственности на зем. участок в пользу гос-ва или тер. громады (ст. 142 ЗК);
2) если с момента принятия гражданства прошло больше года нотариус в соответствии с п. 30 Инструкции сообщает соответствующим правоохранительным органам о нарушении законодательства, а те в свою очередь обращаются в в суд с иском о принудительном отчуждении зем. участка (ст.143, 145 ЗК).

:)))))))))))))))))))))
Повідомлення змінено: 17.05.2010 00:25
Сонце  17.05.2010, 00:30 №49
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Кстати да, тоже нормальные варианты. Я тут на досуге прочла правила экзаменов, так там сказано, что к задаче тоже даны варианты ответа)) Вот и выбирай что хочешь))) А вы где сдавать будете и когда?
dalia  17.05.2010, 00:32 №50
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Днепропетровская область. Еще стажируюсь - до 01.07. А там, как Бог даст.
dalia  17.05.2010, 00:33 №51
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
А Вы, Сонце, откуда?
Сонце  17.05.2010, 00:36 №52
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
А я в Херсоне буду сдавать, закончила 30 апреля, вот жду, когда на небе прояснить дата экзаменов)) готовлюсь на конец июня
dalia  17.05.2010, 00:38 №53
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Это хорошо, что еще столько времени в запасе. Успеете подготовиться :))))))
Сонце  17.05.2010, 00:41 №54
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ОЙ, у мну даже нет слов по этому поводу, это как роды: и вроде страшновато и некуда деваться)))
dalia  17.05.2010, 00:47 №55
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
+10000000000 :)))))))))))))).

Нужно смотреть на это как на что-то неизбежное и неотвратимое, но воспринимать спокойно.

Когда мне задают вопрос типа: "Ну что, как готовишься к экзамену?" у меня от одного слова "экзамен" давление скачет, как-будто завтра этот самый экзамен и будет, хотя до него еще ого-го сколько.
Сонце  17.05.2010, 01:20 №56
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Ну может я чего не понимаю. Вот вопрос:

441. Хто здійснює консульську легалізацію:
а) Міністерство охорони здоров’я;
б) Міністерство освіти та науки;
в) Міністерство внутрішніх справ.
ІНСТРУКЦІЯ про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном
2.2. Консульська легалізація здійснюється уповноваженим
працівником Департаменту консульської служби МЗС України,
Представництв МЗС на території України або консульською посадовою
особою закордонної дипломатичної установи України.
Вроде нигде пометочки нет, что втратив чиннысть.... но какой же тогда правильный ответ... И вообще, чем дальше эти тесты, тем больше бреда я в них встречаю.
yul  17.05.2010, 09:37 №57
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
По поводу этой задачи.
Громадянин України Дідух П.Т. як член колективного сільськогосподарського підприємства у 1998 році набув у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення.
У 2005 році Дідух П.Т. став громадянином Франції і звернувся до нотаріуса з проханням посвідчити договір купівлі-продажу цієї земельної ділянки.
Які дії нотаріуса?
Мое решение такое:
Согласно ст.81 п.4 ЗКУ, земли с/х, принятые в наследство иностранцами подлежат отчуждению. Из условий задачи видно, что земля в наследство не принималась, а была приобретена в собственность когда еще гражданин был украинцем. Поэтому в данном случае нотариус, согласно перехоных положений ЗК должен отказать в удостоверении такого договора.
И еще, если бы была такая ситуация, что иностранец принял в наследство такую землю, то нотариус может удостоверить данный договор (я это где-то читала, если найду - обязательно дам ссылку).
Sonechko  17.05.2010, 10:08 №58
Повідомлень: 131
З нами: 15.04.2009
на пост 56 відповідь Б. почитайте уважніше
AVATARIUS  17.05.2010, 10:39 №59
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
На пост 56. Люди, вы чего????? Яка відповідь Б)????? При чому тут Міністерство освіти та науки;???? Не тільки читайте уважніше, а і пишіть теж уважно - відповідь в) Міністерство внутрішніх справ.
2.2. Консульська легалізація здійснюється уповноваженим
працівником Департаменту консульської служби МЗС України,
Представництв МЗС на території України або консульською посадовою
особою закордонної дипломатичної установи України.
Повідомлення змінено: 17.05.2010 10:44
Ксана  17.05.2010, 11:09 №60
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Всем доброе утро!
AVATARIUS, Вы пишете ответ В, а где в Вашем отрывке из Инструкции... написано МВС?
МЗС вижу...
yul  17.05.2010, 11:22 №61
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
Согласна с Оксашкой по поводу МЗС.
441. Хто здійснює консульську легалізацію:
а) Міністерство охорони здоров’я;
б) Міністерство освіти та науки; - правильный ответ
в) Міністерство внутрішніх справ.
Ксана  17.05.2010, 11:38 №62
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
yul, а откуда Вы взяли Министерство образования?
При*НЦ  17.05.2010, 11:43 №63
Повідомлень: 431
З нами: 07.11.2008
AVATARIUS
На пост 56. Люди, вы чего????? Яка відповідь Б)????? При чому тут Міністерство освіти та науки;???? Не тільки читайте уважніше, а і пишіть теж уважно - відповідь в) Міністерство внутрішніх справ.

Как раз б) правильно. МВС ничего не легализует.
Ксана  17.05.2010, 11:47 №64
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
При*НЦ, О-о-о-о-оо-!!!!!
Где Вы это взяли??? Скажите мне тоже....я хочу знать.... Я где-то читала, о том что МОН, что-то может легализировать, но не могу найти .....
AVATARIUS  17.05.2010, 11:55 №65
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Sorry, недобачила МВС та МЗС , а при чому все ж таки Минобразования??????
Ксана  17.05.2010, 11:56 №66
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Может вопрос сформулирован не корректно?????

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України „Про надання повноважень на проставлення апостиля, передбаченого Конвенцією, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів” від 18.01.2003 №61, апостиль проставляється:

Міністерством освіти і науки України – на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки;

До таких документів відносяться: дипломи про освіту, сертифікати про присвоєння вчених звань, атестати, довідки з навчальних закладів, навчальні плани та інші;

Міністерству юстиції України – на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України.

Зокрема, свідоцтва та довідки, видані органами РАЦС, документи, видані або засвідчені нотаріусами, судові рішення та довідки.

Міністерству закордонних справ України – на всіх інших видах документів.

Повідомлення змінено: 17.05.2010 11:57
Ксана  17.05.2010, 11:58 №67
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Повідомлення змінено: 17.05.2010 12:12
Форумчанин  17.05.2010, 12:05 №68
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Вопрос сформулирован не корректно! слово консульську - лишнее... ответ - Б
Повідомлення змінено: 17.05.2010 12:05
Ксана  17.05.2010, 12:12 №69
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Всё, разобралась. Был 05.12.2003 года совмесный приказ Министерства Юстиции, Министерства иностранных дел и Министерства образования и науки, дальше ...смотри п.66
Правильный ответ Б!
Всем спасибо за обсуждение.
Ксана  17.05.2010, 12:45 №70
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Вопрос:
дату экзамена на сайте объявляют за месяц до самого экзамена тоже.. или нужно ходить в управление и смотреть в бумажном виде (висит на стенде)???
golo  17.05.2010, 14:29 №71
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
как раз в нашем управлении надо интересоватся лично, так сказать, потому что НИКТО НИЧЕГО НИКОМУ НЕ СКАЖЕТ

а потом, за месяц до экзамена, появляется бумажный вид на стенде ))
Ксана  17.05.2010, 14:30 №72
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
А на сайте тоже за месяц информацию вывешивают????
golo  17.05.2010, 14:32 №73
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
на сайте никогда такой информации я не видела,
может не туда смотрю, подскажите тогда
Ксана  17.05.2010, 14:34 №74
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
ольгия, у нас (Киев) на сайте управления в новостях вывешивали (раньше) дату екзамена... меня вот и интересует, они за месяц это делают или позже могут...
Valeeri  17.05.2010, 15:22 №75
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
Добрый день! Раньше управление всегда вывешивало дату экзамена за месяц, так было и на последнем экзамене зимой... но почему-то пока молчат:(
Ксана  17.05.2010, 15:27 №76
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Ага, я тут прошлась по архиву новостей на Киевском сайте, так они вывесели объяву 9 декабря, а экзамен был 14-15 декабря.
Сегодня поеду посмотрю Информационный стенд:)))))))))))))))))))))))
Valeeri  17.05.2010, 15:33 №77
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
Оксашка, вы ошибаетесь! 09.12 был уже список в какие дни кто сдает экзамен! А вывесили изначально 11.11, тоесть за месяц!!! посмотрите внимательней!
Ксана  17.05.2010, 15:36 №78
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Увидела, огромное спасибо, а то.....уже ....:)))) слов нет...
Valeeri  17.05.2010, 15:49 №79
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
506. Про оголошення секретного заповіту:
а) видається свідоцтво;
б) складається протокол, який підписують нотаріус та свідки та видається свідоцтво;
в) складається протокол, який підписують нотаріус та свідки.
Valeeri  17.05.2010, 15:50 №80
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
514. Які документи прилагаются до договору купівлі-продажу земельної ділянки, яка знаходиться в приватній власності:
а) витяг з кадастру;
б) экспертно-денежная оценка;
в) державний акт на право власності на земельну ділянку.
Ксана  17.05.2010, 15:53 №81
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
в) складається протокол, який підписують нотаріус та свідки.
ч.3 ст 1250
"Про оголошення заповіту складається протокол, який підписують нотаріус та свідки. У протоколі записується увесь зміст заповіту."
yul  17.05.2010, 16:02 №82
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
514. Які документи прилагаются до договору купівлі-продажу земельної ділянки, яка знаходиться в приватній власності:
в) державний акт на право власності на земельну ділянку.
п.6, ст.126 ЗКУ
Ксана  17.05.2010, 16:11 №83
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
п.6 ст 126 ЗКУ - держ.акт?
Повідомлення змінено: 17.05.2010 16:14
Сонце  17.05.2010, 18:27 №84
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Ребят, давайте вернемся к вопросу 441 о консульской легализации. Вы пишете о том что мин освити вправе проставлять апостиль, аа консульская легализация - это не проставление апостиля. Прочтите Гаагскую конвенцию:

Для цілей цієї Конвенції під легалізацією
розуміється тільки формальна процедура, що застосовується
дипломатичними або консульськими агентами країни, на території
якої документ має бути представлений, для посвідчення
автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що
підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності
відбитку печатки або штампу, якими скріплено документ.
Єдиною формальною процедурою, яка може вимагатися для
посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа,
що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності
відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ, є
проставлення передбаченого статтею 4 апостиля компетентним органом
держави, в якій документ був складений.

Консульска легализация - это полный процес подтверждения подписи..., а проставление апостиля - это упрещенная форма. И мин освиты не проводит консульской легализации, это делает МЗС.
Ксана  17.05.2010, 18:38 №85
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Сонце, и какой ответ нужно почеркнуть по-вашему????
Сонце  17.05.2010, 19:28 №86
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
если на экзамене попадется - наверно надо ставить мин освиты, полагая, что вопрос именно о проставлении апостиля. Но я думаю, что такой вопрос не попадется - именно в этом изложении. Вы тесты сами почитайте, там много вопрососв кот или перепечатаны откуда то или.... Я так думаю что это не совсем "официальная" (в том понимании в кот можно изложить) версия тестовых вопросов. Кто то пишет что на экзамене попадается 90% из этих вопросов, кто-то пишет что 40%.... Тем более что по земле например тут старые вопросы, а изменения в ЗК уже внесены. Полагаю, что вопросы должны быть новые... Верю только тому, что пишут люди, кот уже побывали на экзамене и могут точно вспомнить вопросы, задачу и документ.
Сонце  17.05.2010, 20:02 №87
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
478. Суперфіцій може бути встановлений:
а) на визначений строк;
б) на невизначений строк;
в) на визначений або на невизначений строк.

підкажіть де відповідь написана? будь ласка:)
Ксана  17.05.2010, 20:30 №88
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Глава 34 ПРАВО КОРИСТУВАННЯ ЧУЖОЮ ЗЕМЕЛЬНОЮ ДІЛЯНКОЮ ДЛЯ ЗАБУДОВИ
Стаття 413. Підстави виникнення права користування чужою земельною ділянкою для забудови
1. Власник земельної ділянки має право надати її в користування іншій особі для будівництва промислових, побутових, соціально-культурних, житлових та інших споруд і будівель (суперфіцій). Таке право виникає на підставі договору або заповіту.
2. Право користування земельною ділянкою, наданою для забудови, може відчужуватися або передаватися землекористувачем у порядку спадкування, крім випадків, передбачених частиною третьою цієї статті.
3. Право користування земельною ділянкою державної або комунальної власності для забудови не може бути відчужено її землекористувачем іншим особам (крім випадків переходу права власності на будівлі та споруди, що розміщені на такій земельній ділянці), внесено до статутного фонду, передано у заставу.
4. Право користування чужою земельною ділянкою для забудови може бути встановлено на визначений або на невизначений строк, крім випадків, передбачених частиною п'ятою цієї статті.
5. Строк користування земельною ділянкою державної чи комунальної власності для забудови не може перевищувати 50 років. { Текст статті 413 в редакції Закону N 509-VI ( 509-17 ) від 16.09.2008 }
Сонце  17.05.2010, 20:51 №89
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Спасибо большое, три раза просмотрела єту статью ,а так и не увидела... Заучилась... ушла до завтра..
golo  17.05.2010, 22:19 №90
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
Ось що випадково знайшла, може комусь знадобиться

5.9.3. Методика визначення частки спадкового майна, яка належатиме кожному спадкоємцю


Методика визначення обов'язкової частки складається, в принципі.здвох простих формул, але у студентів при вирішенні задач виникають досить значні труднощі. Так, для вирішення цих задач треба пригадати провила обчислення простих арифметичних дробів. Проте складність виникає не у дробах, а у правильному розумінні правових ситуацій, коли треба застосовувати не лише арифметичні дії. При вирішенні ситуаційних задач треба добре знати норми матеріального права, основні поняття, які використовуються у даному провадженні, тощо.
Методику вирішення задач щодо визначення обов'язкової частки доцільно пояснити на конкретному прикладі, який буде на кожному новому етапі ускладнюватись.
Задача МІ:
На першому етапі пропонується розглянути таку ситуацію, коли після смерті спадкодавця залишилося спадкове майно: будинок, автомобіль. До родини спадкодавця належали: дружина та двоє дітей.
Розв'язання. У цьому випадку слід одразу констатувати відсутність заповіту, отже, спадкування відбувається за законом. За ст. 1261 ЦК дружина та двоє дітей (син та дочка) належать до спадкоємців першої черги за законом та успадковують у рівних частках усе майно.
Доцільно поділ спадкового майна відобразити за допомогою схеми.
Арифметично відобразити поділ майна можна так. Все спадкове майно умовно приймаємо за одиницю. Частка кожного спадкоємця дорівнюватиме: 1 : п = 1/п,
де п - це кількість спадкоємців за законом.
У нотаріальній практиці така частка (1/п ) від спадкового майна отримала назву - ідеальна частка
У нашому випадку спадкоємців 3, тому кожний з них отримає по 1:3 = 1/3 від спадкового майна.
На другому етапі припустимо, що спадкодавець залишив усе спадкове майно за заповітом дочці. Всі інші умови такі самі, як на першому етапі.
Розв'язання правової ситуації. За ст. 1235 ЦК слід визначити, що спадкування має здійснюватись за заповітом. Тому за ст. 1235 ЦК дочка отримає все спадкове майно - будинок і автомобіль, а дружина та син нічого не отримають.
На третьому етапі припустимо, що спадкодавець залишив усе спадкове майно за заповітом дочці. Дружина подала заяву про видачу їй свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя на підставі ст. 71 Закону України «Про нотаріат». У такому разі слід говорити про те, що майно спільно набуте подружжям. (У Практикумі пропонується вирішувати задачі за наданих умов, а не робити власні зміни до ситуаційних умов). Треба також звернути увагу, що нотаріусом може видаватись таке свідоцтво в разі офіційного звернення до нього з такою заявою того з подружжя, хто залишився живим.
Розв'язання правової ситуації. За ст. 71 Закону України «Про нотаріат» свідоцтво про право власності на частку у спільному майні подружжя у разі смерті одного із них видається на половину їхнього спільноті майна.
Графічно це можна відобразити так:
Арифметично відобразити поділ майна можна так: 1:2 = 1/2
У цьому випадку ця арифметична дія не має зв'язку із спадковими правами , з відносинами, а має на меті виділення часток, належних кожному співвласнику спільного майна подружжя. Тобто дружина має право на 1/2 о ветку від спільного майна подружжя та спадкове майно буде складатися •з 1/2 частки спільного майна. Чому автором визначається ця частка від спільного майна? На практиці це виникає через те, що при описі майна після смерті особи, без такого розподілу не буде можливості визначити спадкове майно.
Дочка у цій ситуації отримає 1/2 частину від спільного майна, тобто все спадкове майно. Син нічого не отримає із спадщини.
На четвертому етапі припустимо, що спадкодавець залишив усе спадкове майно за заповітом дочці. Дружина подала заяву про видачу їй свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя на підставі ст. 71 Закону України «Про нотаріат» та є непрацездатною за віком (60 років).
Розв'язання правової ситуації.
При вирішенні цієї правової ситуації треба знати зміст ст. 1241 ЦК, а саме: в цьому випадку дружина належить до осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині незалежно від змісту заповіту. Обов'язкова частка за ч. 1 ст. 1241 ЦК (надалі-04) складає половину (1/2) частки, яка належала б кожному спадкоємцю при спадкуванні за законом. Тобто обов'язкова частка має рахуватись від ідеальної частки кожного спадкоємця за законом шляхом множення її на 1/2.
Арифметично відобразити поділ майна можна так:
1. Спадкове майно та частка дружини складатимуть: 1:2 = 1/2;
2. Ідеальна частка дорівнює: 1/2 :п = 1/2 : 3 = 1/6;
де п = 3 (кількість спадкоємців за законом);
3. Обов'язкова частка дружини за ст. 1241 ЦК: 1/6 х 1/2 = 1/12;
4. Загальний розмір отриманого дружиною майна в цій ситуації: 1/2 + 1/12 = 7/12;
5. Дочка отримає за заповітом: 1/2-1/12=5/12
6. Син нічого не отримає;
7.У досить складних задачах пропонується робити перевірку. Для цього слід скласти всі частки і отримати одиницю.
11/18 + 7/18 = 18/18= 1.
На п'ятому етапі припустимо, що спадкодавець залишив усе спадкове майно за заповітом дочці. Дружина подала заяву про видачу їй свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя на підставі ст. 71 Закону України «Про нотаріат» та є непрацездатною за віком (60) років). Ускладненням на цьому етапі буде умова про те, що син непрацездатний за станом здоров'я.
Розв'язання правової ситуації.
За ст.1241 ЦК син як і дружина має право на обов'язкову частку. Арифметичні дії будуть аналогічні:
1. 1 : 2 = 1/2;
2. 1/2: п=* 1/2:3 = 1/6
3. Обов'язкова частка дружини та сина за ст. 1241 ЦК: 1/6 х 1/2 = 1/12;
4. Загальний розмір отриманого дружиною майна в цій ситуації:
1/2 + 1/12 = 7/12;
5.Син отримає 1/12 (04);
6. Дочка отримає за заповітом: 1/2-1/12-1/12=5/12;
7. Перевірка:
11/18 + 5/18 + 1/9 = 18/18 = 1.
Як неважко помітити, суб'єкти спадкових правовідносин не змінюються, але при зміні обставин спадкової справи змінюється і розмір часток кожного спадкоємця.
Це загальна схема вирішення ситуаційних задач. Але життєві ситуації можуть бути найрізноманітнішими, може мати місце спадкова трансмісія, прирощення спадкових частин, перехід прав до онуків та правнуків, усунення від спадщини тощо. Тому треба враховувати запропоновані конкретні обставини та умови задач.
Для спрощення вирішення подібних задач й пропонується алгоритм їх розв'язання.
Повідомлення змінено: 17.05.2010 22:45
golo  17.05.2010, 22:44 №91
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
хто дивився методику? звідки таке число в перевірці 11/18 ????
Повідомлення змінено: 17.05.2010 22:44
viktor047  17.05.2010, 23:10 №92
Повідомлень: 27
З нами: 01.04.2010
А у крайньому варіанті: - 6. Дочка отримає за заповітом: 1/2-1/12-1/12=5/12 ???? :):):):):):)
golo  17.05.2010, 23:14 №93
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
точно )))))))) не помітила одразу ))))
dalia  17.05.2010, 23:44 №94
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Да, если бы такие простенькие задачи попались на экзамене - прыгала бы до потолка. А так ведь какую нибудь гадость подсунут: типа кто-то умер, кто-то не принял, или вообще по старому ЦК :((((
AVATARIUS  18.05.2010, 00:24 №95
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
ольгия, спасибо за интересную методику, прямо как сказка на ночь. Для тех, кто запутался в ошибках и дробях - даю исправленную часть методики, начиная с п.7.
7.У досить складних задачах пропонується робити перевірку. Для цього слід скласти всі частки і отримати одиницю.
7/12 + 5/12 = 12/12= 1.
На п'ятому етапі припустимо, що спадкодавець залишив усе спадкове майно за заповітом дочці. Дружина подала заяву про видачу їй свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя на підставі ст. 71 Закону України «Про нотаріат» та є непрацездатною за віком (60) років). Ускладненням на цьому етапі буде умова про те, що син непрацездатний за станом здоров'я.
Розв'язання правової ситуації.
За ст.1241 ЦК син як і дружина має право на обов'язкову частку. Арифметичні дії будуть аналогічні:
1. 1 : 2 = 1/2;
2. 1/2: п=* 1/2:3 = 1/6
3. Обов'язкова частка дружини та сина за ст. 1241 ЦК: 1/6 х 1/2 = 1/12;
4. Загальний розмір отриманого дружиною майна в цій ситуації:
1/2 + 1/12 = 7/12;
5.Син отримає 1/12 (04);
6. Дочка отримає за заповітом: 1/2-1/12-1/12=6/12-2/12=4/12;
7. Перевірка:
7/12 + 1/12 + 4/12 = 12/12 = 1.
Як неважко помітити, суб'єкти спадкових правовідносин не змінюються, але при зміні обставин спадкової справи змінюється і розмір часток кожного спадкоємця.
Це загальна схема вирішення ситуаційних задач. Але життєві ситуації можуть бути найрізноманітнішими, може мати місце спадкова трансмісія, прирощення спадкових частин, перехід прав до онуків та правнуків, усунення від спадщини тощо. Тому треба враховувати запропоновані конкретні обставини та умови задач.
Для спрощення вирішення подібних задач й пропонується алгоритм їх розв'язання.
Ксана  18.05.2010, 10:49 №96
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Всем доброе утро!!!
ольгия, AVATARIUS, скиньте мне пожалуйста методику визначення частки спадкового майна...
oksanad777@ukr.net, заранее благодарна.:)))))))
Повідомлення змінено: 18.05.2010 10:50
AVATARIUS  18.05.2010, 12:02 №97
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Оксашка, отправила то, что у меня было. вообще-то это ольгия где-то нашла саму методику. Я в Лиге сейчас искала- не нашла полного текста.
Ольгия, это где-то в каком-то учебнике было написано?????
При*НЦ  18.05.2010, 12:46 №98
Повідомлень: 431
З нами: 07.11.2008
.....
Повідомлення змінено: 18.05.2010 15:35
Ксана  18.05.2010, 14:07 №99
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Если это, то, что я думаю, у меня дома есть книга Фурсы "Наследственное право. Суд.Нотариат. Адвокатура". Я уже вечером посмотрю и напишу.
Повідомлення змінено: 20.05.2010 14:32
Helenna  18.05.2010, 14:10 №100
Повідомлень: 58
З нами: 25.01.2010

Методичні рекомендації щодо вчинення нотаріальних дій, пов’язаних із вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя. Там в додатках старі свідоцтва - це єдине, що не варто уваги.
Прикріплені ресурси
Повідомлення змінено: 18.05.2010 20:37
Ксана  18.05.2010, 14:18 №101
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
15.9.2. Порядок поділу спадкового майна
15.9.3 Методика....
15.9.4. Прирощення спадкових частин
Это разделы в книге Фурсы.....ольгия написала весь раздел, AVATARIUS исправила ошибки в расчетах...вот и всё.

Сонце  18.05.2010, 17:54 №102
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
506. Про оголошення секретного заповіту:
а) видається свідоцтво;
б) складається протокол, який підписують нотаріус та свідки та видається свідоцтво;
в) складається протокол, який підписують нотаріус та свідки.
ст. 1250 ЦК ч. 3: Про оголошення заповіту складається протокол, який ідписують нотаріус та свідки.

У розвязанні тестів стоїть правильна відповідь Б. Думаю що потрібно В. Як вважаєте?
Сонце  18.05.2010, 18:43 №103
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
514. Які документи прилагаются до договору купівлі-продажу земельної ділянки, яка знаходиться в приватній власності:
а) витяг з кадастру;
б) экспертно-денежная оценка;
в) державний акт на право власності на земельну ділянку.

Як ви гадаєте, про що саме тут ідеться? Про те, які документи лишаються у нотаріуса разом з договором, чи про те, що мають йому принести сторони, чи може про те що держ акт додається до договору і видається покупцю на руки?

Проте в Інструкції чітко написано таке: 71. При посвідченні договору про відчуження земельної ділянки як самостійного об'єкта цивільних правовідносин нотаріус перевіряє відсутність (наявність) обмежень (обтяжень) за даними Державного земельного кадастру.
Ксана  18.05.2010, 18:59 №104
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Люди! Давайте сначала будем читать преидущие посты, а потом спрашивать....
Оксашка 17.05.2010, 15:53 №81
Повідомлень: 437
З нами: 19.12.2007
в) складається протокол, який підписують нотаріус та свідки.
ч.3 ст 1250
"Про оголошення заповіту складається протокол, який підписують нотаріус та свідки. У протоколі записується увесь зміст заповіту."в) складається протокол, який підписують нотаріус та свідки. ч.3 ст 1250 "Про оголошення заповіту складається протокол, який підписують нотаріус та свідки. У протоколі записується увесь зміст заповіту."
Редагувати
yul 17.05.2010, 16:02 №82
Повідомлень: 38
З нами: 29.03.2010
514. Які документи прилагаются до договору купівлі-продажу земельної ділянки, яка знаходиться в приватній власності:
в) державний акт на право власності на земельну ділянку.
п.6, ст.126 ЗКУ
514. Які документи прилагаются до договору купівлі-продажу земельної ділянки, яка знаходиться в приватній власності: в) державний акт на право власності на земельну ділянку. п.6, ст.126 ЗКУ
Сонце  18.05.2010, 19:22 №105
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Оксашка, А почему спокойно не написать: см. п. 81-82 ????.. Все люди, все могут ошибаться и быть не совсем внимательными...

yul, посмотрите вопрос 530, у Вас там указан ответ б), но мне кажется, что правильным будет ответ а). согласно ст. 1 ЗУ "Про нот-т".
Повідомлення змінено: 18.05.2010 19:28
Ксана  18.05.2010, 19:35 №106
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
а я спокойно написала... и даже уже Вам скопирова посты, чтоб Вы не искали.
yul  18.05.2010, 20:11 №107
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
Сонце по поводу ответа на вопрос 530 - Вы абсолютно правы. Спасибо)))
yul  18.05.2010, 20:23 №108
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
Выкладываю мои ответы еще на 100 вопросов:
801в-802а-803б-804в-805в-806в-807а-808в-809в-810б-811в-812г-813б-814в-815а-816в-817в-818б-819а-820в-821в-822а-823б-824а-825б-826в-827б-828а-829а-830б-831б-832б-833а-834в-835в-836б-837в-838в-839б-840б-841а-842а-843а-844б-845в-846а-847б-848г-849а-850а-851б-852а-853а-854а-855в-856б-857б-858в-859в-860а-861а-862б-863а-864б-865в-866б-867в-868а-869а-870а-871б-872б-873б-874а-875а-876б-877а-878б-879а-880б-881б-882в-883а-884в-885в-886б-887а-888а-889а-890б-891в-892б-893в-894в-895а-896а-897в-898б-899б-900а
Helenna  18.05.2010, 21:01 №109
Повідомлень: 58
З нами: 25.01.2010
Пост 105, 107 - питання 530, стосовно відповіді "А" у мене сумніви. У цій відповіді вказані всі органи і особи, які вчиняють нотаріальні дії, але не вказано, що органи місцевого самоврядування мають певні обмеження. Читаючи цю відповідь, складається враження, що там, де немає нотаріусів вони можуть вчиняти всі нотаріальні дії...
Я вважаю, що правильна відповідь "Б".
Повідомлення змінено: 18.05.2010 21:03
viktor047  18.05.2010, 22:23 №110
Повідомлень: 27
З нами: 01.04.2010
Погоджуюсь з Helenna! Правильна відповідь "Б"!

І до того ж якщо уважно читати питання "Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на:"

В УКРАЇНІ!!! п2 ст. 1 ЗУ "Про нотаріат"
Консульські установи України або дипломатичні представництва України - це вже не в Україні!
п5 ст. 1 ЗУ "Про нотаріат"
golo  18.05.2010, 23:03 №111
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
всім доброї ночі))
стосовно славнозвісної методики, не думала, що вона буде мати такий успіх)) дуже рада, що вона Вас зацікавила
знайшла випадково, в неті, нажаль джерело не збереглося
golo  18.05.2010, 23:49 №112
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
Helenna, ваші мет. рекомендації просто скарб)) дякую
Helenna  19.05.2010, 06:56 №113
Повідомлень: 58
З нами: 25.01.2010
:))))))))))) Вчіться на здоров’я. Я тільки-що знайшла ще й цю книгу Фурси, ось адреса:
http://apelyacia.org.ua/node/10636 Там зліва на головній виділяється потрібний розділ - і вперед!!!
Всім гарного дня!!!
Сонце  19.05.2010, 09:51 №114
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
yul, а ребята правы в 530 вопросе таки правильный ответ Б, исходя из того, что в вопросе звучит в Украине, а это именно нотариусы, что касается ОМС - это там где нет нотар, а консулы - это за кордоном. Я пересмотрела свою точку зрения.
viktor047, Helenna спасибо большое!!
yul  19.05.2010, 10:04 №115
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
да, я уже тоже пересмотрела и точку зрения, и лишний раз убедилась, что все вопросі надо читать внимательно. Спасибо)))
vIkTa  19.05.2010, 22:28 №116
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Допоможіть розібратися з таким питанням.
227.При посвідченні договору оренди нерухомого майна між фізичними особами, якщо орендар не є суб’єктом підприємницької діяльності
а) нотаріус є податковим агентом
б) нотаріус не є податковим агентом, але зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за місцем проживання платника податку-орендодавця за встановленою формою на протязі 40 днів після закінчення кварталу, в якому був посвідчений договір
в) нотаріус не є податковим агентом, але зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за місцем проживання платника податку-орендодавця за встановленою формою в день посвідчення договору
В Законі: 9.1.4. Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом
підприємницької діяльності, то особою, відповідальною за
нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є
платник податку - орендодавець.

При цьому:

а) такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок
до бюджету у строки, встановлені законом для квартального
податкового періоду, а саме: протягом 40 календарних днів,
наступних за останнім днем такого звітного кварталу;

б) договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальному
посвідченню у випадках, передбачених законом, при цьому нотаріус
зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір податковому
органу за основним місцем проживання платника податку -
орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів
України. У разі порушення такої форми чи способу нотаріус несе
відповідальність, встановлену законом за порушення порядку чи
строків надання податкової звітності.
Де написано що нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за місцем проживання платника податку-орендодавця за встановленою формою в день посвідчення договору?
dalia  19.05.2010, 23:07 №117
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
від 29 жовтня 2003 р. N 1692
Київ

Про затвердження зразка повідомлення
про нотаріальне посвідчення договору
оренди нерухомого майна


Відповідно до підпункту 9.1.4 пункту 9.1 статті 9 Закону
України "Про податок з доходів фізичних осіб" ( 889-15 ) Кабінет
Міністрів України п о с т а н о в л я є:

1. Затвердити зразок повідомлення про нотаріальне посвідчення
договору оренди нерухомого майна, що додається.

2. Установити, що повідомлення про нотаріальне посвідчення
договорів оренди
нерухомого майна надсилаються державними та
приватними нотаріусами до податкових органів за місцем проживання
платників податків (орендодавців) у день посвідчення таких
договорів.

3. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2004 року.


Прем'єр-міністр України В.ЯНУКОВИЧ

Інд. 31
golo  19.05.2010, 23:39 №118
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
а може задачку ))

До нотаріуса звернувся громадянин України, з проханням засвідчити вірність перекладу з української на російську мову документів, що підтверджують факти, що мають істотне юридичне значення. Одночасно були подані рішення судових органів України (включаючи Верховний суд) про відмову в позовному судочинстві про відшкодування шкоди, за вказаними фактами, на підставі невизнання існування цих фактів,- і з проханням засвідчити вірність підпису на цих рішеннях.
Крім того, громадянин заявив, що на підставі відмови в правовому захисту з боку адвокатів, до яких він звертався, він розраховує, що нотаріус, при вчиненні зазначених дій, відповідно до ст. 51 ЗУ «Про нотаріат», негайно повідомить в правоохоронні органи про порушення аконодавства, а саме цивільно-процесуальних прав, та прав людини.
Дї нотаріуса?
а) засвідчити переклад і відмовити у засвідчити вірністі підпису на рішеннях судових органів;
б) засвідчити переклад, відмовити у засвідчинні вірністі підпису на рішеннях судових органів, і надіслати в району прокуратуру за місцем реєстрації нотаріальної контори лист про виявлені порушення законодавства;
в) засвідчити переклад, відмовити у засвідчинні вірністі підпису на рішеннях судових органів, і надіслати в районну прокуратуру за місцем мешкання громадянина лист про виявлені порушення законодавства;
г) засвідчити переклад, відмовити у засвідчинні вірністі підпису на рішеннях судових органів, і надіслати в районну прокуратуру за місцем здійснення фактів, що свідчать про порушення законодавства лист, для перевірки цих фактів;
д) засвідчити переклад, і надіслати до генеральної прокуратури України два листи:

- лист про виявлені факти, які порушують чинне законодавство;
- лист з вимогою перевірити тотожність підпису відповідальних особ судової влади, які відмовили у судочинстві позовної заяви за вказаними фактами, включаючи ВСУ.
е) відмовити у вчиненні нотаріальних дій.
При цьому факти, викладені в документах громадянина, вважаються як такі, що безперечно існували.
Повідомлення змінено: 19.05.2010 23:40
еле  20.05.2010, 02:15 №119
Повідомлень: 7
З нами: 26.04.2010
Привіт всім ! я до вас приєднуюсь вперше і хочу теж приймати участть у вирішені питань. Готуюсь до здачі на ВВК. Можливо у когось є якась інформація коли відбудеться?


на пост.16 по рішенню задачі правильна відповідь 5) Ні не зобов"язаний. Окрім цього повинен роз"яснити іпотекодавцю його обов"язок повідомити банк про зміну власника.
kalina  20.05.2010, 11:06 №120
Повідомлень: 213
З нами: 26.10.2009
Всем ПРИВЕТ!! на 118 думаю, а. Переклад можна, не має заборон, а справжність підпису на документах - рішеннях не можна, де особа, що підписується ?
AVATARIUS  20.05.2010, 12:41 №121
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
На пост № 118 думаю, що відповідь а) засвідчити переклад і відмовити у засвідчити вірністі підпису на рішеннях судових органів; А все інше хай вирішує в судах та з адвокатами.
Нотаріус посвідчує "справжність підпису" а не "вірність підпису", як сформульовано у відповідях. А стосовно судових рішень - засвідчує "вірність копії" або "перекладу" Тут, на мою думку, більше питання на застосування термінології, а не норм законодавства. А як-що заглиблюватись далі - чому відмовляє в усіх інших діях - зараз пошукаю в нормат. - напишу
AVATARIUS  20.05.2010, 12:58 №122
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, у разі виявлення під час вчинення нотаріальних дій порушення законодавства негайно повідомляє про це відповідні правоохоронні органи для вжиття необхідних заходів.
(Закон, ВР України, від 02.09.1993, № 3425-XII "Про нотаріат")

Якщо по Закону трактувати, та оглядатись на практику, то йдеться про порушення, виявлені під час вчинення нотаріальної дії. Якщо, наприклад, звернеться особа з "ліповими" документами, або не та особа, що в документах, а бо з якимось Рішенням, яке потрібно долучити до справи, а воно викликає сумнів - печатка не та, або підпис. В задачі ж йдеться про окреме судове рішення, яке нотаріуса і його дій ніяк не стосується. Також відмова адвокатів у правовому захисті - це вирішується між адвокатами і громадянином, або компетентними органами. Нотаріус до цих дій відношення не має.
Повідомлення змінено: 20.05.2010 12:59
При*НЦ  20.05.2010, 13:16 №123
Повідомлень: 431
З нами: 07.11.2008
Хочу поспілкуватися з особами, які ранше сдавали іспит 2 рази і планують складати втретє. Яка практика в областях, допускають до третього складання?
notariatex@ukr.net
Повідомлення змінено: 21.05.2010 10:57
vIkTa  20.05.2010, 15:06 №124
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
dalia, дякую Вам!
golo  20.05.2010, 15:14 №125
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
з приводу задачі, я також відповіла а)
dalia  20.05.2010, 21:45 №126
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Всем добрый вечер.

По воводу задачи в посте 118 думаю, что AVATARIUS права. Для решения такой задачи по сути (было ли нарушения законодательства или нет) слишком мало информации.

Еле, откуда такая уверенность с постом 16? Попался на экзамене или имеете законодательное подкрепление своей позиции? Мой ответ с Вашим совпадает, но он чисто интуитивный. Может тогда подскажите ответ на похожую задачу :

У листопаді 2006 року гр. Іванов уклав з банком "А" договір іпотеки нежитлової будівлі. У березні 2007 року міська рада продала гр. Івнов земельну ділянку на якій знаходиться нежитлова будівля. Зміни в договір іпотеки не вносилися, заборона відчуження на земельну ділянку не накладалася. Термін дії договору іпотеки - до листопада 2009 року. У листпопаді 2008 року гр. Іванов звернувся до нотаріуса для посвідчення договору дарування земельної ділянки гр. Івановій. Чи має право нотаріус посвідчити договір дарування?
Відповіді: 1. Ні, нотаріус повинен був розяснити покупцеві, що він повинен внести зміну в іпотечний договір.
2.Так. Земельна ділянка не була під забороною відчуження, нотаріус вправі засвідчити договір дарування.
3.Ні. Нежитлове приміщення передається в іпотеку разом із земельною ділянкою, на якому воно знаходиться.
4. Так. Земельна ділянка не була під забороною і вона могла бути подарованою, тому що нежитлове приміщення не передається в іпотеку разом із земельною ділянкою.

Вроде бы, 1 ?????????
Сонце  21.05.2010, 09:38 №127
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
на пост №118 я теж думаю, що відповідь а) - вірність перекладу засвідчуєм, справжність підпису на рішеннях - відмовляємо, порушення, про які потрібно повідомляти - відсутні.

на пост №126 - з приводу цієї задачі розмовляла з діючим нотаріусом. Відповідь - однозначно НІ, ніяких договорів дарування (починаючи з того, що спочатку довідку, що немає будівель - випливає, що там будівля, витяг з реєстру - заборона на будівлю за цією ж адресою на таке саме прізвище ну і т.д.) Крім того, скільки бачила договорів іпотеки, там завжди прописують, что якщо буде земля, або прибудова до обєкту - то і на них теж розповсюджується іпотека. Тому з запропонованих відповідей можно вибрати або 1 або 3 (оскільки мене напрягає що написано розяснити ПОКУПЦЕВІ, коли є власник зем. ділянки та іпотекодавець за договором, або можно просто було написати гр. Іванов. От і думай, де тут собака зарита...) Але якщо на цю ігру слів не зважати, то обиру відповідь 1
manuila  21.05.2010, 09:45 №128
Повідомлень: 29
З нами: 26.11.2009
Якщо будівля (споруда), що передається в іпотеку, розташована
на земельній ділянці, яка належить іпотекодавцю на праві
власності, така будівля (споруда) підлягає передачі в іпотеку
разом із земельною ділянкою, на якій вона розташована. це означає, що іпотека будівлі і земельної ділянки завжди повязані між собою, навіть якщо ділянка набута у власність після посвідчення іпотеки, і навпаки, якщо в іпотеці ділянка, то набута потім у власність будівля на ній теж обтяжується іпотекою.

Вообще, обсуждение этой задачи было на предыдущем форуме. http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=20520 Сколько людей столько и мнений, так и не пришли к единому правильному решению.
Сонце  22.05.2010, 12:36 №129
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
710. Нормативно-грошова оцінка земель застосовується :
а) при оформленні договору довічного утримання, де майном, що є об`єктом спадкування, є земельна ділянка;
б) при укладанні договору міни на іншу нерухомість;
в) при укладанні договору купівлі-продажу ЗД.
ст. 5 ЗУ Про оцінку земель: Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується
для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та
комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.
Як хто думає? Правильна відповідь чи ні?
Сонце  22.05.2010, 13:20 №130
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
І ще таке: хто знає, де почитати відповідь на таке питання: 715. Які особи мають прожив. в квартирі, де набувачем по договору найму (оренди) є юр. особа:... в цивільному не знайшла, в житловому не знайшла...
Форумчанин  22.05.2010, 16:10 №131
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
2-й абзац п.112 Инструкции:
" Якщо наймачем є юридична особа, вона може використовувати
житло лише для проживання у ньому фізичних осіб, прізвища, ім'я,
по батькові яких повинні бути зазначені в тексті договору."
еле  22.05.2010, 20:31 №132
Повідомлень: 7
З нами: 26.04.2010
Добрый вечер dalia, у меня действительно эта задача была на экзамене и решена правильно.

В данной задачи ответ будет такой же.

вариант-1 на пост.126
Повідомлення змінено: 22.05.2010 20:56
еле  22.05.2010, 20:42 №133
Повідомлень: 7
З нами: 26.04.2010
При*НЦ , хочу Вас засмутити, якщо Ви здавали два рази іспит, то маєте право на апеляцію в місячний термін після здачі другого іспиту.
А третій раз до складання іспиту не допускається. Потрібно знову проходити стажування за новим законодавством.


Такі умови були зачитані перед складанням іспиту.
dalia  23.05.2010, 00:16 №134
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Еле, спасибо за ответ.

Можете рассказать подробнее об экзамене:когда сдавали, какие вопросы попались, много ли вопросов из тестов 1035, какой был документ с ошибками? Ну в общем все, что еще помните.

Сонце, по вопросу 710 терзают смутные сомненья:причем тут другая недвижимость, если речь идет о нормативной оценке земли??? Или может имеется в виду, что земля меняется на другую недвижимость??? Вроде и вопрос простой, но варианты.....
Ответ б) - это Ваш, или так было выделено в тестах?
golo  23.05.2010, 12:47 №135
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
еле, а скажіть чим це передбачено, що третій раз до іспиту не допускають?
чула таке, але не можу знайти де написано
Сонце  23.05.2010, 22:15 №136
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
dalia,это я ответ выделила, просто в законе написано то что я прикрепила снизу, вот и придумай какой вариант правильный. Такое впечатление, что гос пошлину не надо исчислять при дов. утриманни та при купивли-продажу... НА практике мой нотариус всегда брала нормативку, и в 99 случаях из 100 экспертную)) И спала спокойно, живя по принципу лучше взять лишний документ, чем потом найти недостающий)
AVATARIUS  23.05.2010, 22:55 №137
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Сонце, на пост 129 - этот вопрос - это моя боль!!!!! Попался мне на экзамене. Примерно в такой редакции:
526. В якому випадку робиться нормативна грошова оцінка земельної ділянки:
а) для визначення розміру земельного податку;
б) втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва;
в) економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель; три відповіді а,б,в, - по ЗК ст 201 (НГО використовується)
г) при визначенні державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок;
д) при визначені орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Відповіді г) і д) і частково а) ст.5 по ЗУ про оцінку земель

Доказывала члену ВКК, что частично по ЗК и частично по Закону по оцінку земель відповіді перетинаються. Мені сказали, что треба користуватись ЗУ про оцінку земель - відповідь - г) при визначенні державного мита при міні, Я й досі незгодна, чому ЗК так ігнорять при цьому. Але виж не будете нікому нічого доводити на іспиті. Тому відповідайте так, як вони трактують.

Повідомлення змінено: 23.05.2010 22:58
AVATARIUS  23.05.2010, 23:33 №138
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Ну а у вашому варіанті дійсно, відповідь б) Тобто, ключове слово -міна. Зараз наведу приклад із практики, щоб боло зрозуміло.. При оформленні договору купівлі- продажу ЗД застосовуємо експертну оцінку для визначення суми продажу, яка не може бути нижче за цю оцінку. Але, бувають випадки, коли експертна оцінка набагато вище, ніж дійсна ціна продажу (напр. у Києві землю оцінюють 0.12 га більш ніж 1 000 000 грн., а купують із стареньким будинком у якоїсь бабусі за 50 000$)/ Тоді досвідчені брокери пропонують клієнтам замість купівлі-продажу застосовувати договір міни, чи дарування. Тому що там можна завдяки ЗУ про оцінку земель оминути цю експертну оцінку (ринкову), а застосувати нормативно-грошову, яка більш лояльна (у рази!!!!!) .
AVATARIUS  23.05.2010, 23:37 №139
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Забыла, че хотела еще сказать. Всем спокойной ночи, до завтра.

Повідомлення змінено: 23.05.2010 23:41
podzirov  24.05.2010, 18:17 №140
Повідомлень: 7
З нами: 17.09.2009
Уважаемые коллеги, не знаю обсуждался ли тест
962. Не можуть бути свідками при посвідченні нотаріусом заповіту:
а) представник органу місцевого самоврядування;
б) брат спадкодавця;
в) спадкоємець за заповітом.

Правильный ответ В), или я ошибаюсь.

golo  24.05.2010, 19:21 №141
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
відповідь в)

Сонце  24.05.2010, 22:04 №142
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
AVATARIUS ну я думаю, они так сказали, исходя из того, что кодекс это загальна норма, а закон - специальна по оценке земли. Ну это если рассуждать типа логично, хотя что кодекс что закон имеют одинаковую юр. силу. А ответ я выбирала таким образом что ни в а) ни в в) ответах - нет ни мины. ни дарування ни спадкування, сдедовательно методом исключения наиболе близкий ответ б).

на п. №140 - конечно ответ В - они при любых условиях свидетелями быть не могут.
Сонце  25.05.2010, 10:01 №143
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
754. У населених пунктах, де немає нотаріусів, посадові особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад вчиняють такі дії:
а) вживають заходи до охорони спадкового майна, посвідчують заповіти, довіреності, засвідчують вірність копій документів і виписок з них, засвідчують справжність підпису на документах;
б) вживають заходи до охорони спадкового майна, накладають та знімають заборону відчуження жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, засвідчують вірність копій документів і виписок з них, засвідчують справжність підпису на документах;
в) вживають заходи до охорони спадкового майна, накладають та знімають заборону відчуження жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, посвідчують заповіти, довіреності, засвідчують вірність копій документів і виписок з них, засвідчують справжність підпису на документах.

ст. 37 ЗУ ПН : У населених пунктах, де немає нотаріусів, уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють такі нотаріальні дії:
1) вживають заходів щодо охорони спадкового майна;
2) посвідчують заповіти (крім секретних);
3) видають дублікати посвідчених ними документів;
4) засвідчують вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;
5) засвідчують справжність підпису на документах.

Зазначені посадові особи органів місцевого самоврядування не мають права на оформлення документів, призначених для використання за межами державного кордону.
Інструкція для посад осіб: п.1. У відповідності зі статтею 37 Закону "Про нотаріат" ( 3425-12 ) у населених пунктах, де немає державних нотаріусів, посадові особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів (далі - посадові особи виконавчих комітетів) вчиняють такі нотаріальні дії:
1) вживають заходів до охорони спадкового майна;
2) накладають та знімають заборону відчуження жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна.
У населених пунктах, де немає нотаріусів, посадові особи виконавчих комітетів окрім дій, передбачених у частині першій цієї статті, вчиняють також такі нотаріальні дії:
1) посвідчують заповіти;
2) посвідчують довіреність;
3) засвідчують вірність копій документів і виписок з них;
4) засвідчують справжність підпису на документах.
Посадові особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів не мають права оформляти документи, призначені для дії за кордоном.

Зважаючи на ту нормативку, що я знайшла, вважаю що тут правильна відповідь В (ії і виділила) А ви як думаєте?
dalia  25.05.2010, 10:24 №144
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Добрый день.

Солнце, эта Инструкция для долж.лиц старая, да и сам вопрос такой же. Правильный ответ будет как в ст. 37 ЗУ Про нот-т и никак иначе. Загляните в предыдущую тему, я там этот вопрос расписывала, не хочется повторяться.

Видела на сайте сообщение МЮ о том, что Инструкция будет изменяться, в связи с чем будут проводиться какие-то обсуждения. Хотела посмотреть более детальную информацию - не нашла. Может к моменту сдачи экзамена что-то проясниться.

Кстати, Вы уже знаете, когда сдаёте?
Сонце  25.05.2010, 10:39 №145
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ДА, на сайте объявление вывесили на 30 июня))) вот этот день, когда разрубиться гордиев узел))))

764. Сторонами договору управління спадщиною є:
а) нотаріус та виконавець заповіту;
б) виконавець заповіту та спадкодавець;
в) нотаріус та будь-яка інша особа, яка прийме на себе зобов'язання по управлінню.??? согласно ст. 1285 ЦК нотариус заключает договор с другим лицом, он же и есть стороной по договору?
golo  25.05.2010, 10:45 №146
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
Повідомлення змінено: 26.05.2010 15:58
dalia  25.05.2010, 10:48 №147
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Ух-ты, желаю Вам удачи!!!!!!!!!!!!!! :)))))

На 764 - в). Вы правы.
dalia  25.05.2010, 10:55 №148
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Ольгия, только отправила ответ для Сонце, и увидела Ваше сообщение.

Думаю, главное не волноваться. Львиную долю ответов можно дать просто хоть что-то зная и логически рассуждая. НЕ ВОЛНОВАТЬСЯ, НЕ СПЕШИТЬ. В первую очередь исключить ответы однозначно неверные и только после этого выбирать правильный.

Но, вообще-то я такая умная, потому-что мне еще стажироваться целый месяц :)))))))))). А как придет время экзамена у самой будут коленки трястись :)))))))))).

По большому счету желаю Вам только одного ВЕЗЕНИЯ и УДАЧИ, УДАЧИ, УДАЧИ!!!!!!!!!!!!!!!!
Ксана  25.05.2010, 10:57 №149
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Удачи и везения всем сдающим в этом месяце!!!!!!!!! Барышни всё будет хорошо!
AVATARIUS  25.05.2010, 11:39 №150
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
ольгия, буду краткой - УДАЧИ и ПОБЕДЫ!!!!!
AVATARIUS  25.05.2010, 11:51 №151
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Оксашка, а когда мы уже отстреляемся????? Ничего не слышно???
golo  25.05.2010, 12:01 №152
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
Огромное спасибо всем за поддержку, даже легче стало)))
steps  25.05.2010, 12:03 №153
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
ольгия, самое главное не спешить, и внимательно все читать, и все у Вас получится. УДАЧИ! Сам сдаю в пятницу.
Ксана  25.05.2010, 12:24 №154
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
steps, а Вы из какого города?
AVATARIUS, я ничего не слышала....и на сайте тишина....я не знаю...
steps  25.05.2010, 12:26 №155
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
Полтава
Ксана  25.05.2010, 12:27 №156
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Уже почти все области или сдали, или назначили экзамен, только мы ждем...
liga2010  25.05.2010, 12:42 №157
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
Добрий день.
На попередньому форумі пост. № 281обговорювався тест
266. Правила ведення нотаріального діловодства затверджені
А) Кабінетом Міністрів України за. погодженням з головним архівним управлінням при Кабінеті міністрів України;
Б) Міністерством юстиції України;
В) Міністерством юстиції України за погодженням з головним архівним управлінням при Кабінеті міністрів України.
Прийшли висновку, що відповіддю буде в), так як відкривши наказ Мінюсту від 31.12.08 № 2368/5 дурень прочитає, що Правила затверджені Мінюстом (а не Кабміном, отже відповідь а) відпадає) та погоджені з кимось.

АЛЕ ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!!!!
Під наказом зазначено,
Заступник Міністра Л.В.Єфименко (підписав)
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету архівів України О.А.Удод

Отже, погоджено з Державним комітетом архівів України, а не з головним архівним управлінням при Кабінеті міністрів України.
Покопавшись в інтернеті я знайшла, що дійсно, головне архівне управління при Кабінеті міністрів України існувало, але з 1992-1999, потім Головне архівне управління України (березень-грудень 1999) а лише з грудня 1999 воно стало називатись Державний комітет архівів України .
Наші ж Правила затверджені у 2008 році, тоді скажіть, як їх могло погодити головне архівне управління при Кабінеті міністрів України, яке припинило свое існування в березні 1999.
Вважаю правильною відповіддю б).

Крім того, в запитанні звучить слово *затверджені*, а затверджені Правила лише Мінюстом, про те ким вони погоджені питання не стоїть.
Мабуть на цьму хотіли нас зловити.

Чекаю коментарів.
Повідомлення змінено: 25.05.2010 12:55
Ксана  25.05.2010, 12:45 №158
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
liga2010, так какой по-Вашему правильный ответ? Я не поняла просто...:)))
dalia  25.05.2010, 12:55 №159
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 липня 2007 р. N 899

ПОЛОЖЕННЯ
про Державний комітет архівів України


1. Державний комітет архівів України (Держкомархів) є
центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і
діловодства, діяльність якого спрямовується і координується
Кабінетом Міністрів України
через Міністра культури і туризму.
liga2010  25.05.2010, 13:03 №160
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
Оксашка, я відредагуавла своє повідомлення, дописала думку, див. пост № 157. Що скажете?
dalia  25.05.2010, 13:04 №161
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
liga2010, делайте скидку на "старость" вопросов: раньше было головне архівне управління при Кабінеті міністрів України, теперь - Державний комітет архівів України. Ведь никто не знает какого года эти вопросы. Учитывая, что ответ должен быть наиболее полным, то погодження должно упоминаться в ответе (это мое мнение). Просто нужно запомнить, что теперь это делает не управление, а комитет.
liga2010  25.05.2010, 13:04 №162
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
dalia, то яка Ваша відповідь з цього питання?
dalia  25.05.2010, 13:06 №163
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Мой ответ г): Міністерством юстиції України за погодженням з Державним комітетом архівів України при Кабінеті міністрів України :)))))))
viktor047  25.05.2010, 13:08 №164
Повідомлень: 27
З нами: 01.04.2010
А хтось знає коли буде ВКК?
dalia  25.05.2010, 13:09 №165
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На этой неделе - сообщение на сайте МЮУ - 27.05.2010 г.
liga2010  25.05.2010, 13:38 №166
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
Люди добрі, хто користується законодавством сайту Верховної Ради zakon1.rada.gov.ua, підскажіть як дивитись попередні редакції нормативних документів, тобто до внесення змін.
Повідомлення змінено: 25.05.2010 13:45
Ксана  25.05.2010, 15:22 №167
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Если мне попадётся этот вопрос, я отвечу В (потому, что они кроме того, что ЗАТВЕРДЖЕНІ, ещё и ПОГОДЖЕНІ) :)))), а там посмотрим...
При*НЦ  25.05.2010, 16:10 №168
Повідомлень: 431
З нами: 07.11.2008
Люди добрі, хто користується законодавством сайту Верховної Ради zakon1.rada.gov.ua, підскажіть як дивитись попередні редакції нормативних документів, тобто до внесення змін.


В удобном виде на rade никак, пользуюсь этим. Кое-что можно найти бесплатно.
 http://zakon.nau.ua/?uid=1084.1.842&title=%CD%CE%D0%CC%C0%D2%C8%C2%CD%CE-%CF%D0%C0%C2%CE%C2%B2%20%C4%CE%CA%D3%CC%C5%CD%D2%C8 

 http://search.ligazakon.ua/search/law/npa/ 
Повідомлення змінено: 25.05.2010 16:21
dalia  25.05.2010, 16:40 №169
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На 166: зайдите на  http://www.ex.ua/view/1282407?r=333411 скачайте и пользуйтесь. Можно смотреть старые редакции, ссылки, связки документов.
podzirov  25.05.2010, 16:53 №170
Повідомлень: 7
З нами: 17.09.2009
Подскажите пожалуйста правильные ответы на такие тесты
187. Приміщення для роботи одного приватного нотаріуса має складатися:
а) не менше як з двох кімнат;
б) не менше як з трьох кімнат;
в)кількість кімнат не має значення, якщо в приміщенні забезпечуються збереження таємниці нотаріальної дії та умови зберігання документів.
скажите пожалуйста правильные ответы на такие тесты
Я раньше думал, что ответ А), но глядя на тесты 1035, смотрю народ пришел к мнению, что правильный В)

262.Кваліфікаційна комісія нотаріату складається з:
А).чотирьох нотаріусів та двох представників Головного управління юстиції;
Б) трьох нотаріусів, двох представників Головного управління юстиції, представника Міністерства юстиції;
В) трьох нотаріусів, двох представників Головного управління юстиції, двох представників легалізованих у встановленому порядку територіальних об’єднань нотаріусів.

310. Угоди про перехід права власності на земельну ділянку вважаються укладеними з:
а) моменту отримання державного акту;
б) дня їх державної реєстрації в органах державного земельного кадастру;
в) дня їх нотаріального посвідчення

в этих тестах мнения также расходятся
Повідомлення змінено: 25.05.2010 17:02
dalia  25.05.2010, 17:25 №171
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На 187 - в):
Н А К А З від 26.06.2009 N 1142/5 Про внесення змін до Положення про вимоги до робочого місця (контори) приватного нотаріуса та здійснення контролю за їх дотриманням: Кількість кімнат у приміщенні, де знаходиться робоче місце (контора) приватного нотаріуса, не може бути меншою, ніж кількість приватних нотаріусів, які здійснюють нотаріальну діяльність у його межах.

Вывод: если нотариус один, не имеет наемных работников и сам "пашет как проклятый" что ему мешает осуществлять все действия в одной комнате и там же хранить документы? :))))
dalia  25.05.2010, 17:32 №172
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Кваліфікаційна комісія діє у складі семи чоловік:
представника Міністерства юстиції України, двох представників
відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції
України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в
областях, містах Києві та Севастополі, трьох нотаріусів,
представника легалізованих у встановленому порядку територіальних
об'єднань нотаріусів (з числа нотаріусів).
На 262 более правильный ответ б). Ответ в) не подходит, т.к. там указаны 2 представителя легал.объединений, а в положении он один.
golo  25.05.2010, 18:57 №173
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
Хто і яким чином зобовязаний давати згоду на прийняття спадкоємця до ТОВ?
а) збори учасників шляхом ухвалення відповідного рішення простою більшістю голосів
б)згода кожного з товариства шляхом підпису(резолюції) на відповідній заяви спадкоємця

Які думки з цього питання?
dalia  25.05.2010, 20:21 №174
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Відповідно до ст. 59 ЗУ "Про господарські товариства" до компетенції зборів товариства з обмеженою відповідальністюкрім питань, зазначених у пунктах "а", "б", "г - ж", "и - й" статті 41 цього Закону, належить:
а) встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових вкладів;
б) вирішення питання про придбання товариством частки учасника;
в) виключення учасника з товариства;
г) визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів.
З питань, зазначених у пунктах "а", "б" статті 41 цього Закону, а також при вирішенні питання про виключення учасника з товариства рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства.
З решти питань рішення приймається простою більшістю голосів.

Відповідь -б)

wel  25.05.2010, 20:36 №175
Повідомлень: 2
З нами: 10.05.2010
Скажите пожалуйста когда экзамен у Донецкой области???????
golo  25.05.2010, 20:47 №176
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010

До нотаріуса звернувся гр. С з проханням посвідчити договір дарування акцій ЗАТ "АВІАТОР" між ним, як власником акцій та його дочкою А. Перевіривши документи, які надав відчужувач нотаріусу, він відмовив у посвідченні зазначеного правочину, мотивуючи свою відмову тим, що порядок відчуження акцій не передбачено в установчих документах ЗАТ "АВІАТОР".
Дайте юридичну оцінку діям нотаріуса?

не знаю чи розглядалася така задача на форумі, але в мене виникли сумніви з її прводу ..............
адже Статтею 718 Цивільного кодексу України передбачено, що цінні папери можуть бути предметом договору дарування( мається на увазі якщо це передбачено установчими докуентами)??????
dalia  25.05.2010, 20:52 №177
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На тест 310:
Відповідно до ст. 131 ЗК Громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод. Укладення таких угод здійснюється відповідно до ЦКУ з урахуванням вимог цього Кодексу.
Згідно з ч. 3 ст. 640 ЦК Договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації - з моменту державної реєстрації.
Відповідно до ч. 4 ст. 132 ЗК Угоди про перехід права власності на земельну ділянку підлягають нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.
Відповідь- б).
В кого які думки?

Helenna  25.05.2010, 20:53 №178
Повідомлень: 58
З нами: 25.01.2010
Повідомлення змінено: 25.05.2010 21:30
podzirov  25.05.2010, 20:59 №179
Повідомлень: 7
З нами: 17.09.2009
dalia, Большое спасибо за помощь!
а на 310 тетст есть какие то мнения?
podzirov  25.05.2010, 21:04 №180
Повідомлень: 7
З нами: 17.09.2009
dalia, исходя из ваших пояснений на пост 173 ответ А) ?!, или я что-то не понимаю.
Заранее благодарен.
Повідомлення змінено: 25.05.2010 21:13
dalia  25.05.2010, 21:20 №181
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
podzirov, что-то я записалась:)))))
Я действительно имела ввиду на 174 ответ а) - простым большинством голосов. Спасибо, что увидели ошибку.
dalia  25.05.2010, 21:23 №182
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
По поводу теста 310 вроде бы сомнений нет, но сколько юристов, столько и мнений :))))))
dalia  25.05.2010, 21:37 №183
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Helenna, Вы извините, что я ввела Вас в заблуждение, но отказ от принятия наследника в ООО это одно, а внесения изменений в устав - другое. На рпактике (не однократно сталкивалась) это отражается в протоколе общего собрания двумя разными пунктами, после каждого из которых пишется: "Голосовали: за - столько-то, против - столько-то."
Еще раз, прошу прощения (((
Helenna  25.05.2010, 21:51 №184
Повідомлень: 58
З нами: 25.01.2010
))) Все нормально. Это я сама уже заучилась. Сначала была не согласна, считая правильным ответом А, а потом сама подстроила себя под ответ Б. Все, ухожу в астрал!))) Завтра в Информцентр...
dalia  25.05.2010, 22:08 №185
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Ольгия, а на Вашу задачу в посте 176 есть какой-то ответ или варианты ответов?
Я думаю, что действия нотариуса не правомерны, исходя из ст. 7 ЗУ "Об акционерных обществах", ст. 10 ЗУ "О хоз.обществах". Заметте, что в статье 7 речь идет о преимущественном праве на покупку акций (и то, только в том случае, если это предусмотренно уставом, а ведь может быть и не предусмотрено), т. о. дарение - согласия не требует. Кроме того, порядок отчуждения акций как обязательное условие (раздел) устава ни одним, ни вторым вышеупомянутыми законами не предусмотрен (во всяком случае я не нашла).
dalia  25.05.2010, 22:12 №186
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Helenna, удачи :))))))
golo  25.05.2010, 23:33 №187
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
dalia, в тому і справа, що варантів не має
є лише така сумнівна відповідь

Статтею 4 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" встановлено, що до особи, яка набула право власності на цінний папір, переходять усі посвідчені ним права. Обмеження обігу та/або реалізації прав за цінними паперами може бути встановлено тільки у випадках і в порядку, передбачених законом. Відповідно до ст. 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" акція -іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також: немайнові права, передбачені законом. Статтею 718 Цивільного кодексу України передбачено, що цінні папери можуть бути предметом договору дарування.
Сонце  26.05.2010, 02:40 №188
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
dalia, На 310 питання згодна відповідь б) з моменту державної реєстрації. Мені здається, що там знову некоректно питання сформульовано. Згідно ст. 132 ЗК саме угода підлягає нот посвідченню та держ реєстрації, а органи ДЗК здійснюють реєстрацію перехода права власності на земельну дяілянку (ну щось на зразок купівлі продажу квартири: нотаріус здійснює держ реєстрацію самого правочину, а БТІ реєструє перехід права власності на майно). Тому доречно щоб там було просто вказано Б) з дня їх державної реєстрації... ст. 125 ЗК Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Оце те, що реєструють в органах ДЗК. Тобто момент укладання угоди та момент виникнення права власності не збігаються у часі. Яка ваша думка з цього приводу?
Сонце  26.05.2010, 02:55 №189
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
dalia, и по поводу задачи про акции с вами согласна, порядок отчуждения может біть и не предуссмотрен статутом, и я сколько их пересмотрела ни в одном не видела. К слову, статуты делают по принципу чтобы было, т.к. надо быстренько зарегистрироваться, и что-то делать... А потом когда получаются какие то щекотливые ситуации, то оказывается у директора нет каких-то полномочий. А потом семинар в управлении и они говорят "каждый чих и пук должен быть прописан в уставе" И объясняют что мало написать ООО имеет право принимать имущество в дар, пусть кроме этого напишут заключать договора дарения... И попробуй потом объяснить директору или того хуже бухгалтеру, что у них не написано ни про чих, ни про пук, и они долго рассказывают про загальну правоздатнисть за ЦК. Мне кажется такой вопрос как дарение акций решается в общем порядке законодательства, а отказывать на том основании что не пропписано в уставе - нет оснований.
Сонце  26.05.2010, 02:59 №190
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ольгия, я вам от всей души желаю большое везения, удачи, лёгкого билета, адекватной задачи)), а главное титанического спокойствия, терпения и еще раз терпения. С огромным нетерпением жду Ваших результатов и впечатлений.
Сонце  26.05.2010, 03:12 №191
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
dalia, вот тот вопрос о чем я говорила в п. 188:

782. Право власності за нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу земельної ділянки виникає з моменту:
а) нотаріального посвідчення;
б) державної реєстрації; ст. 125 ЗКУ
в) отримання акту на земельну ділянку та відповідної державної реєстрації.

И обратите внимание здесь по моему мнению тоже некоректно сформулировано, логично здесьь ответить в) цепляясь за то, что "отримання акту на земельну ділянку та відповідної державної реєстрації" и есть регистрация этих прав. Но здесь формулировка как до изменений в ЗК. Вот и скажите свое мнение по этому поводу.
Сонце  26.05.2010, 03:23 №192
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ТОже такой юморнной вопросец))

789. При посвідченні перекладу з однієї мови на іншу нотаріус посвідчує:
а) вірність перекладу;
б) підпис перекладача;
в) підпис перекладача та його кваліфікацію.

Ну начнём с того, что нотариус не посвідчує переклад)) Согласно розділу 29 Інструкції він засвідчує вірність перекладу, но єто только при условии что он знает мову, а если не знает, то соответственно: п. 265. Нотаріус засвідчує вірність перекладу документа з однієї
мови на іншу, якщо він знає відповідні мови. Якщо нотаріус не знає відповідних мов (однієї з них), переклад документа може бути зроблено перекладачем, справжність підпису якого засвідчує нотаріус у порядку, установленому розділом 28 цієї Інструкції.
Вот и каравай-каравай, кого хочешь вібирай или а или б в зависимости от умственніх знаний нотариуса)))
ЕЛЕНА  26.05.2010, 08:47 №193
Повідомлень: 116
З нами: 25.01.2006
на № 16 ответ - 5
golo  26.05.2010, 09:42 №194
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
Сонце, сама над єтим вопросом голову ламаю, про переклад, так ни к чему и не пришла
только запутывают своими вопросами постоянно
steps  26.05.2010, 10:08 №195
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
на пост 192 думаю А), так как про перекладача в вопросе нет ни слова
AVATARIUS  26.05.2010, 12:09 №196
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Допоможить, будь-ласка, застрягла на питаннях, яки усі, мабуть давно проскочили.

163. Засвідчуючи справжність підпису однієї особи на двох примірниках одного документа:
а) нотаріус вчиняє одну нотаріальну дію і на кожному примірнику проставляє один і той же номер;
б) нотаріус вчиняє дві нотаріальні дії і на кожному примірнику проставляє два різних номера;
в) нотаріус вчиняє дві нот. дії і на кожному примірнику проставляє два однакових номера через кому

Відповідь б) чи В) ?????? В положенні пишуть "Через дефіс"
173. Реєстрація припинення дії довіреності гр. А на отримання заробітної плати, посвідченої посадовою особою виконкому сільської ради в Єдиному Реєстрі довіреностей:
а) здійснюється в день отримання Реєстратором заяви довірителя про припинення дії довіреності;
б) здійснюється Реєстратором не пізніше наступного дня після отримання заяви довірителя про припинення дії довіреності;
в) не здійснюється.
На форумі відповідь в) але чому ??????

Допоможить підтвердити ці тести нормативкою, бо я нічого не знайшла конкретного, не можу заспокоїтись.
AVATARIUS  26.05.2010, 12:18 №197
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Сонце, на пост 192 вопрос 789 все дуже просто.
Якщо перекладає перекладач - засвідчується справжність його підпису.
Якщо перекладає нотаріус - засвідчує вірність перекладу.

У попередніх темах вже вирішили, що саме питання сформульовано некорректно (засвідчує -посвідчує) тут путанка в термінології - усі ж по пам`яті свої тести викладають, мабуть помилились. Про перекладача не йдеться, тобто нотаріус сам перекладав. тому відповідь
а) вірність перекладу;
AVATARIUS  26.05.2010, 12:36 №198
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Знову повертаюсь до попередньої теми
175.Відомосмті про припинення обтяження рухомого майна вносяться до Реєстру обтяжень рухомого майна:
а) безоплатно;
б) з оплатою 34 грн.;
в) з оплатою 17 грн.
Чомусь відповідь a) нікого не вразила Вважаю, що правильна відповідь б)
Підкреплюю нормативкою
Додаток
до постанови Кабінету Міністрів України
від 5 липня 2004 р. N 830
РОЗМІРИ
плати за внесення до Державного реєстру обтяжень рухомого майна запису, а також змін і додаткових відомостей до запису та видачу витягів
За внесення до Державного реєстру обтяжень рухомого майна запису, змін і додаткових відомостей до запису - 34 гривні (з урахуванням податку на додану вартість)
За видачу витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна - 34 гривні (з урахуванням податку на додану вартість)

Повідомлення змінено: 26.05.2010 12:37
AVATARIUS  26.05.2010, 12:41 №199
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Helenna, вы сегодня в Информцентре, уточните, пожалуйста этот вопрос.
steps  26.05.2010, 12:42 №200
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
на пост 198. п. 27 ПОРЯДОКу ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна - Відомості про припинення обтяження вносяться до Реєстру безоплатно. т.е. А)))
Повідомлення змінено: 26.05.2010 12:43
AVATARIUS  26.05.2010, 12:47 №201
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Ой, простите за панику. Оказывается, что зміна і припинення -это не одно и тоже. Вот еще одна цитата. Оттуда же.
п.27 Відомості про припинення обтяження вносяться до Реєстру безоплатно

тому, дійсно, відповідь а)
liga2010  26.05.2010, 14:14 №202
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
dalia, на пост. 169, якщо буде Ваша ласка та не займе багато часу поясніть докладно як користуватись програмою. Не доганяю.
Завантажити завантажила, а далі мізкі не включаються. Дякую.
golo  26.05.2010, 15:17 №203
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
Повідомлення змінено: 28.05.2010 21:58
Форумчанин  26.05.2010, 15:42 №204
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
на пост 196
173. Реєстрація припинення дії довіреності гр. А на отримання заробітної плати, посвідченої посадовою особою виконкому сільської ради в Єдиному Реєстрі довіреностей:
а) здійснюється в день отримання Реєстратором заяви довірителя про припинення дії довіреності;
б) здійснюється Реєстратором не пізніше наступного дня після отримання заяви довірителя про припинення дії довіреності;
в) не здійснюється.
п.2.8. ПОЛОЖЕННЯ про Єдиний реєстр довіреностей

163. Засвідчуючи справжність підпису однієї особи на двох примірниках одного документа:
а) нотаріус вчиняє одну нотаріальну дію і на кожному примірнику проставляє один і той же номер;
б) нотаріус вчиняє дві нотаріальні дії і на кожному примірнику проставляє два різних номера;
в) нотаріус вчиняє дві нот. дії і на кожному примірнику проставляє два однакових номера через кому

два однакових номера через кому - такого ещё не встречал!!!
steps  26.05.2010, 15:42 №205
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
а почему перенесли не сказали?
golo  26.05.2010, 15:47 №206
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
они скажут.....
steps  26.05.2010, 15:51 №207
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
так это и у меня в пятницу могут перенести...
golo  26.05.2010, 16:16 №208
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
дай Боже что б Вам не перенесли, но я уже не знаю чего от них ожидать
AVATARIUS  26.05.2010, 16:24 №209
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
steps, спасибо за помощь, а вы откуда???? Это какая область в пятницу сдает????
AVATARIUS  26.05.2010, 16:26 №210
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Форумчанин, спасибо за помощь, и все-же, пост 204, тест 163, я с Вами согласна по поводу варианта ответа, просто хочется заручиться нормативкой. Плиииз.
Ксана  26.05.2010, 16:28 №211
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
AVATARIUS, когда уже мы отмучаемся?????????????????????????? У меня сегодня последний день стажировки....Сил уже учить что-то нет совсем...Сижу ...роюсь в интернете.....
AVATARIUS  26.05.2010, 16:31 №212
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
golo, воспринимайте это как доп. время для подготовки. А то всегда на что-то нет времени "доучить-дозубрить". И себя караешь потом - "Ах, мне бы еще денек да еще ночку....." Удачи!!!!!!
AVATARIUS  26.05.2010, 16:34 №213
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Оксашка, я думаю, что уже скоро. У меня так было - только стажировка закончилась - сразу экзамен об`явили. Я не успела дух перевести. Сразу поняла, что месяц подготовки - это ТАК МАЛО!!!!!
Сейчас уже полгода от книг не отрываюсь - а результат - каша в голове - чем больше знаешь - действительно, тем хуже спишь.
dalia  26.05.2010, 16:38 №214
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Всем добрый день.

liga2010, эта программа является образом CD-диска, т.е. для ее использования необходима программа Nero, которая позволяет записать всю информацию на CD-диск, а потом уже ним пользоваться.
Форумчанин  26.05.2010, 16:46 №215
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Повідомлення змінено: 26.05.2010 16:47
dalia  26.05.2010, 16:52 №216
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На пост 191.

Думаю, что в 782 ответ б). Четко по ст. 125 ЗК в новой редакции.
dalia  26.05.2010, 17:22 №217
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Форумчанин, на вопрос 163, где написано, что нужно проставлять на каждом экземпляре 2 разных номера, т.е. на 1 - № 15, а на другом - №16 ?
Форумчанин  26.05.2010, 17:46 №218
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
не знаю где это написано!!
а как ещё делать если действия два??
dalia  26.05.2010, 17:55 №219
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
вообще-то я думала, что нужно ставить все номера через запятую, или через дефис, ведь документ-то по сути один. Теперь незнаю??????
Повідомлення змінено: 26.05.2010 17:56
Форумчанин  26.05.2010, 19:57 №220
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Насколько я понимаю, номера через запятую или дефис ставятся в реестре,
а у примірників документа у каждого свой номер, который на них и ставится!!!
Повідомлення змінено: 26.05.2010 20:00
vIkTa  26.05.2010, 19:59 №221
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
На 163 питання:
див. п. 9 Порядку заповнення реєсрів
Номер у реєстрі може мати вигляд 28-30. Таким чином присвоюється окремий номер, а як його записати вреєстрі то вже не суть важливо.
Повідомлення змінено: 26.05.2010 20:01
AVATARIUS  26.05.2010, 20:07 №222
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Вот-вот, в правилах нот. діловодства написано - "можливо через дефіс", в метод.рекомендаціях госпожи Єрух - "ч/з кому", але слово "можливо" чиїсь рекомендації (хоч і поважної людини) к тестам не пришиєшь.
Намагаюсь думати логічно. 1. Якщо дія одна, то і реєстровий номер один - все просто.
2. Якщо дії дві (по суті дія одна, тільки єкземплярів документа два), на кожному документі свій реєстровий номер, то де з документа буде відомо, що існує іще один його екземпляр????? Чим це відрізняється від 1)???????
3. Якщо хтось з законодавців наполягає на тому, що це дві дії і це так для когось так серьйозно, то це треба відобразити і в документі (два єкземпляра якого існує під різними р.номерами) тому на кожному примірнику пишемо два р.н, тільки питання знову в тому - чи то писати через цю кляту кому, про яку ніде ніхто не пише, окрім тестів, чи то через дефіс???????
Я божеволію.
vIkTa  26.05.2010, 20:08 №223
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Де знайти відповідь на питання 941
Добровільна відмова не допускається:
- от земель, на которых находятся объекты культурного и исторического фонда или сами земли относятся к этим фондам????
vIkTa  26.05.2010, 20:15 №224
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
У разі запису кількох однакових (однотипних) нотаріальних дій (засвідчення кількох копій одного й того самого документа; засвідчення справжності підпису однієї і тієї самої особи на декількох примірниках одного й того самого документа; посвідчення кількох довіреностей тощо) для однієї і тієї ж самої особи запис порядкових номерів таких дій у реєстрі може здійснюватися у вигляді проставляння через дефіс першого та останнього номерів за реєстром. Наприклад, при засвідченні нотаріусом справжності підпису на трьох заявах запис номерів у реєстрі може мати вигляд: 28-30.

Отже це дві дії, і 2 номери.
нотаріус вчиняє дві нот. дії і на кожному примірнику проставляє два однакових номера через кому - такого ніде не написано і бути не може. Відповідь б)
Форумчанин  26.05.2010, 20:25 №225
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Может кто-нибудь знает, когда экзамен в Днепропетровской области намечается???
dalia  26.05.2010, 20:26 №226
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, я согласна с Вашей точкой зрения. Хотеля поискать разъяснения МЮУ, но нового ничего нет, а в старых как раз было написано,что предлагается писать "зарегистрировано в реестре под № 12,13,14". Но эти рекомендации в свете последних изменений уже не актуальны :(((
dalia  26.05.2010, 20:29 №227
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Форумчанин, а вы из Днепропетровской области??? Я тоже :))))

За экзамен ничего не слышала, у меня еще стажировки 1 месяц. Я Вы уже отстажировались?
Форумчанин  26.05.2010, 20:36 №228
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
да, стажеровку уже прошел... какой город, если не секрет??...
dalia  26.05.2010, 20:40 №229
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Кривой Рог, а у Вас?
Форумчанин  26.05.2010, 20:46 №230
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Днепродзержинск
еле  26.05.2010, 20:48 №231
Повідомлень: 7
З нами: 26.04.2010
Привіт всім. Хто знає точне рішення задачі на пост.118?


Можливо це відповідь-


д) засвідчити переклад, і надіслати до генеральної прокуратури України два листи:

- лист про виявлені факти, які порушують чинне законодавство;
- лист з вимогою перевірити тотожність підпису відповідальних особ судової влади, які відмовили у судочинстві позовної заяви за вказаними фактами, включаючи ВСУ.


dalia  26.05.2010, 20:54 №232
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
еле, я думаю все таки ответ а).

Форумчанин, а когда у Вас стажировка закончилась?
dalia  26.05.2010, 21:22 №233
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
vIkTa, с тестом 941 какя-то нестыковка: ст.142 ЗК не предусматривает каких-либо ограничений по поводу добровольного отказа. Я так поняла, что этот тест выкладывал кто-то из сдававших экзамен, может что-то напутал? Нашла только ст 150 ЗК там действительно есть ограничения, но они касаются изъятия земель, а не добровольного отказа. Т.е. еслибы вопрос звучал так: "Вилучення яких земель для несільськогосподарських потреб не допускається", то ответ однозначно был бы в) (тот, который Вы указали).
Повідомлення змінено: 26.05.2010 21:24
yul  26.05.2010, 21:39 №234
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
Следующее прочитала в одной из предыдущих тем:
В ключі вірно Реєстрація припинення дії довіреності гр. А на отримання заробітної плати, посвідченої посадовою особою виконкому сільської ради в Єдиному Реєстрі довіреностей:
а) здійснюється в день отримання Реєстратором заяви довірителя про припинення дії довіреності;
б) здійснюється Реєстратором не пізніше наступного дня після отримання заяви довірителя про припинення дії довіреності;
в) не здійснюється защитали как правильный 100%
Повідомлення змінено: 26.05.2010 21:39
dalia  26.05.2010, 22:00 №235
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
yul, Может исходя из того, что:
2.1. Обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі підлягають
довіреності (у тому числі їх дублікати), посвідчені в
нотаріальному порядку, та довіреності на право розпорядження
майном
, посвідчені посадовими особами виконавчих комітетів
сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, а також
відомості про припинення їх дії.
Нет обязательной регистрации доверенности - нет и регистрации отмены ?????????
vIkTa  26.05.2010, 22:31 №236
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010

dalia, я з вами згодна.
Стосовно цього тесту:
2.2. Реєстрація довіреностей (їх дублікатів), посвідчених посадовими, службовими особами, перерахованими в частині 3 статті 245 Цивільного кодексу України, статтях 37 - 38 Закону України "Про нотаріат", а також відомості про припинення їх дії, здійснюється в Єдиному реєстрі за заявою довірителя про реєстрацію таких довіреностей.

Заява про реєстрацію зазначених довіреностей надається Реєстратору безпосередньо довірителем.

У разі неможливості подачі заяви на реєстрацію довіреності безпосередньо довірителем підпис довірителя на такій заяві повинен бути засвідчений підписом та печаткою особи, яка посвідчила довіреність.
Чому не а)???
dalia  26.05.2010, 22:44 №237
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Да Бог его знает, почему не а), да и наверно еще тот "хороший" человек, который составлял эти вопросы и закладывал в ключ ответ в).

Я вот думаю, ведь в этом тесте не идет речь о том, что эта доверенность была зарегистрирована в Едином реестре доверенностей. Может нужно читать вопрос более буквально: есть доверенность, про регистрацию ничего не сказано, обязательной регистрации не подлежит (значит условно принимаем, что не регистрировалась), то тогда и отмена такой доверенности не регитрируется.
yul  26.05.2010, 22:48 №238
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
может быть действительно в этом вопросе надо обратить внимание на: отримання заробітної плати, посвідченої посадовою особою виконкому сільської ради , поскольку такие доверенности не подлежат обязательной регистрации в реестре доверенностей
dalia  26.05.2010, 22:51 №239
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
yul, а то сообщение, которое Вы выложили в посте 234 от какого числа (если помните)?????
vIkTa  26.05.2010, 23:11 №240
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Договір купівлі-продажу нежитлової будівлі вважається укладеним з моменту:

а) нотаріального посвідчення
б) підписання
в) держреєстрації
г) нотаріального посвідчення та держреєстрації.

Комусь попалось на екзамені і пишуть що більш повна відповідь г), але ж в статті 640 ЦК чітко написано, що якщо потребує і нот. посвідченя і держ реєстрації - то з моменту держ. реєстрації.
Таких тестів багато, наприклад тест 882. Всі дійшли згоди що відповідь а) прийняття пожертви і нот. посвідчення. Але якщо нерухоме майно, то саме з нот. посвідчення. Ми ж не вважаємо договір дарування нерухомосиі укладеним з моменту прийняття дарунка, а це теж саме. Чи я не права?
yul  26.05.2010, 23:22 №241
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
на пост 239 - к сожалению не помню((((

на пост 240 - ст.729 ЦК - Договір про пожертву є укладеним з моменту прийняття пожертви.
Я думаю, что при подготовке ответов на данные вопросы в первую очередь не надо путать регистрация права собственности и регистрация договора. Сейчас не помню номера статей ГК, но обязательной регистрации подлежат договора, установленные законом. Договор к-п недвижимости подлежит обязательной регистрации (имеется в виду регистрация в реестре правочинов), поэтому считается заключенным с момента удостоверения и регистрации.
А договор дарения и пожертвы регистрации обязательной не подлежат. Поэтому, я думаю, что все-таки правильный ответ с момента принятия дара или пожертвы
vIkTa  27.05.2010, 09:49 №242
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
yul, не можу з вами погодитись.
Ст. 334 момент набуття права власності за договором, ст. 640 ЦК момент укладання договору. Їх путать не потрібно, але і право власності за договором, який підлягає нот. посвідчненню виникає з моменту такого посвідчення, а якщо держ. реєстрації - з моменту держ. реєстрації. Теж саме і з моментом укладення договору.
Я згодна, що договір пожертви не підлягає реєстрації, але ж договір дарування та пожертви нерухомості підлягає нот. посвідченню. Чим відрізняється договір пожертви від інших договорів? Адже договір може бути укладеним і з моменту передання майна, прийняття дарунка, але це коли не потрібне нотаріальне посвідчення чи держ. реєстрація.
steps  27.05.2010, 09:54 №243
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
AVATARIUS, я из Полтавы. Пока все вроде бы нормально, сдаем в пятницу, но тут такой "большой" день впереди, что все возможно....
Ксана  27.05.2010, 11:37 №244
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
27 травня Засідання Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату під головуванням Міністра юстиції Олександра Лавриновича Міністерство юстиції Захід відбуватиметься: Міністерство юстиції (м. Київ, пров. Рильський, 10). Початок о 9.00

Так ето у них экзамен сегодня?????
Форумчанин  27.05.2010, 12:51 №245
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
для dalia (№232) стажеровка ещё год назад закончилась...
кстати мне на экзамене попадался вопрос:
Договір купівлі-продажу нежитлової будівлі вважається укладеним з моменту:
а) нотаріального посвідчення
б) підписання
в) держреєстрації
г) нотаріального посвідчення та держреєстрації.
ответил "В" (ст. 640 ЦК) - оказалось не правильно!! в ключе правильным был ответ "Г"!!

по поводу вопроса:
Реєстрація припинення дії довіреності гр. А на отримання заробітної плати, посвідченої посадовою особою виконкому сільської ради в Єдиному Реєстрі довіреностей:
а) здійснюється в день отримання Реєстратором заяви довірителя про припинення дії довіреності;
б) здійснюється Реєстратором не пізніше наступного дня після отримання заяви довірителя про припинення дії довіреності;
в) не здійснюється.
в ключе очень даже может быть ответ "В" вопреки п.2.8. Положення про єдиний реєстр довіреностей!!!

так, что yul, если не сложно, напишите ссылочку на то обсуждение!??

p.s.: УДАЧИ ВСЕМ НА ВКК!!!!!!
golo  27.05.2010, 15:04 №246
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
В якому випадку нотаріус, чи інша посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії відмовляє у їх вчинені:
а/. до нотаріуса звернувся громадянин іншої держави, або особа без громадянства;
б/. дії підлягають вчиненню іншим нотаріусом чи іншою посадовою особою;
в/. до нотаріуса звернулася за вчиненням нотаріальної дії його племінниця.

а племінинниця родичкою не є? чи перелік родичів ст.9 Закону про Нотаріат є вичерпним?


Повідомлення змінено: 27.05.2010 15:09
Valeeri  27.05.2010, 16:23 №247
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
575. У виконавчому написі нотаріусом не повинно зазначатися:
а) адреса, дата і місце народження боржника, місце роботи;
б) дата (рік, місяць, число) його вчинення, посада, прізвище, ім’я, по батькові нотаріуса, який вчинив виконавчий напис;
в) адреса, дата і місце народження осіб, які мають першу та другу ступінь спорідненості з боржником;
г) відомості, які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню.
Valeeri  27.05.2010, 16:25 №248
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
В якому випадку нотаріус, чи інша посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії відмовляє у їх вчинені:
а/. до нотаріуса звернувся громадянин іншої держави, або особа без громадянства;
б/. дії підлягають вчиненню іншим нотаріусом чи іншою посадовою особою;
в/. до нотаріуса звернулася за вчиненням нотаріальної дії його племінниця.

ст. 9 ЗУ "Про нотаріат"- перелік є вичерпним
golo  27.05.2010, 16:43 №249
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
ШАНОВНІ ФОРУМЧАНИ!!!

Чим передбачено, що якщо другий раз не здаєш іспит потрібно проходити друге стажування( яке вже 1 рік)я не можу знайти,
я ще проходила 6 місяців і буду здавати вдруге
так що, ???? це мій останній шанс, бо на ще одне стажування я вже не пійду точно
Повідомлення змінено: 27.05.2010 16:45
golo  27.05.2010, 16:44 №250
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
Допоможіть , будьте ласкаві
Berizka  27.05.2010, 16:55 №251
Повідомлень: 124
З нами: 24.07.2009
На № 249, згідно п. 27 "Порядку проведення кваліфікаційного іспиту для осіб, які пройшли стажування в державній нотаріальній конторі або в приватного нотаріуса" особи, які не склали кваліфікаційний іспит, допускаються до його повторного складання не раніше ніж через один рік. Так повторно Мінюст вважає це один раз, раніше це обговорювалося на форумі.
golo  27.05.2010, 17:02 №252
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
цікаво
а це нормативно підтверждено???? чи тільки вважає...
dalia  27.05.2010, 20:37 №253
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
golo, посмотрите в предыдущих темах, там где-то даже обсуждался вопрос по поводу того, что если не сдал экзамен и не сдал на ВКК, то повторно ч/з год к сдаче не допускают - стажируйся заново, и была ссылка на какое-то разъяснение МЮУ
dalia  27.05.2010, 20:40 №254
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Форумчанин, тут сорока на хвосте принесла - готовьтесь на первую декаду августа. Но за достоверность не ручаюсь,как говориться, за что купила, за то и продаю :)))))
golo  27.05.2010, 20:40 №255
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
не шарю як до попередных тем перейти
dalia  27.05.2010, 20:57 №256
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Что-то сама найти не могу :(((
dalia  27.05.2010, 21:55 №257
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Всем, кто завтра сдает в Полтаве экзамен,

УДАЧИ, САМЫХ КЛАССНЫХ БИЛЕТОВ. Пусть ВАМ ПОВЕЗЁТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
golo  28.05.2010, 00:21 №258
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
ПОЛТАВА!!!!!!!!!!!!!!! УДАЧИ!!!

Ждем впечатлений!
steps  28.05.2010, 06:37 №259
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
СПАСИБО ВАМ ОГРОМНОЕ!!!!!! СЕЙЧАС ВСЕ КОДИФИЦИРУЮ В ГОЛОВЕ И ПОПРУ!!!!! Как только буду в состоянии сразу напишу! Еще раз спасибо!
Ксана  28.05.2010, 07:06 №260
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Полтава, всем сдающим сегодня єкзамен УДАЧИ!!!!!!! Ни пуха, ни пера........
steps  28.05.2010, 07:30 №261
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
к черту!!!!
wel  28.05.2010, 11:13 №262
Повідомлень: 2
З нами: 10.05.2010
Подскажите пожалуйста когда экзамен у Донецкой области?????
podzirov  28.05.2010, 12:04 №263
Повідомлень: 7
З нами: 17.09.2009
По поводу количества попыток на сдачу экзамена.
На одну стажировку, возвожны 4 попытки, т.е. если вы не сдали экзамен ККН, но ответили не менее чем на 37 вопросов, независимо от задачи и документа, то вы имеете право написать жалобу и сдавать экзамен ВККН, затем если не сдали вы имеете право пересдать на общих основаниях с новыми стажерами в вашей области также если не сдали, но набрали 37, то еще раз DRRY итого 4 раза на одну стажировку. Ну а ежели после 4х раз у Вас желание стать нотариусом не отпало, то милости просим на новую стажировку, но теперь уже один год и по новому закону с юр. стажем не менее 3х лет.
Ситуацию коментирую по факту. Со мной на ВККн сдавала девушка 4й раз.
Повідомлення змінено: 28.05.2010 12:19
podzirov  28.05.2010, 12:14 №264
Повідомлень: 7
З нами: 17.09.2009
Вчера сдавал на ВККН. СДАЛ!!!, хотя и не надеялся.
Все благодаря Богу и этому форуму.
Огромное человеческое СПАСИБО его создателям и всем участникам форума.
Именно благодаря форуму у всех участников есть реальный шанс найти применение своей специальности в нотариате, причем без всеких взяток и связей, можете мне поверить я такай не один.
УДАЧИ всем форумчанам! Вы лучшие! Идите к своей цели и вы ее достигните.
Ксана  28.05.2010, 12:20 №265
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Всем привет!!!
У меня знакомый тоже вчера сдал ВККН. Всем, кто сдал - МОЛОДЦЫ!!! Кто не сдал - не отчаивайтесь, дерзайте и всё получится!!!!
Повідомлення змінено: 28.05.2010 12:20
liga2010  28.05.2010, 13:54 №266
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
424. За несвоєчасне подання або не подання звітів про використання спеціальних бланків діяльність приватного нотаріуса призупиняється, а до державного нотаріуса застосовуються заходи дисциплінарного впливу за поданням:
а) ІВЦУН (Інформаційно-видавничого центру українського нотаріату);
б) Державного підприємства „Інформаційний центр” Міністерства юстиції України;
в) відповідного управління юстиції.

Відповідно до Порядок витрач., зберіг., обігу спец. бланків нот. документів
23. За порушення вимог цього Порядку, що призвело до втрати,
викрадення чи знищення бланків з вини нотаріуса, а також за
неналежне ведення обліку, зберігання бланків, несвоєчасне
звітування про їх використання завідуючий державною нотаріальною
конторою, державним нотаріальним архівом, державний і приватний
нотаріуси притягуються до відповідальності у порядку,
встановленому законодавством.
Йдемо далі
Відповідно до
Порядку перевірки організації нотаріальної діяльності
державних і приватних нотаріусів та виконання ними
правил нотаріального діловодства
перевірка дотримання нотаріусами правил ведення
нотаріального діловодства та порядку зберігання, витрачання, обігу та
звітності спеціальних бланків нотаріальних документів здійснюється уповноваженими представниками Міністерства юстиції України,
Головного управління юстиції
Логічно буде, що й подання про застосування заходів дисциплінарного впливу вийде від відповідного управління юстиції.
Відповідь в)

Можливо є інші думки. Чекаю коментарів.

liga2010  28.05.2010, 13:58 №267
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
podzirov, я сердешно за Вас рада, Ви надали мені впевненості. Які почуття Вас переповнюють та які плани на майбутнє? Чи будете реєструвати нот. діяльність?

Як взагалі все пройшло, як Вам наш Міністр, Ященко була, які питання задавали?

еле  28.05.2010, 14:11 №268
Повідомлень: 7
З нами: 26.04.2010
питання № 424. відповідь б)

За несвоєчасне подання або неподання звіту про використання бланків і захисних знаків управління юстиції, на підставі відповідного подання Держінформ’юсту, призупиняє діяльність приватного нотаріуса або притягає до дисциплінарної відповідальності...

ВІТАЮ ВСІХ, хто здав цей іспит!
Повідомлення змінено: 28.05.2010 18:36
steps  28.05.2010, 14:28 №269
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
ВСЕ БУДЕТ ХОРОШО!!!!! Полтава жжот!!!! из 3 - 3!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
steps  28.05.2010, 14:29 №270
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
Сейчас с мыслями совлодаю, и напишу билет. Но самое главное - это никаких нервов, Персен, НОТА, и вперед!!!!!
Ксана  28.05.2010, 15:40 №271
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Это Вы радуетесь??? или огорчаетесь???? Я НЕ МОГУ ПОНЯТЬ:)))) Вы сдали или нет??????????????????
Повідомлення змінено: 28.05.2010 15:41
steps  28.05.2010, 15:48 №272
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
Я СДАЛЛЛЛЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! но уже не могу воспроизвести свой билет, он будет только после праздников! но я его обязательно віложу!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
liga2010  28.05.2010, 15:54 №273
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
еле, ПІДТВЕРДІТЬ БУДЬ ЛАСКА НОРМАТИВНОЮ БАЗОЮ, ДЕ ЦЕ НАПИСАНО.
Ксана  28.05.2010, 15:58 №274
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Так я Вас ПОЗДРАВЛЯЮ!!!!!!!!!!!!!!!
steps  28.05.2010, 16:01 №275
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
СПАСИБО ВАМ ВСЕМ!!!!! ВЫ САМЫЕ ЛУЧШИЕ!!!!! ВЫ САМЫЕ ДОСТОЙНЫЕ!!!! У ВСЕХ ВСЕ БУДЕТ ВЕЛИКОЛЕПНО!!!!! я обещаю - выложу все что помню, но через пару дней, просто очень сильное напряжение!!!!! ВЫ ВСЕ САМЫЕ ЛУЧШИЕ!!!!!!
Сонце  28.05.2010, 16:34 №276
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
steps, мои поздравления! Искренне рада за Вас! Удачи на этом большом поприще))


851.Нотаріальна діяльність здійснюється:
а) в межах нотаріального округу;
б) відповідно до адміністративно-територіального поділу України, в межах нотаріального округу.

Я бы ответила А) а вы как думаете?
Сонце  28.05.2010, 17:15 №277
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
865. Дублікат заповіту після смерті заповідача видається:
а) лише вказаним у заповіті спадкоємцям;
б) на вимогу органів прокуратури або суду;????????????
в) спадкоємцям осіб, щодо яких вчинялася нотаріальна дія, вказаним у заповіті спадкоємцем, виконавцю заповіту.

Інстр. п. 29 Дублікат заповіту може бути виданий вказаним у заповіті спадкоємцям, виконавцю заповіту після подачі ними свідоцтва про смерть заповідача. У разі смерті спадкоємців, які були вказані в заповіті, дублікат може бути виданий їх спадкоємцям після подачі ними свідоцтва про смерть заповідача і померлого спадкоємця.

А тут мені здається правильна відповіль повинна бути б), оскільки:
а) - дублікат видається НЕ лише спадкоємцям, вказаним у заповіті; в) спадкоємцям осіб, щодо яких вчинялася нот. дія автоматично виключає, що це правильна відповідь, тому методом виключення лишається відповідь б)
Ксана  28.05.2010, 19:49 №278
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Кваліфікаційна комісія нотаріату при Головному управлінні юстиції у м.Києві


ОГОЛОШЕННЯ

Відповідно до п.5-7 Порядку проведення кваліфікаційного іспиту для осіб, які пройшли стажування в державній нотаріальній конторі або в приватного нотаріуса, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 10.07.2008 р. №1168/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 10 липня 2008 р. за №621/15312, на підставі рішення комісії від 27.05.2010 р., кваліфікаційна комісія нотаріату при Головному управлінні юстиції у м.Києві повідомляє про проведення кваліфікаційного іспиту для осіб, які успішно пройшли стажування.
Іспит буде проводитись 29-30 червня 2010 року.
Початок іспиту о 9.00 год.
Місце проведення – зала засідань Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції за адресою: м.Київ, вул. М.Коцюбинського, 12, 3-й поверх, над приміщенням Першої київської державної нотаріальної контори.
Списки осіб, допущених до складання кваліфікаційного іспиту та інші організаційні відомості щодо його проведення будуть опубліковані додатково шляхом розміщення відповідних повідомлень.


Перелік документів, які необхідно подати особами, що мають намір складати кваліфікаційний іспит, не пізніше ніж за 15 днів до дня проведення кваліфікаційного іспиту особисто секретарю кваліфікаційної комісії:

1. Заяву на ім’я голови кваліфікаційної комісії про допуск до кваліфікаційного іспиту, яка підлягає реєстрації в установленому порядку.
2. Оригінал та копію диплома про вищу юридичну освіту.
3. Оригінал та копію довідки про відсутність судимості (інформація, викладена у довідці, береться до уваги протягом одного місяця).
4. Трудову книжку та копію трудової книжки, якщо особа на час подачі документів не працює.
5. Копію трудової книжки, завірену за місцем роботи, якщо особа на час подачі документів працює.
6. Паспорт громадянина України та копію першої, другої сторінок паспорта громадянина України та сторінки, на якій розміщено штамп про реєстрацію місця проживання (перебування) фізичної особи.
7. Висновок та копію висновку про проходження стажування в державній нотаріальній конторі або в приватного нотаріуса.
8. Заповнену особову картку за формою, наведеною у додатку до Порядку проведення кваліфікаційного іспиту для осіб, які пройшли стажування в державній нотаріальній конторі або в приватного нотаріуса.


Секретар комісії В.М. Мироник



Ну, что Киев, ГОТОВИМСЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Повідомлення змінено: 28.05.2010 19:55
vIkTa  28.05.2010, 20:19 №279
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
на 851
Нотаріальна діяльність здійснюється:
А) в межах нотаріального округу – я відповіла так (неправильно)
Б)відповідно до адміністративно-територіального поділу України в межах нотаріального округу
Це я знайшла в попередніх темах.

на 865 я б відповідла в),
на вимогу органів прокуратури або суду дублікат не видається. У разі смерті спадкоємців, які були вказані в заповіті, дублікат може бути виданий їх спадкоємцям, тобто напевно мається на увазі це - спадкоємцям осіб, щодо яких вчинялася нотаріальна дія. Відповіді в тестах можуть бути не зовсім так сформульовані, так обговорювався тест, а в мене інший варіант відповіді а) і як висновок - і правильна відповідь:
До складу спадщини входять:
а) право на отримання винагороди за використання об`єкту інтелектуальної власності
б) право участі у Товаристві.
в) право на одержані страхові суми, аліменти, пенсію

vIkTa  28.05.2010, 20:26 №280
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
на пост. 223 знайшла тест теж з попередніх тем, комусь попався на іспиті:
За договором про добровільну відмову від права власності не може бути відчужено:
А. земельну ділянку для будівництва
Б. земельну ділянку, виділену на місцевості на підставі свідоцтва про зем. частку пай для ведення особистого селянського господарства
В. земельну ділянку історико-культурного призначення
AVATARIUS  28.05.2010, 21:42 №281
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
steps,steps,stepsШаг за шагом вы шли к победе. ПОЗДРАВЛЯЯЯЯЯЯЯЯЮ!!!!!!!!! Очень, очень рада. Снова верю, что форумчанам не просто везет - они этого заслуживают!!!! Почитать все наши обсуждения - это же ежедневный титанический труд. И побеждают сильнейшие и достойные.
Еще раз поздравляю, МОЛОТОК!!!!!
AVATARIUS  28.05.2010, 21:47 №282
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Оксашка, спасибо за классную новость. Уже начинается легкий мандраж. Попыталась прочесть объявление в первоисточнике - но сайт Управления видимо сегодня "обрушили" от такого сообщения - не грузится вообще. Так что да, ГОТОВИМСЯ! И уже на полную.
Повідомлення змінено: 28.05.2010 21:51
AVATARIUS  28.05.2010, 21:47 №283
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Люди, кто еще с Киева, отзовитесь!!!!!
liga2010  29.05.2010, 00:42 №284
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
AVATARIUS, розкажіть, наскільки проблемно в Києві було оформитись на стажування. Чи були якісь ньюанси.
AVATARIUS  29.05.2010, 11:56 №285
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
liga2010, так історично склалося, що в мене багато знайомих нотаріусів. Було до кого звернутись. А зараз, я знаю, що й знайомства не допоможуть, бо кількість нотаріусів, яки згодні когось стажувати, обмежена, контролюється управлінням. (Свого роду "квота"). Да і нотаріусів, яки згідно нормативів, можуть це робити, дуже поменшало. Там -же одна з умов - діяльність не зупинялась у зв`язку з порушенням законодавства. А скільки зупинили за останній час у зв`язку з порушенням правил ведення нотаріального діловодста (хоч на місяць) - ви знаєте?????? Після прийняття нового Закону самим нотаріусам стало складніше працювати. Навіщо їм ще ці стажисти?????? Тільки морока одна.

AVATARIUS  29.05.2010, 12:06 №286
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
liga2010, я розумію -ви вже в наших лавах - етап початку стажування позаду. Вы ж до екзамену з нами разом готуєтесь. Навіщо вам "про стажування"????????????????????
До речи, ви питали когось, яке враження справляє міністр????

Дуже, дуже приємна людина! Поважає та розуміє юристів (розумних та досвідчених).
AVATARIUS  29.05.2010, 14:00 №287
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Повертаюсь до 222
222. При посвідченні договору оренди нерухомого майна, якщо орендодавець є фізичною особою, то нотаріус:
а) є податковим агентом;
б) не являється податковим агентом, але зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за основним місцем проживання платника податку;
в) тільки посвідчує договір і не має ніяких зобов’язань щодо оподаткування доходу Орендодавця.
Моя відповідь в), тому що
Згідно з пунктом 11.3 статті 11 та пунктом 12.5 статті 12 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон), нотаріус є податковим агентом при здійсненні фізичними особами операцій, пов'язаних з купівлею-продажем і міною об'єктів нерухомого, рухомого майна (у разі нотаріального посвідчення угоди), а також у разі нарахування та виплати доходів своїм найманим працівникам.
(Лист, Державна податкова адміністрація, від 19.02.2007, № 3200/7/17-0116 "Щодо виконання нотаріусами обов'язків податкового агента")
Про оренду ні слова , чому в попередній темі надана відповідь б) Ящось пропустила??????
Ксана  29.05.2010, 17:01 №288
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
AVATARIUS, правильный ответ - Б. В Инструкции есть пункт и в Законе....я потом напишу.
AVATARIUS  29.05.2010, 20:02 №289
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
224 - тест про гараж чи магазин?????
224. При посвідченні договору купівлі-продажу магазину, загальною площею 250 кв.м., якщо в звітному році продавець продає нерухомість вперше, нотаріус зобов’язаний:
а) нарахувати та перевірити сплату податку від продажу гаража в розмірі 5% від усієї суми договору;
б) роз’яснити продавцю, що він звільняється від сплати податку в зв’язку першим продажем нерухомості в звітному році;
в) нарахувати та перевірити сплату податку від продажу гаража в розмірі 1% від суми доходу, розрахованої з площі магазину, яка перевищує 100 кв.м.

якщо магазин - моя відповідь -в)
на форумі відповідають а) тобто мається на увазі гараж- надайте, будь-ласка, відповідне посилання на нормативкr
Повідомлення змінено: 29.05.2010 20:04
liga2010  29.05.2010, 22:56 №290
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
AVATARIUS, не повірите, стажування ще не оформила. Просто вже декілька років мене мучить ця тема, але все руки не доходили, то робота, то народження дитини.
А от тепер, сидячи в декреті, випадково нарила цей форум і пішло-поїхало. Одним словом затягло. Непомітно для себе почала вирішувати ці тести, спочатку було цікаво що це, а тепер розумію, що дороги назад немає.
Ось чому ставлю такі запитання.
Правда смішно.
І ще, якщо у мене нотаріус є, він зараз закінчує стажувати когось, мене цікавлять нюанси в облуправлінні. Не всіх же в підряд вони оформляють.
Повідомлення змінено: 29.05.2010 23:03
liga2010  30.05.2010, 00:36 №291
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
еле,
За несвоєчасне подання або неподання звіту про використання бланків і захисних знаків управління юстиції, на підставі відповідного подання Держінформ’юсту, призупиняє діяльність приватного нотаріуса або притягає до дисциплінарної відповідальності...

таку фразу я знайшла в положенні про порядок постачання, зберігання, обліку та звітності витрачання спеціальних бланків нотаріальних документів, затвердженому Наказом Міністерства юстиції України від 29 червня 1999 року N 36/5 "Про здійснення заходів щодо захисту нотаріально оформлюваних документів". Однак він втратив чинність.

Можливо я не там гребусь. Прокоментуйте.
Сонце  30.05.2010, 02:22 №292
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
AVATARIUS, вы что-то наверно напутали в вопросе 224 про магазин. вот закон О налоге с физ лиц:

11.1.1. Дохід, отриманий платником податку від продажу не
частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового
будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку
(включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а
також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на
такій земельній ділянці), не оподатковується, якщо загальна площа
такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати,
садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів.

У разі якщо площа такого об'єкта нерухомого майна перевищує
100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого
перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1
відсотка від вартості такого об'єкта нерухомого майна.
7.2. Ставка податку становить 5 відсотків від об'єкта
оподаткування,...

Поэтому здесь ответ а) должен быть. Если бы это была квартира или ж/буд площадью 250 кв.м., то налог 1% от превышения 100 кв.м.
Сонце  30.05.2010, 02:27 №293
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
AVATARIUSна питання 222 правильна выдповыдь б). Ось обгрунтування:

п. 106 Інстр : У разі якщо наймодавцем у договорі є фізична особа, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про посвідчення такого
договору податковому органу за основним місцем проживання платника податку - орендодавця за формою та в спосіб, установлені Кабінетом Міністрів України
ЗУ «про податок з доходів фізичних осіб»:
9.1.2. Податковим агентом платника податку - орендодавця при нарахуванні доходу від надання в оренду нерухомого майна іншого, ніж зазначене у підпункті 9.1.1 цього пункту (включаючи земельну
ділянку, що знаходиться під таким нерухомим майном, чи присадибну ділянку), є орендар.
9.1.4. Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є
платник податку - орендодавець.
При цьому:а)..... б) договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню у випадках, передбачених законом, при цьому нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір податковому органу за основним місцем проживання платника податку - орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. У разі порушення такої форми чи способу нотаріус несе відповідальність, встановлену законом за порушення порядку чи строків надання податкової звітності.
Сонце  30.05.2010, 03:33 №294
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
866. Конвенція що скасовує вимогу легалізації не поширюється:
a) на документи, складені дипломатичними або консульськими агентами;
б) на адміністративні документи, що мають пряме відношення до комерційних або митних операцій.

Ну і яку відповідь тут підкреслювати?

ст. 1 Конвенц.: Однак ця Конвенція не поширюється:
a) на документи, складені дипломатичними або консульськими агентами;
b) на адміністративні документи, що мають пряме відношення до комерційних або митних операцій.
Berizka  30.05.2010, 16:25 №295
Повідомлень: 124
З нами: 24.07.2009
На последней ВКК из 40 человек сдало только 3. Такие вот дела!
AVATARIUS  30.05.2010, 21:13 №296
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Сонце, дякую, так приємно, що хтось виводить інколи з цього ступору. Я просто запуталась тому, що в" запитанні "магазин" а в запропонованих відповідях - гараж. Я так зрозуміла з ваших пояснень, що гараж чи магазин - тут зовсім немає різниці, тому що це інша нерухомість, не житловий
будинок, не квартира або частина квартири, не кімната, і не садовий будинок
(включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а
також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на
такій земельній ділянці),
Тому застосовуємо п.7.2. Вірно??????
Повідомлення змінено: 30.05.2010 21:14
AVATARIUS  30.05.2010, 21:24 №297
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
liga2010, раніше домовлялись з нотаріусом, він писав лист до управи, що згоден саме Вас стажувати, перевіряли справу нотаріуса на відповідність вимогам закону, через деякий час виходив наказ про направлення на стажуваня. Нажаль зараз внесли зміни до порядку стажування, з яких я зрозуміла, що спочатку нотаріуси, які згодні стажувати пишуть про це лист до управи (без прив`язки до стажиста) На підставі цих листів управа формує кількість "вакансий" , набирає відповідну кількість стажистів та направляє до нотаріусів. Тобто зрозуміло, що починати з нотаріуса нема сенсу - вони і самі не знають, кого будуть стажувати. От і вирішуйте, чи складно буде??????
Повідомлення змінено: 30.05.2010 21:44
AVATARIUS  30.05.2010, 21:44 №298
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Оксашка, на пост 287 ваше обгрунтування зрозуміло. Я вже докопалась і до інструкціі і до закону, дякую. Но мабуть я трохі не так сприймаю ці тести, бо дуже багато практики в нотаріаті мені шкодить. Досвідчені нотаріуси за договори оренди давно не звітують до податкової. Ось чому. Ви звернули увагу на фрази надіслати інформацію про такий договір податковому органу за основним місцем проживання платника податку - орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України"????? Так от, форма і спосіб регламентувались Постановою КМУ №1029 від 31.08.96 та Листом ДПІ від 11.05.1998. А постанова ця втратила чинність. !!!! до царя гороха!!!!Тобто на даний час ніяким нормативом не регламентується цей спосіб подачі звіту.
Я й досі пам`ятаю погляд інспектора в податковій, коли я намагалась щось довідатись про цей звіт - як його скласти і до кого нести????
Тому практикам дійсно, сдавати іспит складніше. Не так у нас в державі робиться, як в законі пишеться.
Повідомлення змінено: 30.05.2010 21:47
Сонце  30.05.2010, 22:45 №299
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
AVATARIUS, з приводу податків: квартира, ж/буд, буд+земля до 100 кв.м, 1 раз протягом року - податку немає; все що більше 100 квадратів - 1% з перевищення, включаючи землю, другий раз протягом року - 5%; а все нежитлове по любому %5
Ксана  31.05.2010, 09:12 №300
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Всем привет!!!
Berizka, на последнем ВККН сдали 9 человек и 40:)))))
AVATARIUS, я уже отвечаю так, как написано в законе или инструкции (пытаюсь...). Тут же вперемешку новые и старые тесты....не знаешь как отвечать с изменениями или без...Вот и про договора аренды так же....написано одно..а там другое совсем...:)))))))
Про тест 224, я тоже не пойму вопос о чём о магазине или о гараже?????
AVATARIUS  31.05.2010, 10:53 №301
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Да, будем отвечать строго по законам. А почему такой низкий процент сдавших?????? И никто не делится своими впечатлениями, не выставляет свои билеты. steps, хоть вы выложите свой билет, хоть частично. А то со временем все забудется.
Berizka  31.05.2010, 10:57 №302
Повідомлень: 124
З нами: 24.07.2009
Оксашка, привет, ну если сдали 9 человек это намного лучше!
Ксана  31.05.2010, 11:24 №303
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
Я вернусь с детями с прогулки.. напишу одну задачу с ВКК и вопрос спорый.
dalia  31.05.2010, 12:30 №304
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Всем добрый день.

AVATARIUS, на тест 222 правильный ответ б). Посмотрите пост 117 - есть другое постановление КМУ 2003 года и оно действует.
steps  31.05.2010, 12:45 №305
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
Всем привет! Сорри что сразу не выложил. Только руки дошли. Спасибо, еще раз Вам всем огромное! Выкладываю свой билет.
Прикріплені ресурси
bilet.doc, 103.5 Кб
dalia  31.05.2010, 12:46 №306
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
По поводу задачи с иностранцем и участком г/г назначения - новое решение:

Будь-ласка,питання по темі.Іноземець успадкував земельну ділянку для товарного сільськогосподарського виробництва.отримав на неї державний акт.Згідно ч.4 ст.81 Земельного кодексу України такі землі підлягають відчуженню протягом року.Перехідні положення цього кодексу заборонюють відчужувати такі землі.При цьому жодних посилань на кшалт"...за винятком земельних ділянок,отриманих іноземними громадянами та особами без громадянства в спадщину" в Перехідних положенням немає.Як в такому випадку повинен поступити нотаріус у разі звернення такого громадянина-яка норма з них має вищу силу ? Якщо на Вашу думку,можна здійснювати таке відчуження які можуть бути особливості і підводні камені ?

Stonehenge 28.05.2010, 13:52 №9
Повідомлень: 3275
З нами: 26.11.2007 Netland!
Отчуждать можно и нужно.
Мораторий ограничивает право отчуждать, а иностранец ОБЯЗАН отчуждать.
Если иностранц-продавец нерезидент, то налог на доход 30%
Если оформля дарение - налог для одариваемого - 15%
Если будет продажа, то следует учесть право преимущественной покупки ч.2 ст.130 ЗК
Оформляла такой договор аж 1 раз :) в прошлом году.
Требовала две оценки земли - и нормативную, и экспертную.

Как Вам такой взгляд на вопрос????????????????????????
dalia  31.05.2010, 12:49 №307
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
steps, спасибо ОГРОМНОЕ. Я так понимаю красным выделены 100% правильные варианты?
AVATARIUS  31.05.2010, 12:53 №308
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
dalia, дякую, пробачте за неуважність.
dalia  31.05.2010, 12:59 №309
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, что вы думаете о посте 306?
steps  31.05.2010, 13:24 №310
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
dalia, красным - это я так отвечал, а правильно или нет.....
dalia  31.05.2010, 13:28 №311
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
steps, а сколько баллов Вы набрали по тестам?
Ксана  31.05.2010, 13:43 №312
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
2005 Іванов склав заповіт на квартиру на ім’я Дочки , чим же заповітом позбавив
прав на спадкування синів Віталія та Петра. У 2006 році помер син Віталій , але
у нього залишились 2 неповнолітніх синів. 2007 помер Іванов – спадкове майно –
квартира, гараж, грошові кошти, земельна ділянка. Нотаріус відав свідоцтво про
право на спадщину за заповітом та за законом на ім’я дочки . Правомірні лі дії
нотаріуса?
323. Догов р куп вл -продажу нежитлово буд вл вважа ться укладеним з моменту:
а) нотар ального посв дчення;
б) п дписання;
в) держре страц
г) нотар ального посв дчення та держре страц .
Правильный ответ - "Г" и в этом вопросе надо поставить точку, чтоб его больше не обсуждать.
dalia  31.05.2010, 14:02 №313
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Оксашка, эта задача уже обсуждалась на где-то предыдущих форумах.
Мое решение: действия незаконны. Нужно выдать: дочке - по завещанию: на квартиру, по закону:1/2 части гаража, ден.ср-в, зем.участка; детям сына Виталия - по закону: по 1/4 части гаража, ден.ср-в, зем.участка.
steps  31.05.2010, 14:33 №314
Повідомлень: 41
З нами: 27.04.2010
dalia, правильно - 46
dalia  31.05.2010, 14:52 №315
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
steps, еще раз хочу Вас поблагодарить за выложенную информацию и билет.

Удачи в работе!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))
AVATARIUS  31.05.2010, 14:52 №316
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
daliaна пост 306 питання в тому, як трактувати обмеження мораторію. Для нашого випадку підкреслюю цитату ЗК
б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб.
Законодавець мав ціллю спрямувати дію мораторію на обмеження розпродажу товарних земель, яки надавались як паї шляхом приватизації. В нашому випадку комусь виділений пай був успадкований спадкоємцем, тобто з під дії мораторію вийшов - перейшов до нового власника законним шляхом. А далі, якщо спадкоємець став громадянином іншої держави - його обов`язок виконати іншу вимогу ЗК -відчужити з/д протягом 1 року.
Тобто, я згодна, договір посвідчити не тільки можна а й необхідно. І це цілком законно. Земля після успадкування вже не "мораторна".
Іще пропоную оцінити правові наслідки неукладання такого договору. Якщо іноземець не продасть з/д протягом року - її примусово вилучать, чи припинять право власності (нема часу шукати нормативку) Хто тоді відшкодує власнику збитки, пов`язані з втратою з/д, і неможливістю її продати із-за законодавчих коллізій або невірного трактування?????
Повідомлення змінено: 31.05.2010 14:59
dalia  31.05.2010, 15:08 №317
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, задача была следующая:
Громадянин України Дідух П.Т. як член колективного сільськогосподарського підприємства у 1998 році набув у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення.
У 2005 році Дідух П.Т. став громадянином Франції і звернувся до нотаріуса з проханням посвідчити договір купівлі-продажу цієї земельної ділянки.
Які дії нотаріуса?
Как видите здесь о наследовании речь не идет. И все запутались, так как с одной стороны иностранец обязан совершить отчуждение зем.участка и в тоже время существует мараторий на право отчуждения. Так вот, мысль, выложенная в посте 306 заключается в том, что отчеждение зем. участка иностранцем - э то его обязанность, а не право, поэтому на него мараторий не распространяется.

А в Вашем рассуждении я что-то запуталась: Вы считаете, что если зем.участок с/х назначения был унаследован, то после этого на него не распространяется действие маратория, и наследник как новый собстенник (независимо иностраней он или гражданин Украины) имеет право его отчуждать любым способом, в т.ч. и куплей-продажей? Я правильно поняла или нет?
Повідомлення змінено: 31.05.2010 15:13
dalia  31.05.2010, 15:13 №318
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Как это земля не мараторная? Очень даже мараторная.
Давайте абстрагируемся от задачи и от иностранцев. По-вашему, если гражданин унаследует или обменяет один участок мараторной земли на другой (что вполне может быть и есть законным), он что может потом делать с этим участком все что захочет: т.е. продавать, дарить и т.д. На такого гражданина уже мараторий не распространяется???????
AVATARIUS  31.05.2010, 15:27 №319
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
dalia, саме так и трактуют в усіх коментарях!!!! Якщо в акті написано - на підставі рішення ......., то ясно, що набута шляхом приватизації, тоді - СТОП, МОРАТОРІЙ. Я якщо підстава набуття відображена в акті - договір (міна дарування...к-п) то вже було попереднє відчуження, та, відповідно, правові підстави для такого відчуження - тут мораторій вже не діє.
ну а по поводу предыдущего вашего замечания - вы же предложили мне прокомментировать пост 306. А там условие - "успадкував". Я и рассмотрела данную ситуацию.
AVATARIUS  31.05.2010, 15:28 №320
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
dalia, саме так и трактуют в усіх коментарях!!!! Якщо в акті написано - на підставі рішення ......., то ясно, що набута шляхом приватизації, тоді - СТОП, МОРАТОРІЙ. Я якщо підстава набуття відображена в акті - договір (міна дарування...к-п) то вже було попереднє відчуження, та, відповідно, правові підстави для такого відчуження - тут мораторій вже не діє.
ну а по поводу предыдущего вашего замечания - вы же предложили мне прокомментировать пост 306. А там условие - "успадкував". Я и рассмотрела данную ситуацию.
dalia  31.05.2010, 15:30 №321
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
А где можно почитать такой коментарий? Аж интересно
Єва  31.05.2010, 15:33 №322
Повідомлень: 1
З нами: 31.05.2010
Здравствуйте уважаемые стажеры! Кто оформлялся на стажировку в 2010 году - какие сдавали документы в управление юстиции кроме справки о несудимости и выписки из реестра юр.лиц?
dalia  31.05.2010, 15:38 №323
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, Что-то до меня не доходит :))
Например, я получила в наследство пай, теперь я его собственник и на меня вот это
б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв)
уже не распространяется? Почему? я же являюсь собственником этого участка, а в законе нигде нет ссылки, что на нового собственника мараторий уже не распространяется? Или после оформления наследства изменяется целевое назначение этого пая и он уже паем не считается?????
Повідомлення змінено: 31.05.2010 15:39
AVATARIUS  31.05.2010, 15:41 №324
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
dalia, много написано на эту тему в журнале "Нотариат для вас", в материалах семинаров нотариусов, сама госпожа Баранова на семинарах неоднократно поднимает этот вопрос. Еще я пользуюсь комментироваными кодексами. На этом сайте они даже есть, но нужно проплачивать или вступить в клуб юристов.
Я поняла, в чем вы заблуждаетесь. попробую об`яснить.
Мораторий распространяется не на собствеников, а на земельную делянку. Это первое. Почитайте внимательно, на какую именно землю распространяется мораторий.
земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв)

а вам она не выделена как пай а перешла в наследство. Так понятнее?
Повідомлення змінено: 31.05.2010 15:47
dalia  31.05.2010, 15:42 №325
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Єва, а Вам что в управлении не дали список необходимых документов?
dalia  31.05.2010, 15:50 №326
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, а какое лично Ваше мнение по этому вопросу? Вы согласны с коментариями? Ведь коментарии, как говориться, к делу не пришьешь? Я просто не понимаю, где это в ЗК оговорено, что на нового собственника мараторий не распространяется? Помоему, ему (кодексу) всеравно как я получу этот участок, самое главное, что я собственник и не имею права его отчуждать до окончания действия маратория.

А по поводу статей, так вот по наследованию по завещанию, когда один из наследников умер до смерти наследодателя, тоже есть разные статьи по поводу того как часть этого наследника будет наследоваться и кем, и разные мнения.... ну и что с этого?
dalia  31.05.2010, 15:54 №327
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, а если участок для ведения товарного с/х производства ? Там же не написано, что только тем, кому этот участок был выделен первоначально?
Повідомлення змінено: 31.05.2010 15:57
AVATARIUS  31.05.2010, 16:16 №328
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
dalia,еще раз почитайте пост 324, и внимательней,
dalia  31.05.2010, 16:29 №329
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Каждый остался при своем мнении, все равно я не согласна :)))

По-мне, так законодатель просто обозначил 3 вида зем. участков, на которые наложен мараторий: 1) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; 2) земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства (т.е. не абстрактный пай, а конкретный участок с границами); 3) земельних часток (паїв) (т.е. абстрактные, без выделения на местности). Всё остальное - это уже перекручивание.
dalia  31.05.2010, 16:31 №330
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, если у Вас есть статьи на эту тему в эл.виде, дайте почитать, пожалуйста :)))
AVATARIUS  31.05.2010, 16:37 №331
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
281. До якої групи відносяться дії, спрямовані на забезпечення правовідносин?
А) Накладення заборони відчуження жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража;
Б) Видача свідоцтво про право власності на частку у спільному майні подружжя;
В) Тотожності громадянина з особою, зображеною на фотокартці.
Надайте, будь ласка відповідь і нормативку.
dalia  31.05.2010, 16:39 №332
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На 331, смотрю сейчас старые форумы - указан ответ а). Нормативку дать не могу (((
Ксана  31.05.2010, 16:42 №333
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
AVATARIUS, нормативку не надам, а відповідь - А, логіка:))))) Я кругом перешукала визначення
дії, спрямовані на забезпечення правовідносин
и не найшла.
AVATARIUS  31.05.2010, 17:18 №334
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Оксашка, я тоже ответила а) потом в книге увидела ответ б) и засомневалась.
Ксана  31.05.2010, 17:32 №335
Повідомлень: 493
З нами: 19.12.2007
AVATARIUS, та шо вы читаете всякую муть?????
AVATARIUS  31.05.2010, 17:39 №336
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Та я уже третий заход делаю - сверяюсь то с вами, то с книгой, то с собой - уже крыша едет неспеша.
yul  31.05.2010, 20:39 №337
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
вот что нашла по поводу иностранцев и земель с/г
Прикріплені ресурси
dalia  01.06.2010, 12:13 №338
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
golo, кажется Вы писали, что Ваш экзамен перенесли на 01.06. Если это так, то желаю Вам УДАЧИ и ОТЛИЧНОГО билета !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
golo  01.06.2010, 17:26 №339
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
может я вас огорчу...........,но из 12 человек сдал 1
golo  01.06.2010, 17:31 №340
Повідомлень: 54
З нами: 12.03.2010
и это не я
Ксюня  01.06.2010, 17:47 №341
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Как????!!!!????:(((((
golo, мысли и силы собрали...и с новыми силами на ВККН или ККН.....:((((((
AVATARIUS  01.06.2010, 19:08 №342
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
golo, я в шоке, и за Вас очень огорчена, но я верю в знания форумчан, согласна с Оксашкой - настраивайтесь на ВКК!!!! Самое главное не впадать в депрессию и не терять настроя на победу.
Самые спорные тесты сейчас по памяти восстановите, и пишите "обгрунтовану скаргу" на ВКК.
Почему так случилось?????? Что, уже тесты поменяли???? Что у вас вызвало затруднения??????
dalia  01.06.2010, 19:35 №343
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Да уж, полный шок :((((((

golo, не расстраивайтесь. Как говориться, это не конец, а только начало пути. Многие говорят, что на ВКК действительно легче, там самое главное правильно найти ошибки в документе и решить задачу и Вас допустят к собеседованию, даже если Вы набрали мало баллов на тестах. А уж на собеседовании я думаю Вы отстоите свои позиции по всем вопросам!!!!!!!!!!!!!!!
dalia  02.06.2010, 15:43 №344
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Народ, Вы куда все пропали??????????? Идет усиленная подготовка к экзамену?:))))

golo, как у Вас дела? Жалобу готовите?
Форумчанин  02.06.2010, 17:12 №345
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
351. Свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю анулюється:
а) міністерством юстиції України;
б) вищою кваліфікаційною комісією нотаріату;
в) кваліфікаційною комісією нотаріату;

403. Нотаріусові поданий вексель, по якому була часткова оплата, на протест про неплатіж нотаріус:
а) відмовляє в протесті;
б) опротестовує вексель на суму несплати;
в) опротестовує вексель на всю суму.

ОЧЕНЬ ХОЧЕТСЯ УЗНАТЬ КАКОЙ ОТВЕТ В КЛЮЧАХ!!! МОЖЕТ КОМУ-НИБУДЬ ПОПАДАЛИСЬ ТАКИЕ ВОПРОСЫ???
dalia  02.06.2010, 17:23 №346
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Форумчанин, здравствуйте.

А что на 351 кроме ответа а) есть еще какие нибудь варианты?
Ст. 12 ЗУ "ПН": свідоцтво про занняття нот. діяльністю може бути анулюоване Міністерством юстиції України....
Как говорится, я тебя породил (ну, в смысле, выдал это свидоцтво), я тебя и убью (в смысле - Вы поняли в каком) :))))))
liga2010  02.06.2010, 18:12 №347
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010

531. Які із перелічених нотаріальних дій не вчиняються приватними нотаріусами:
а) видача свідоцтва про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів;
б) видача свідоцтва про передачу заяв;
в) видача свідоцтва виконавцю заповіту

ІНСТРУКЦІЯ
про порядок вчинення нотаріальних дій
нотаріусами України
2. Відповідно до Закону України "Про нотаріат" ( 3425-12 )
(далі - Закон), Цивільного ( 435-15 ) та Сімейного ( 2947-14 )
кодексів України нотаріуси вчиняють такі нотаріальні дії:
видають свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів
(аукціонів);
видають свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів
(аукціонів), якщо прилюдні торги (аукціони) не відбулися;
200. За заявою особи, яка заповідачем або спадкоємцями
заповідача призначена виконавцем заповіту, нотаріусом за місцем
відкриття спадщини видається свідоцтво виконавця заповіту.
275. Нотаріус передає заяви фізичних осіб та юридичних осіб
іншим фізичним особам та юридичним особам, якщо вони не суперечать
закону і не містять відомостей, що порочать честь і гідність
людини.
276. На прохання особи, що подала заяву, їй видається
свідоцтво про передання заяви.
З вищевикладеного випливає, що нотаріус не може видати свідоцтво про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів (не вірно сформульована назва свідоцтва), відповідь а)
Якщо у Вас є інші думки, поділіться
Форумчанин  02.06.2010, 18:13 №348
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Ой, вопросик перепутал:
351. Свідоцтво про право на спадщину державі видається:
а) органам місцевого самоврядування;
б) відповідному фінансовому органу;
в) не видається.
dalia  02.06.2010, 19:03 №349
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
liga2010, в Вашем рассуждении есть логика, но посмотрите еще пункт 245 Инструкции, там написано: "свідоцтво про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів..." и так далее....

Этот вопрос старый. Обратите внимание здесь идет речь о том, что не могут делать частные нотариусы, а в данный момент это уже не актуально. По старому закон-ву ответ в)
dalia  02.06.2010, 19:08 №350
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Форумчанин, на 351 ответ б) - где-то обсуждалось на предыдущих форумах.
И был еще вопрос относительно того, выдается ли свидетельство в случае признания наследства видумерлым (незнаю как по-русски), то в этом случае ответ - не выдается.
Сонце  02.06.2010, 19:20 №351
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Лучше скажите где почитать про часткову оплату векселя????
ЗУ Про обіг векселів та про цінні папери - нічого немає....((
dalia  02.06.2010, 19:28 №352
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Ха, если б знала, то сказала ))))))))))
OLNIK  02.06.2010, 19:30 №353
Повідомлень: 5465
З нами: 13.12.2008
Форумчанин,
державі свидоцтво про право на спадщину не видається.
Спадщина визнається відумерлою судом за позовом територіальної громади в особі її представника (ст.1277 ГК)
OLNIK  02.06.2010, 19:33 №354
Повідомлень: 5465
З нами: 13.12.2008
Всем, кому предстоит это испытание, желаю успеха.
Надо верить, и все будет ОК..
dalia  02.06.2010, 19:38 №355
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
OLNIK, а разве по завещанию человек не может завещать имущество государству? Теоретически?
OLNIK  02.06.2010, 19:52 №356
Повідомлень: 5465
З нами: 13.12.2008
А в вопросе или, в связи с ним, среди предлагаемых ответов, есть хотя бы упоминание о завещании?
Graal  02.06.2010, 20:46 №357
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
351. Свідоцтво про право на спадщину державі видається:
а) органам місцевого самоврядування;
б) відповідному фінансовому органу;+++++
в) не видається.
п.4 ст. 67 ЗУ "Про нотаріат": "При переході спадкового майна до держави свідоцтво про право на спадщину видається відповідному фінансовому органові".
OLNIK, вибачте, але стидно не знати ЗУ "Про нотаріат"
ст. 1217 ЦК України: " Спадкування здійснюється за заповітом або за законом".
ст. 1222 ЦК України передбачає, що спадкоємцями за законом можуть бути тільки фізичні особи..., а за заповітом (і тільки за заповітом!) - Держава. Тому, свідоцтво про право на спадщину за заповітом Державі видається, а в її особі є фінансовий орган.
В статті ст. 1277 ЦК відсутні взагалі спадкоємці, як за законом, так і за заповітом (та інше), тобто майно безхозне, тому і визнається відумерлим. Решення суду буде правовстановлювальним документом, де власником буде Держава.
OLNIK  02.06.2010, 20:53 №358
Повідомлень: 5465
З нами: 13.12.2008
На сообщ.357
Извините, мне очень стыдно (((
Но я все равно желаю Вам удачи, и особенно желаю, "угадать" именно нужный ответ из предлагаемых )))
Graal  02.06.2010, 21:00 №359
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
403. Нотаріусові поданий вексель, по якому була часткова оплата, на протест про неплатіж нотаріус:
а) відмовляє в протесті;
б) опротестовує вексель на суму несплати;+++++ Уніфікований закон
в) опротестовує вексель на всю суму.



Graal  02.06.2010, 21:06 №360
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
OLNIK, СПАСИБО!!!!! Наверное, Вам это очень знакомо? :)))
Graal  02.06.2010, 21:45 №361
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Очень жаль, но результаты сдачи экзаменов не утешительны. Сочувствую всем, и сдавшим и не сдавшим, потому что нервные клетки не востанавливаются. Сдавшим - особый РЕСПЕКТ!!!
Процесс пошел: экзамены у некоторых уже назначены, у некоторых - в неизвестности. Информации ноль. Народ, если мы будем по-отдельности, то сдавать будет тяжелее!
steps, огромное спасибо за Ваш билет!!! ВЫ МОЛОДЧИНА!!! Ваша победа - бальзам на сердце!
dalia, спасибо за пост 169. Ответ по поводу "иностранца" (пост 306) понравился особенно. Меня этот вопрос мучал давно, что в законодательстве такой нонсенс: продавать нельзя, а надо, иначе отнимут :). Так вот именно этот вариант - исключение из того, что продавать сельскохозяйственную землю нельзя. Иностранец обязан продать и только продажа от иностранца сельскохозяйственной земли возможна. И никакого суда. Нормативка - Земельный кодекс Украины!
vIkTa, Вы молодец, что выставляете ответы с предыдущих тем, многое забывается, а так, хоть что-нибудь всплывёт.
liga2010, поддерживаю Ваше стремление! Работы в нотариате всем хватит. Только не сдавайтесь, будет не легко!
Форумчанин, рада Вас видеть в наших рядах!

Повідомлення змінено: 03.06.2010 17:45
Ксюня  03.06.2010, 07:14 №362
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010

Девочки и мальчики, всем привет! Не уверенна - помогите:
352. Нотаріальний округ визначається:
а) відповідно до адміністративно-територіального поділу України; по Закону
б) за заявою нотаріуса на його бажання;
в) за заявою нотаріуса відповідно до адміністративно-територіального поділу України. по ключам???

362. Набувати прав та обов'язків за переказним та простим векселем можуть:
а) юридичні особи резиденти;
б) фізичні особи;
в) фізичні особи, юр. особи резиденти.

371. На час проведення перевірки організації нотаріальної діяльності та виконання правил нотаріального діловодства номенклатура справ повинна бути:
а) затверджена завідувачем державної нотаріальної контори, або приватним нотаріусом;
б) затверджена завідуючим державної нотаріальної контори або приватним нотаріусом і узгоджена з державним нотаріальним архівом;
в) затверджена завідуючим державної нотаріальної контори або приватним нотаріусом і узгоджена з державним нотаріальним архівом та схвалена ЕПК

373. Місцем знаходження юридичної особи є:
а) адреса зазначена в установчих документах цієї юр. особи;
б) адреса зазначена в документі про проведення державної реєстрації юр. особи;
в) адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені; по ст.93 КЦУ

379. Договір на управління спадщиною укладається:
а) усно;
в) у письмовій формі та нотаріально посвідчується;
г) у письмовій формі.

391. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються нотаріусами:
а) за місцем їх реєстрації;
б) незалежно від місця їх реєстрації;
в) за місцем реєстрації фізичної особи-покупця.

397. До створення єдиного реєстру каких-то там земель, хто має право проставляти відмітку про віджучення на державному акті:
а) Комітет земельних ресурсів;
б) Управління земельного кадастру;
в) нотаріус;
г) нотаріус та якийсь орган????

385. Касаційний суд може поновити строк подачі касаційної скарги на строк:
а) 1 рік з моменту коли у особи виникло право на оскарження; старий тест
б) безстроково;
в) 3 роки.

386. Суд касаційної інстанції може поновити строк на касаційне оскарження: а) не більше як у межах одного року з дня виникнення права на касаційне оскарження;
б) незалежно від строку звернення;
в) у межах трьох років, з дня виникнення права на касаційне оскарження.
Поправьте меня. если не правильно.
Graal, спасибо за подробный ответ по наследству и государству.....
Форумчанин  03.06.2010, 13:00 №363
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Согласен со всеми ответами!
Только с вопросиком: 397. До створення єдиного реєстру каких-то там земель, хто має право проставляти відмітку про віджучення на державному акті: - разобраться что-то не могу!!!
может есть "посилання"??

по поводу: 352. Нотаріальний округ визначається:
а) відповідно до адміністративно-територіального поділу України; по Закону
б) за заявою нотаріуса на його бажання;
в) за заявою нотаріуса відповідно до адміністративно-територіального поділу України. по ключам???

мне на экзамене попадался вопрос с немного другой формулировкой:
Округ діяльності нотаріуса визначається:
а) відповідно до адміністративно-територіального поділу України;
б) за заявою нотаріуса на його бажання;
в) за заявою нотаріуса відповідно до адміністративно-територіального поділу України.
ответил "В" - ПРАВИЛЬНО! но вопросик, всёже другой...
если бы попалась формулировка как №352 - ответил бы (неуверенно) "А" - дословно из закона (ст.13-1), часто в ключах ответы дословно из законов...!!

Повідомлення змінено: 03.06.2010 13:01
Сонце  03.06.2010, 13:33 №364
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Ксюня, моё мнение такое:
352 дословно по закону А, но все почему то говорят что надо писать В типа по ключам);
362 в - ЗУ «Про обіг векселів..» Стаття 3. Зобов'язуватися та набувати права за переказними і простими векселями на території України можуть юридичні та фізичні особи.;
371 - я бы ответила А, т.к. :Правила діловодства: п. 8.2.3. При складанні номенклатури слід мати на увазі таке: номенклатура справ складається у двох примірниках щорічно строком на один діловодний рік, затверджується завідувачем контори, приватним нотаріусом та запроваджується в дію з 1 січня. И нигде не нашла про узгодження з держнотархивом;
373 -в;
379 г;
391 А: Інструкція п. 137. Посвідчення договорів про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, які підлягають державній реєстрації, провадиться нотаріусами за місцем їх державної реєстрації або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін правочину.;
397 я больше склоняючь что в - т.к. в вопросе звучит именно выдмытка про выдчуження, я думаю что якийсь орган (зем ресурсы) проставляет отметку про переход права власности, но многие склоняются что надо указывать именно Г;
Остальные два вопроса у меня в такой редакции:

385. Строк подачі касаційної скарги:
а) протягом двох місяців з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду;
б) безстроково;
в) 3 роки.
ст. 325 ЦПК 1. Касаційна скарга може бути подана протягом двох місяців з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.

386. Суд касаційної інстанції може поновити строк на касаційне оскарження: Старе питання
а) не більше як у межах одного року з дня виникнення права на касаційне оскарження;
б) незалежно від строку звернення;
в) у межах трьох років, з дня виникнення права на касаційне оскарження.
325 цпк 2. У разі пропущення строку, встановленого частиною першою цієї статті, з причин, визнаних поважними, суддя касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк.



Сонце  03.06.2010, 13:40 №365
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Graal, по поводу вопроса 403 про часткову оплату векселя. Я прочла унификованый закон, но ведь там нет прямого указания о протесте на частичную неоплату. Максимум что там есть, это право регреса с частичной неоплатой ст. 51, вот там и упоминается вексель с протестом. Или есть еще что либо?
Форумчанин  03.06.2010, 14:47 №366
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
440. Хто є накопичувачами (думаю, что подразумевается - фондоутворювачами) архівних фондів:
а) посадові особи, головні лікарі
б) приватні та державні нотаріуси
в) нотаріуси, посадові особи, консульські установи


ПОЛОЖЕННЯ про державний нотаріальний архів
1. Відповідно до статті 23 Закону України "Про нотаріат"
державні нотаріальні архіви (далі - архів) засновуються в обласних центрах, містах Києві, Сімферополі та Севастополі для тривалого (до 75 років) централізованого
зберігання та використання відомостей, що містяться в них,
передачі документів до відповідного державного архіву, надання
методичної та практичної допомоги державним нотаріальним конторам,
приватним нотаріусам, органам місцевого самоврядування, посадові
особи яких вчиняють нотаріальні дії та дії, прирівнювані до
нотаріально посвідчених (далі - фондоутворювачі), з питань
організації роботи з документами.
И КАК ОТВЕЧАТЬ??? "В" - как самый полный???

И ещё не могу понять последнее предложение: "нотаріальні дії та дії, прирівнювані до
нотаріально посвідчених" прирівнювані до нотаріально посвідчених можуть буди не дії, а документи...

p.s. Сонце, спасибо, что обратили внимание на №391! в инструкции были ж изменения - "А"!!!
liga2010  03.06.2010, 15:27 №367
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
Ксюня, на пост.362,
питання №371.
На час проведення перевірки організації нотаріальної діяльності та виконання правил нотаріального діловодства номенклатура справ повинна бути:
а) затверджена завідувачем державної нотаріальної контори, або приватним нотаріусом;
б) затверджена завідуючим державної нотаріальної контори або приватним нотаріусом і узгоджена з державним нотаріальним архівом;
в) затверджена завідуючим державної нотаріальної контори або приватним нотаріусом і узгоджена з державним нотаріальним архівом та схвалена ЕПК

Ваша відповідь б), підкріпіть її будь-ласка нормативкою, бо в мене відповідь а) затверджена завідувачем державної нотаріальної контори, або приватним нотаріусом;
Згідно п8.2.3. Правил ведення нот. діловодства
При складанні номенклатури слід мати на увазі таке:
номенклатура справ складається у двох примірниках щорічно
строком на один діловодний рік, затверджується завідувачем
контори, приватним нотаріусом та запроваджується в дію з 1 січня.
або ж
п.4.5. Порядоку перевірки організації нотаріальної діяльності
державних і приватних нотаріусів та виконання ними
правил нотаріального діловодства
Перевірці підлягає дотримання конторою, архівом,
нотаріусом правил ведення нотаріального діловодства, що
затверджуються Мін'юстом за погодженням із спеціально
уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері
архівної справи і діловодства:
ведення номенклатури справ, затвердженої завідувачем контори,
завідувачем архіву, нотаріусом.

Можливо я помиляюсь, виправте будь-ласка.
Повідомлення змінено: 03.06.2010 15:34
ВОЛЯ  03.06.2010, 15:47 №368
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
362. Набувати прав та обов'язків за переказним та простим векселем можуть:
а) юридичні особи резиденти;
б) фізичні особи;
в) фізичні особи, юр. особи резиденти.
ПОДСКАЖИТЕ ПОЧЕМУ "В" - В ЗАКОНЕ НИ СЛОВА ПРО РЕЗИДЕНТА ИЛИ НЕРЕЗИДЕНТА
ЗУ Про обіг векселів в Україні
Стаття 3. Зобов'язуватися та набувати права за переказними і простими векселями на території України можуть юридичні та фізичні особи.
ВОЛЯ  03.06.2010, 15:48 №369
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
НА ВОПРОС №371 СОГЛАСНА С liga2010
Сонце  03.06.2010, 15:53 №370
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ЗУ "Про обіг векселів в Україні"
Стаття 9. Резиденти можуть видавати та індосувати векселі, як
переказні, так і прості, в іноземній та національній валюті для
розрахунків з нерезидентами за зовнішньоекономічними договорами
(контрактами) відповідно до валютного законодавства України.

Умови проведення розрахунків між резидентом та нерезидентом
із застосуванням векселів
обов'язково відображаються у
відповідному зовнішньоекономічному договорі (контракті).

Придбання резидентом векселя в іноземній валюті та проведення
розрахунків між резидентами за таким векселем здійснюються
відповідно до валютного законодавства України
ВОЛЯ  03.06.2010, 16:08 №371
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Сонце СПАСИБО
Форумчанин  03.06.2010, 16:15 №372
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
444. От каких земель не допускается добровольный отказ:
а) от земельного участка выделенного для строительства и обслуживания жилого дома;
б) от земельного участка "паї(частки) для особистого селянського виробництва"
в) от земель на которых находятся объекты культурного и исторического фонда.

445. Приміщення приватного нотаріуса повинно:
а) забезпечувати додержання нотаріусом і стажистом таємниці нотаріальних дій;
б) надавати можливість двом нотаріусам здійснювати діяльність незалежно один від одного;
в) надавати можливість для роботи з документами нотаріусу і технічного персоналу в окремій кімнаті.
Сонце  03.06.2010, 16:18 №373
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ВОЛЯ, а что спасибо)))?? я сама не определилась, так какой же правильній ответ? Что выбирать? Ваше мнение какое?
Сонце  03.06.2010, 16:23 №374
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Если говорить о вопросе 444 - то наверно что-то в нем некоретно сформулировано, поэтому я не знаю что тут выбирать, зК не разделяет земли по видам при добровольном отказе...
Что касается 445, то только ответ б) максимально приближен к нормативной базе
ВОЛЯ  03.06.2010, 16:37 №375
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Сонце спасибо что показали резидентов и нерезидентов в законе))))

думаю В.....в ст. 3 сказано и о юр. и о физ. лицах значит варианты А и Б не подходят

НО в ст. 3 КОНВЕНЦІІ про врегулювання деяких колізій законів про переказні векселі та прості векселі ВОБЩЕ ПРО ЮР. ЛИЦА НЕТ И РЕЧИ:
Кожна з Високих Договірних Сторін може встановити, що зобов'язання, взяті за переказним і простим векселем одним із її громадян за кордоном, є дійсними стосовно іншого її громадянина на її території за умови, що вони мають форму, встановлену національним законом.

ВЕКСЕЛЯ ДЛЯ МЕНЯ ВСЕГДА БЫЛИ НЕПОСТИЖИМЫ КАК КОСМОС

ВОЛЯ  03.06.2010, 17:18 №376
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
445. Приміщення приватного нотаріуса повинно:
а) забезпечувати додержання нотаріусом і стажистом таємниці нотаріальних дій;
Приміщення повинно забезпечувати дотримання нотаріальної таємниці, схоронність нотаріальних документів, печатки нотаріуса, спеціальних бланків нотаріальних документів та архіву нотаріуса, відповідати державним будівельним нормам для житлових будинків та нежитлових приміщень.
Т.Т. В ПОЛОЖЕННІ СКАЗАНО НЕ ПРО ДОТРИМАННЯ КИМОСЬ, А ПРО ДОТРИМАННЯ ТАЭМНИЦІ ЯК ТАКОЇ,
б) надавати можливість двом нотаріусам здійснювати діяльність незалежно один від одного;
"Б" ОТПАДАЕТ Т.К. ОН ИЗ СТАРОЙ РЕДАКЦИИ ЭТОГО ПОЛОЖЕНИЯ:
Робоче місце (контора) приватного нотаріуса повинно давати можливість кожному приватному нотаріусу, який здійснює нотаріальну діяльність, одночасно та незалежно від іншого приватного нотаріуса здійснювати нотаріальну діяльність.
в) надавати можливість для роботи з документами нотаріусу і технічного персоналу в окремій кімнаті.
Я склоняюсь к "В"
Особи, які працюють з приватним нотаріусом на підставі цивільно-правового чи трудового договору і є технічним персоналом, повинні бути забезпечені відокремленою від нотаріуса, належно пристосованою для роботи кімнатою.
Graal  03.06.2010, 17:33 №377
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Схожі тести:

851.Нотаріальна діяльність здійснюється:
а) в межах нотаріального округу;
б) відповідно до адміністративно-територіального поділу України, в межах нотаріального округу++++


352. Нотаріальний округ визначається:
а) відповідно до адміністративно-територіального поділу України;++++
б) за заявою нотаріуса на його бажання;
в) за заявою нотаріуса відповідно до адміністративно-територіального поділу України

Округ діяльності нотаріуса визначається:
а) відповідно до адміністративно-територіального поділу України;
б) за заявою нотаріуса на його бажання;
в) за заявою нотаріуса відповідно до адміністративно-територіального поділу України.++++
Повідомлення змінено: 03.06.2010 17:44
Graal  03.06.2010, 17:38 №378
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
397. До створення єдиного реєстру каких-то там земель, хто має право проставляти відмітку про віджучення на державному акті:
а) Комітет земельних ресурсів;
б) Управління земельного кадастру;
в) нотаріус;
г) нотаріус та якийсь орган++++

ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об'єднання земельних ділянок" від 05.03.2009 № 1066-17

п.6
"При набутті права власності на земельну ділянку на
підставі документів, визначених частиною другою цієї статті,
державний акт на право власності на земельну ділянку, що
відчужується, долучається до документа, на підставі якого відбувся
перехід права власності на земельну ділянку, в кожному такому
випадку відчуження земельної ділянки.

На державному акті про право власності на земельну ділянку
нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює
державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень, роблять
відмітку про відчуження земельної ділянки із зазначенням
документа, на підставі якого відбулося відчуження..."


Форумчанин  03.06.2010, 17:47 №379
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Graal прокоментируйте пожалуйста №444, №445
и №446. Кому належить право власності на об’єкт будівництва чи інші результати будівельн. діяльності:
Власником об'єкта будівництва або результату інших будівельних робіт є:
а) підрядник;
б) замовник, якщо інше не передбачено договором;
в) підрядник або замовник.
Graal  03.06.2010, 17:56 №380
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Сонце, только из Унификованного закона можно догаться, что нотариус опротестовывает на необплаченную сумму. Ответ можно найти и в журналах типа "Нотариат для Вас", "МЕН", или в книжке Єфімова О.М. "Вексельний обіг в України". Если найду, позже напишу. Но логически: вексель опротестовывается на неоплаченную сумму. Если часть осталось оплатить - опротестовывается на неоплаченое. Опротестованный вексель есть основанием для виконавчого напису. Виконавчий напис вчиняється на безспірних боргових документах.
Повідомлення змінено: 03.06.2010 17:58
Ксюня  03.06.2010, 18:20 №381
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Добрый день!!!
Спасибо большое всем за ответы. Начнём с начала:
352 - по закону??? А???
391 А: Інструкція п. 137. Посвідчення договорів про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, які підлягають державній реєстрації, провадиться нотаріусами за місцем їх державної реєстрації або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін правочину- это называется независимо от места регистрации или там или там....

Форумчанин: Власником об'єкта будівництва або результату інших будівельних робіт є:
а) підрядник;
б) замовник, якщо інше не передбачено договором;
в) підрядник або замовник.
Есть 668 постанова 2005 или 2006 года - Б.
Graal  03.06.2010, 18:22 №382
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Форумчанин, так быстро не могу :( На 444 - В (исходила из того, что некоторые земли культурного и исторического фонда могут находиться в собственности только государства, а государство не может добровольно отказаться от такой земли. Другие две категории земель могут находиться в собственности граждан (исключений нет), а они и отказываются. Почитаю ЗУ "Про охорону культурної спадщини" 08.06.2000 может там, что-то смогу найти :)
Graal  03.06.2010, 18:28 №383
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Власником об'єкта будівництва або результату інших будівельних робіт є:
а) підрядник;
б) замовник, якщо інше не передбачено договором;++++ ст. 876 ЦК України
в) підрядник або замовник.
Ксюня  03.06.2010, 18:42 №384
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010

428. Угоди про перехід права власності на земельну ділянку повинні містити:
а) зобов`язання сторін;
б) кадастровий номер;
в) визначення меж.
(в свете последих именений как отвечать?)

440. Хто є накопичувачами архівних фондів:
а) посадові особи, головні лікарі
б) приватні та державні нотаріуси
в) нотаріуси, посадові особи, консульські установи

444. От каких земель не допускается добровольный отказ:
а) от земельного участка выделенного для строительства и обслуживания жилого дома;
б) от земельного участка "паї(частки) для особистого селянського виробництва"
в) от земель на которых находятся объекты культурного и исторического фонда

445. Приміщення приватного нотаріуса повинно:
а) забезпечувати додержання нотаріусом і стажистом таємниці нотаріальних дій;
б) надавати можливість двом нотаріусам здійснювати діяльність незалежно один від одного;
в) надавати можливість для роботи з документами нотаріусу і технічного персоналу в окремій кімнаті

450. Згальні збори ТОВ скликаються:
а) не менше одного разу на рік;
б) не менше двох разів на рік;
в) раз у півріччя, якщо інше не встановлено установчими документами.

470. Право власності на земельну ділянку посвідчується:
а) державним актом;???
б) договором або державним актом;
в) договором.
Форумчанин  03.06.2010, 18:51 №385
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
450. Згальні збори ТОВ скликаються:
а) не менше одного разу на рік;
б) не менше двох разів на рік;
в) раз у півріччя, якщо інше не встановлено установчими документами.
ст.61 ЗУ "Про господарські товариства"

470. Право власності на земельну ділянку посвідчується:
а) державним актом;
б) договором або державним актом;
в) договором.
ст. 126 ЗКУ
Ксюня  03.06.2010, 19:12 №386
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
406. Консульська легалізація не потрібна для документів які виходять від:
а) судових органів, органів МВС та РАЦСу.
б) прокуратури та нотаріусів
в) дипломатичних та консульських представництв; ?????
ІНСТРУКЦІЯ про порядок консульської легалізації офіційних документів
в Україні і за кордоном
1.7. Легалізації підлягають також і офіційні документи, що
надходять до закордонних дипломатичних установ України від
Департаменту консульської служби МЗС України, а також ті
документи, які надходять від закордонних дипломатичних установ
України до Департаменту консульської служби МЗС України.

ВОЛЯ  03.06.2010, 19:33 №387
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
428. Угоди про перехід права власності на земельну ділянку повинні містити:
а) зобов`язання сторін;
б) кадастровий номер;+++++++
в) визначення меж

Стаття 132. Зміст угод про перехід права власності на земельні ділянки
1. Угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються.
2. Угоди повинні містити:
а) назву сторін (прізвище, ім'я та по батькові громадянина, назва юридичної особи);
б) вид угоди;
в) предмет угоди (земельна ділянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму тощо);
г) документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку;
ґ) відомості про відсутність заборон на відчуження земельної ділянки;
д) відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням (застава, оренда, сервітути тощо);
е) договірну ціну;
є) права та обов'язки сторін;
ж) кадастровий номер земельної ділянки;
з) момент переходу права власності на земельну ділянку.
Повідомлення змінено: 03.06.2010 19:34
Graal  03.06.2010, 19:42 №388
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Форумчанин, ничего нового не нашла на 444 - добровольный отказ не возможен от земель на которых находятся объекты культурного и исторического фонда, потому что виды некоторых земель могут принадлежать только государству, а согласно ст. 142 ЗКУ добровольный отказ собственника земли происходит только в пользу государства или территориальному органу, т.е. отказаться в свою пользу государство не может. Хотя если бы не пришлось выбирать из всех ответов, я бы и не догададалась, что нельзя добровольно отказаться от таких земель.
ВОЛЯ  03.06.2010, 19:52 №389
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
440. Хто є накопичувачами архівних фондів:
а) посадові особи, головні лікарі ГОЛ. ЛІКАРІ НЕ ФОНДОУТВОРЮВАЧІ
б) приватні та державні нотаріуси +++++++
в) нотаріуси, посадові особи, консульські установи КОНС. УСТАНОВИ НЕ ФОНДОУТВОРЮВАЧІ

Положення
про державний нотаріальний архів
действующее
1. Відповідно до статті 23 Закону України "Про нотаріат" (далі - Закон) державні нотаріальні архіви (далі - архів) засновуються в обласних центрах, містах Києві, Сімферополі та Севастополі для тривалого (до 75 років) централізованого зберігання та використання відомостей, що містяться в них, передачі документів до відповідного державного архіву, надання методичної та практичної допомоги державним нотаріальним конторам, приватним нотаріусам, органам місцевого самоврядування, посадові особи яких вчиняють нотаріальні дії та дії, прирівнювані до нотаріально посвідчених (далі - фондоутворювачі), з питань організації роботи з документами.

ПОЛОЖЕННЯ
ПРО ДЕРЖАВНИЙ НОТАРІАЛЬНИЙ АРХІВ
недействующее
1.2. Фондоутворювачами архівів є державні нотаріальні контори, приватні нотаріуси, посадові особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, які вчиняють нотаріальні дії, та посадові особи, котрі посвідчують заповіти і доручення, прирівнювані до нотаріально посвідчених.
ВОЛЯ  03.06.2010, 20:10 №390
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
406. Консульська легалізація не потрібна для документів які виходять від:
а) судових органів, органів МВС та РАЦСу.
б) прокуратури та нотаріусів
в) дипломатичних та консульських представництв;++++++++++
СКОРЕЕ ВСЕГО ВОПРОС ПО КОНВЕНЦИИ
КОНВЕНЦІЯ,
що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів
Ця Конвенція поширюється на офіційні документи, які були складені на території однієї з Договірних держав і мають бути представлені на території іншої Договірної держави.
Для цілей цієї Конвенції офіційними документами вважаються:
a) документи, які виходять від органу або посадової особи, і що діють у сфері судової юрисдикції держави, включаючи документи, які виходять від органів прокуратури, секретаря суду або судового виконавця;
b) адміністративні документи;
c) нотаріальні акти;
d) офіційні свідоцтва, виконані на документах, підписаних особами, у їх приватній якості, такі як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційні і нотаріальні засвідчення підписів.
Однак ця Конвенція не поширюється:
a) на документи, складені дипломатичними або консульськими аґентами;
b) на адміністративні документи, що мають пряме відношення до комерційних або митних операцій.
Повідомлення змінено: 03.06.2010 20:11
Graal  03.06.2010, 20:11 №391
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
362. Набувати прав та обов'язків за переказним та простим векселем можуть:
а) юридичні особи резиденти;
б) фізичні особи;
в) фізичні особи, юр. особи резиденти.

Да, дуже цікаве слово "резиденти". Чому просто фіз.особи, а юридичні - так резиденти. Була на семінарі по темі "Вексель", так доповідач сказав, що в Україні суб'єктами з вексельними операціями є тільки юридичні особи, але ж ст.14 "Про обіг векселів в Україні" зазначає: "Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування, крім норм у частині, що стосується фізичних осіб, які набирають чинності з 1 січня 2002 року." Що це за норми?
ВОЛЯ, скажу Вам по секрету, їх (векселя) ніхто не любить, даже члени комісіі, як КК так і ВКК :)

Інтуіція підказує, що відповідь А, буду шукати підтвердження в законодавстві. Буду вдячна, якщо переконаєте в іншій відповіді (тільки нормативно).
ВОЛЯ  03.06.2010, 20:24 №392
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Форумчанин
470. Право власності на земельну ділянку посвідчується:
а) державним актом; ПО СТАРІЙ РЕДАКЦІЇ
б) договором або державним актом; ПО ДІЮЧІЙ РЕДАКЦІЇ
в) договором.

ЗК
Стаття 126. Документи, що посвідчують право на земельну ділянку
1. Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.
2. Право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:
а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;
б) свідоцтвом про право на спадщину.

Стара редакція ст. 126
Стаття 126. Документи, що посвідчують право на земельну ділянку
1. Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами.

ВОЗМОЖНО ВОПРОС СТАРЫЙ
ОТЗОВИТЕСЬ У КОГО КАКИЕ ВЫВОДЫ???
ВОЛЯ  03.06.2010, 20:27 №393
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Graal ЧТО-ТО НАЙДУ СРАЗУ ВЫЛОЖУ НА ФОРУМ
Сонце  03.06.2010, 20:30 №394
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
948. В разі придбання та державної реєстрації предмета іпотеки іпотекодавцем, чи припиняються права та вимоги на предмет іпотеки після його реалізації:
а) так;
б) ні
в) за погодженням сторін


Я уже заучилась наверно... скажите кто что думает
Valeeri  03.06.2010, 20:32 №395
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
710. Нормативно-грошова оцінка земель застосовується :
а) при оформленні договору довічного утримання, де майном, що є об`єктом спадкування, є земельна ділянка
б) при укладанні договору міни на іншу нерухомість;[/U]
в) при укладанні договору купівлі-продажу ЗД.
Graal  03.06.2010, 20:41 №396
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
на пост 392 ответ 100%

в тест 948 и въехать не могу :( Посмотрите ст. 50 ЗУ "Про ипотеку"
Valeeri  03.06.2010, 20:43 №397
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
720. Чи може нотаріус засвідчити справжність підпису особи на договорі:
а) нотаріус може засвідчити на договорі справжність підпису особи, яка діє від іншої особи - сторони по договору на підставі довіреності;
б) справжність підпису особи на договорі не може бути засвідчена нотаріусом в жодному випадку;
в) нотаріус може засвідчити на договорі справжність підпису особи, що підписалася за іншу особу зі сторін по договору, якщо остання не може підписатися власноручно внаслідок фізичної вади, хвороби або з інших причин
Graal  03.06.2010, 20:55 №398
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Valeeri, по тестам 710, 720 відповіді співпадають.

Давайте цей
445. Приміщення приватного нотаріуса повинно:
а) забезпечувати додержання нотаріусом і стажистом таємниці нотаріальних дій;
б) надавати можливість двом нотаріусам здійснювати діяльність незалежно один від одного;
в) надавати можливість для роботи з документами нотаріусу і технічного персоналу в окремій кімнаті.
Повідомлення змінено: 03.06.2010 21:08
ВОЛЯ  03.06.2010, 20:59 №399
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Сонце
В разі придбання та державної реєстрації предмета іпотеки іпотекодавцем, чи припиняються права та вимоги на предмет іпотеки після його реалізації?
а) так;
б) ні;++++++++
в) за погодженням сторін.

ЗУ Про іпотеку
Стаття 50. Припинення прав та вимог на предмет іпотеки після його реалізації
Після продажу предмета іпотеки на прилюдних торгах або продажу предмета іпотеки відповідно до статті 38 цього Закону припиняються будь-які права та вимоги інших осіб на нерухоме майно, що було предметом іпотеки, які виникли після державної реєстрації іпотеки за іпотечним договором, згідно з яким було звернене стягнення на предмет іпотеки.
!!!!!! Це правило не застосовується у разі придбання предмета іпотеки іпотекодавцем.
ВОЛЯ  03.06.2010, 21:01 №400
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Graal ЧТО ЗНАЧИТ 100%???
ВОЛЯ  03.06.2010, 21:07 №401
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
138. Право застави або іпотеки припиняється:
а) якщо заставодавець не замінив предмет застави, іпотеки;
б)заставодержатель передав предмет застави, іпотеки заставодавцю;
в) предмет застави було зіпсовано.
ВРОДЕ "А"???

ЦК
Стаття 593. Припинення права застави
1. Право застави припиняється у разі:
1) припинення зобов'язання, забезпеченого заставою;
2) втрати предмета застави, якщо заставодавець не замінив предмет застави;
3) реалізації предмета застави;
4) набуття заставодержателем права власності на предмет застави.
Право застави припиняється також в інших випадках, встановлених законом.

ЗУ Про заставу
Стаття 28. Припинення застави
Застава припиняється:
з припиненням забезпеченого заставою зобов'язання;
в разі загибелі заставленого майна;
в разі придбання заставодержателем права власності на заставлене майно;
в разі примусового продажу заставленого майна;
при закінченні терміну дії права, що складає предмет застави;
в інших випадках припинення зобов'язань, установлених законом.
Graal  03.06.2010, 21:08 №402
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
из ст. 25 самого главного нашего Закона:
а. зебезпечувати додержання таємниці нот. дій не тільки нотаріусом і стажистом (см. № 1 - відпадає?)
б. надавати можливість не тільки двом, а і більше - кожному, приватному нотаріусу здійснювати нот. діяльність (см. № 2 - відпадає?)
в. перекручено, але більш - менш в тему: "6. бути пристосованим для роботи технічного персоналу з документами у відокремленій від нотаріуса кімнаті".
На 445 моя відповідь В. ВОЛЯ Ваша відповідь мені також сподобалась (пост 376)
Graal  03.06.2010, 21:10 №403
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
100% відповідь на пост 392 :)))
470. Право власності на земельну ділянку посвідчується:
а) державним актом;
б) договором або державним актом +++++!!!!!
в) договором.
Graal  03.06.2010, 21:11 №404
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Повідомлення змінено: 03.06.2010 21:12
Ксюня  03.06.2010, 21:22 №405
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Давно не было этого вопроса
511. Неповнолітньою особою подається заява на виїзд на постійне місце проживання до іншої держави, яка підписується ним:
а) самостійно;
б) за згодою одного з батьків, з яким дитина виїжджає;
в) за згодою обох батьків.
Ксюня  03.06.2010, 21:26 №406
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
И ещё
538. Посвідчення нотаріусом факту, що неповнолітній є живим провадиться:
а) за його заявою;
б) на його прохання, погодженою з його законними представниками;?
в) на прохання його законних представників.
ВОЛЯ  03.06.2010, 21:30 №407
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Graal на пост. 402.
ст. 25 более убедительная...вобще забыла, что это и в законе есть
Ксюня  03.06.2010, 21:38 №408
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
622. Протест простого векселя здійснюється:
а) про несплату;
б) в неакцепті;
в) в неакцепті або про несплату.
ВОЛЯ  03.06.2010, 21:38 №409
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
на посты 405 и 406 ответов нет...одни сплошные дискуссии...знать бы ключ
511. - законодательством згода батьків не предусмотрена (но не думаю, что нотариус заверит без них подпись)
538. - надо выбирать: отвечать по закону или по Инструкции
ЗУ Про нотаріат
Стаття 80. Посвідчення факту, що громадянин є живим
Посвідчення факту, що неповнолітній є живим, провадиться на прохання його законних представників (батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника).

Інструкція
270. Факти, що малолітня дитина, недієздатна фізична особа є живою чи перебуває в певному місці, посвідчуються на прохання її законних представників (батьків, усиновителів, опікуна).

Факти, згадані вище, щодо неповнолітньої дитини, фізичної особи, цивільна дієздатність якої обмежена, посвідчуються на їх прохання та за згодою на це законних представників (батьків, усиновителів, піклувальників), викладеній з дотриманням вимог пункту 40 цієї Інструкції.
Сонце  03.06.2010, 21:39 №410
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
507. Перевірка наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних документів відповідної номенклатури справ проводиться при:
а) формуванні документів справ у наряди;
б) підготовці документів для передачі їх на зберігання в архів нотаріальної контори або приватного нотаріуса;
в) підготовці документів для передачі їх на зберігання до державного нотаріального архіву.
Что правильно Б или В??? как думаете?
Сонце  03.06.2010, 21:43 №411
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
538. Посвідчення нотаріусом факту, що неповнолітній є живим провадиться:
а) за його заявою;
б) на його прохання, погодженою з його законними представниками;
в) на прохання його законних представників.
ЗУ Про нот-т ст. 80: Посвідчення факту, що неповнолітній є живим, провадиться на
прохання його законних представників (батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника).
Інструкція п. 270. Факти, що малолітня дитина, недієздатна фізична особа є живою чи перебуває в певному місці, посвідчуються на прохання її законних представників (батьків, усиновителів, опікуна).
Факти, згадані вище, щодо неповнолітньої дитини, фізичної особи, цивільна дієздатність якої обмежена, посвідчуються на їх прохання та за згодою на це законних представників (батьків,
усиновителів, піклувальників), викладеній з дотриманням вимог пункту 40 цієї Інструкції
Что главнее: закон или инструкция? кто к какому ответу склоняется?
Graal  03.06.2010, 21:46 №412
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
507 - В - п. 10.4 Правил ведення нотаріального діловодства (тільки чому мова про приватних?)
Graal  03.06.2010, 21:49 №413
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
511. Неповнолітньою особою подається заява на виїзд на постійне місце проживання до іншої держави, яка підписується ним:
а) самостійно;
б) за згодою одного з батьків, з яким дитина виїжджає;
в) за згодою обох батьків.
Заява - це правочин. А як вчиняються правочини за участю неповнолітніх? Правильно, за згодою батьків. Виключення - подача заяви про прийняття спадщини - може особисто.
ВОЛЯ  03.06.2010, 21:49 №414
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
на №408
цитата из другой темы форума: Простой вексель - на то он и простой, что не акцептуется (как при переводном). Так какой может здесь ещё быть правильный ответ?
Graal  03.06.2010, 21:51 №415
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Давайте закругляться, а то потом одни жахи ночью. До завтра :)))
ВОЛЯ  03.06.2010, 21:53 №416
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
на №412
Заява ни в коем случае не правочин

Стаття 202. Поняття та види правочинів
1. Правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.
yul  03.06.2010, 21:55 №417
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
507 - Б - п. 10.4 Правил ведення нотаріального діловодства.
Я думаю, что в данном пункте правил идет речь не о передаче в нотариальный архив документов, а именно формирование нарядов для хранения их в архиве нотариуса
п.10.2. Правил - З моменту оформлення у справу (наряд) документи зберігаються в архіві приватного нотаріуса.
dalia  03.06.2010, 23:08 №418
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Всем доброй ночи. Я вижу сегодня был плодотворный день :))))))))

444. От каких земель не допускается добровольный отказ:
а) от земельного участка выделенного для строительства и обслуживания жилого дома;
б) от земельного участка "паї(частки) для особистого селянського виробництва"
в) от земель на которых находятся объекты культурного и исторического фонда
Исходя из п. 15 Переходных положений ЗК (не допускается к.-п. или иным способом отчуждение..., кроме наследования, мены или изъятия (выкупа) для общ.нужд)


Форумчанин  03.06.2010, 23:21 №419
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
для ВОЛЯ на пост 389
как это глав. врачи не фондоутворивачи???
Положення про державний нотаріальний архів:
1. Відповідно до статті 23 Закону України "Про нотаріат" (далі - Закон) державні нотаріальні архіви (далі - архів) засновуються в обласних центрах, містах Києві, Сімферополі та Севастополі для тривалого (до 75 років) централізованого зберігання та використання відомостей, що містяться в них, передачі документів до відповідного державного архіву, надання методичної та практичної допомоги державним нотаріальним конторам, приватним нотаріусам, органам місцевого самоврядування, посадові особи яких вчиняють нотаріальні дії та дії, прирівнювані до нотаріально посвідчених (далі - фондоутворювачі), з питань організації роботи з документами.

ст. 40 ЗУ "ПН" Заповіти (крім секретних) і довіреності, прирівнювані до нотаріально посвідчених
1) заповіти осіб, які перебувають на лікуванні у лікарні,
госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров'я, а також
осіб, які проживають у будинках для осіб похилого віку та
інвалідів, посвідчені головними лікарями............
Посадові особи, зазначені в пункті 1 частини першої цієї
статті, зобов'язані негайно передати по одному примірнику
посвідчених ними заповітів у державний нотаріальний архів за
місцем проживання заповідача.

тут интересно другое - в положенні написано: "вчиняють нотаріальні дії та дії, прирівнювані до нотаріально посвідчених"
как это дії, прирівнювані до нотаріально посвідчених???
прирівнюваними до нот. посвідчених можуть бути документи (зокрема заповіти, довіреності), а не дії!!!!!!!!!!!!
Повідомлення змінено: 03.06.2010 23:28
dalia  03.06.2010, 23:21 №420
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
511. Неповнолітньою особою подається заява на виїзд на постійне місце проживання до іншої держави, яка підписується ним:
а) самостійно;
б) за згодою одного з батьків, з яким дитина виїжджає;
в) за згодою обох батьків.

Пункт 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України. Перетинання державного кордону для виїзду за межі України громадянами, які не досягли 16-річного віку, здійснюється лише за згодою обох батьків (усиновлювачів), піклувальників (далі - батьки) та в їх упроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними.
dalia  03.06.2010, 23:26 №421
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Форумчанин, так мы все-таки с Вами вместе сдаем экзамен??????
Форумчанин  03.06.2010, 23:28 №422
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
не знаю... а когда в днепре???
dalia  03.06.2010, 23:33 №423
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Как когда? Специально для Вас писала - в начале августа :))))))

Я почему спрашиваю? Говорят нужно садиться рядом, бывает так, что можно подсказать друг другу
Форумчанин  03.06.2010, 23:54 №424
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
так я думал что, это просто слухи...
да, иногда бывают моменты, когда можно что-то спросить! )))
особенно на ВКК - там все за одним большим столом сидят...)))
dalia  04.06.2010, 00:11 №425
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Ну, не совсем слухи :))))))
Так я понимаю, что Вы согласны или нет?
Форумчанин  04.06.2010, 00:14 №426
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
ДА!
dalia  04.06.2010, 00:19 №427
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
СУПЕР!!!!!!!!
Теперь спокойно можно идти спать :))))))
Ксюня  04.06.2010, 08:15 №428
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Вставай страна ....на свой последний бой:)))!!!!!!!!
Доброе утро всем!!!!!!!!!
Сонце  04.06.2010, 11:58 №429
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
на вопрос 511: в посте №420 dalia приводит выдержку из правил пересечения границы, а вопрос звучит согласин на ПМЖ, а это разные вещи. Я пересмотрела порядок оформления паспорта для ПМЖ, там указано просто заявление ребенка, поэтому даже если рассуждать логично, то ответ а)- самостоятельно - - заведомо ложный, ответ б) - с согласия того родителя с кем выезжает - тоже не подходит, т.к. нарушается права того кто остается, тот кто выезжает с ребенком и так согласен на его выезд, поэтому методом исключения ответ В - самы правильный из предложенных.
______________________

ВОЛЯ, пост 401, вопрос 138, почему вы выбираете ответ а, если в обоих нормативках есть указание на знищення или загибель предмета застави? я понимаю что а и в ответты дополняют друг друга, но мне кажется, более правильным будет ответ в) в случае уничтожения предмета застави. Отзовитесь, кто как думает?
______________________

вопрос 538 про несовершеннолетних: от чего отталкиваться закон или инструкция? кто как думает?
______________________

507. Перевірка наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних документів відповідної номенклатури справ проводиться при:
а) формуванні документів справ у наряди;
б) підготовці документів для передачі їх на зберігання в архів нотаріальної контори або приватного нотаріуса;
в) підготовці документів для передачі їх на зберігання до державного нотаріального архіву.

інструкція про порядок передачі документів на тимчас. зберігання до держ.нот.архіву:
2.5.4. При підготовці документів для передачі їх на зберігання в архів державний чи приватний нотаріус спільно з членами ЕК управління юстиції або працівниками державного нотаріального архіву проводять звірку наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних дій (та відповідної номенклатури справ). Відмітка щодо проведеної звірки вказується у кінці внутрішнього опису справ та підписується особами, що проводили звірку

Так куда готовим документы в держ архив или просто в архив нотариуса?
Повідомлення змінено: 04.06.2010 12:00
Сонце  04.06.2010, 12:50 №430
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Повідомлення змінено: 04.06.2010 16:16
yul  04.06.2010, 13:07 №431
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
Солнце, обратите внимание!!!!! 91. Набувачем права власності на нерухоме майно за договором про припинення права на аліменти на дитину у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно не може бути:
А) сама дитина;
Б) особисто той із батьків, з ким проживає дитина;
В) дитина і той із батьків, з ким вона проживає.
liga2010  04.06.2010, 15:04 №432
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
Сонце, тут вчора багато дискутували стосовно тесту
№ 507. Перевірка наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних документів відповідної номенклатури справ проводиться при:
а) формуванні документів справ у наряди;
б) підготовці документів для передачі їх на зберігання в архів нотаріальної контори або приватного нотаріуса;
в) підготовці документів для передачі їх на зберігання до державного нотаріального архіву.

Так, згідно інструкціі про порядок передачі документів на тимчас. зберігання до держ.нот.архіву:
2.5.4. При підготовці документів для передачі їх на зберігання в архів державний чи приватний нотаріус спільно з членами ЕК управління юстиції або працівниками державного нотаріального архіву проводять звірку наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних дій (та відповідної номенклатури справ). Відмітка щодо проведеної звірки вказується у кінці внутрішнього опису справ та підписується особами, що проводили звірку

У Вас виникає питання "Так куда готовим документы в держ архив или просто в архив нотариуса?"
Але ж назва самої інструкції говорить про те, що документи передаються на тимчас. зберігання до держ.нот.архіву, це раз.
По-друге, готуючи документи в архів нотаріуса, нотаріус це робить спільно з членами ЕК управління юстиції або працівниками державного нотаріального архіву? Я не думаю.

Моя відповідь в).

liga2010  04.06.2010, 15:19 №433
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
533. Припинення приватної нотаріальної діяльності можливе:
а) в разі припинення права власності чи права користування приміщенням, яке є робочим місцем нотаріуса;
б) коли приватний нотаріус не уклав договір службового страхування чи не вніс страхову заставу для забезпечення відшкодування шкоди, або не поповнив страхову суму до встановленого розміру.

Ст. 30 Про нотаріат
Підставами припинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса є:
3) неусунення приватним нотаріусом без поважних причин
порушень, передбачених пунктами 1 і 2 частини першої статті 29-1
цього Закону;
ст. 29-1 Про нотаріат
Нотаріальна діяльність приватного нотаріуса тимчасово
зупиняється на час дії таких обставин:
2) якщо приватний нотаріус не уклав договір про страхування цивільно-правової відповідальності приватного нотаріуса або розмір
страхової суми не відповідає вимогам цього Закону, - до усунення
цих недоліків, але не більше 30 днів з дня виявлення цього
порушення; Відповідь б)

534. Які з нижчеперелічених фактів нотаріус не посвідчує:
а) факт про те, що громадянин є живим;
б) знаходження громадянина на утриманні;
в) перебування громадянина у певному місці
Ст. 34 Про нотаріат
Нотаріуси вчиняють такі нотаріальні дії:
14) посвідчують факт, що фізична особа є живою;
15) посвідчують факт перебування фізичної особи в певному
місці;
Методом виключення випливає, що нотаріус не посвідчує факт знаходження громадянина на утриманні. Відповідь б).

ПРОКОМЕНТУЙТЕ
Повідомлення змінено: 04.06.2010 15:25
liga2010  04.06.2010, 15:31 №434
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
Форумчане, підскажіть будь-ласка, в чиїй редакції найкращий коментар Цивільного кодексу?
Хочу придбати, щоб даремно не пролежувати два тижні біля моря з глянцевими журналами.
liga2010  04.06.2010, 16:06 №435
Повідомлень: 85
З нами: 19.04.2010
Щось вчусь одна я, мабуть всі інші працюють.
пережувала тест
549. Приватний нотаріус зобов’язаний укласти з органом страхування договір службового страхування або внести на спеціальний рахунок у банківську установу страхову заставу протягом:
а) одного року з моменту отримання реєстраційного посвідчення;
б) трьох місяців з моменту отримання реєстраційного свідоцтва;
в) трьох місяців з моменту отримання реєстраційного посвідчення.

Логічно мислю, по-перше, в Законі Про нотаріат відсутнє поняття ”реєстраційне свідоцтво” є “реєстраційне посвідчення”, відповідь б) відпадає автоматично.
Ст. 28 Про нотаріат
Для забезпечення відшкодування заподіяної внаслідок вчиненої
нотаріальної дії шкоди приватний нотаріус зобов'язаний до початку
зайняття приватною нотаріальною діяльністю укласти договір
страхування цивільно-правової відповідальності.
Ст. 24 Про нотаріат
Приватний нотаріус зобов'язаний розпочати нотаріальну
діяльність протягом 30 робочих днів після видачі реєстраційного
посвідчення.
Дивлюсь попередні редакції Закону“ Для забезпечення відшкодування заподіяної шкоди протягом строку, встановленого частиною четвертою статті 24 цього Закону, приватний нотаріус зобов'язаний укласти з органом страхування договір службового страхування або внести на спеціальний рахунок у банківську установу страхову заставу.”, а ч.4 ст. 24 “Після отримання реєстраційного посвідчення приватний нотаріус зобов'язаний у тримісячний строк розпочати нотаріальну діяльність.” Отже по старому закону відповідь в).

Виникає питання, чи зустрічаються тести по старому закону на іспитах зараз? можливо є сенс такі тести взагалі удаляти, чи на іспиті вони можуть бути сформульовані як в минулому часі, як от "Приватний нотаріус зобовязаний був укласти і т. д."? Що скажете?
Сонце  04.06.2010, 16:26 №436
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
liga2010, 533, 534 - відповіді правильні. 549 - старе питання. Думаю, що питання "з минулого" можуть бути лише стосовно спадщини. Що стосується коментованого ЦК, то там потрібно дивитися склад авторів, хторобив коментар. Якщо багато авторів з академії МВС і щось на зразок цього - краще такий коментар не обирати. Є сильні професори і університеті Шевченка наприклад, от треба і шукати їхні прізвища серед авторів. І потрібно знати хто і про що пише, наприклад Жилінкова добре знається на сімейному праві, а Дзера - це цивільне право і т.д.
ВОЛЯ  04.06.2010, 18:10 №437
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Сонце
138. Право застави або іпотеки припиняється:
а) якщо заставодавець не замінив предмет застави, іпотеки;
б)заставодержатель передав предмет застави, іпотеки заставодавцю; ПРО "ПЕРЕДАВ" НІЧОГО НЕ БАЧУ
в) предмет застави було зіпсовано. ЗІПСОВАНО - НЕ ЗНИЩЕНО



507. Перевірка наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних документів відповідної номенклатури справ проводиться при:
а) формуванні документів справ у наряди;
б) підготовці документів для передачі їх на зберігання в архів нотаріальної контори або приватного нотаріуса;
в) підготовці документів для передачі їх на зберігання до державного нотаріального архіву.

Б і В ПІДХОДИТЬ

КРОМЕ іІструкціЇ про порядок передачі документів на тимчас. зберігання до держ.нот.архіву ЕСТЬ ЕЩЁ ПРАВИЛАведення нотаріального діловодства :
10.4. При підготовці документів для архівного зберігання приватний нотаріус проводить звірку наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних дій та відповідної номенклатури справ.




91. Набувачем права власності на нерухоме майно за договором про припинення права на аліменти на дитину у зв’язку з набуттям права власності на нерухоме майно НЕ може бути:
А) сама дитина;
Б) особисто той із батьків, з ким проживає дитина; ++++++++++++++++++
В) дитина і той із батьків, з ким вона проживає.

СК
Стаття 190. Припинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно
2. Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.
vIkTa  04.06.2010, 18:10 №438
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
питання №371.
На час проведення перевірки організації нотаріальної діяльності та виконання правил нотаріального діловодства номенклатура справ повинна бути:
а) затверджена завідувачем державної нотаріальної контори, або приватним нотаріусом;
б) затверджена завідуючим державної нотаріальної контори або приватним нотаріусом і узгоджена з державним нотаріальним архівом;
в) затверджена завідуючим державної нотаріальної контори або приватним нотаріусом і узгоджена з державним нотаріальним архівом та схвалена ЕПК

Я не знаю де це написано, але я возила номенклатуру в архив, вони мені погоджували я відвезла її в контору.
Повідомлення змінено: 04.06.2010 18:32
ВОЛЯ  04.06.2010, 18:16 №439
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Припинення приватної нотаріальної діяльності можливе:
а) в разі припинення права власності чи права користування приміщенням, яке є робочим місцем нотаріуса;
б) коли приватний нотаріус не уклав договір службового страхування чи не вніс страхову заставу для забезпечення відшкодування шкоди, або не поповнив страхову суму до встановленого розміру.
ЦЕ ПИТАННЯ СТАРЕ

ЗУ "Про нотаріат" стара редакція до 01.10.08:
Стаття 30. Припинення приватної нотаріальної діяльності
Приватна нотаріальна діяльність припиняється, а реєстраційне посвідчення анулюється управліннями юстиції Ради Міністрів Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у випадках:
подання приватним нотаріусом письмового клопотання про припинення своєї діяльності;
анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю;
коли приватний нотаріус не уклав договір службового страхування чи не вніс страхову заставу для забезпечення відшкодування шкоди, передбачену статтею 28 цього Закону, або не поповнив страхову заставу до встановленого розміру;

діюча редакція ЗАКОНУ не передбачає жодного з варіантів.
ВОЛЯ  04.06.2010, 18:26 №440
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
534. Які з нижчеперелічених фактів нотаріус не посвідчує - Б

знаходження громадянина на утриманні - ФАНТАЗИЯ МИН'ЮСТА ПОРАЖАЕТ))))) МОЖЕТ ДУМАЮТ - А ВОСЬ СТАЖИСТЫ С ДОГОВОРОМ ДОВІЧНОГО УТРИМАННЯ ПЕРЕПУТАЮТ
ВОЛЯ  04.06.2010, 18:34 №441
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
549. Приватний нотаріус зобов’язаний укласти з органом страхування договір службового страхування або внести на спеціальний рахунок у банківську установу страхову заставу протягом:
а) одного року з моменту отримання реєстраційного посвідчення;
б) трьох місяців з моменту отримання реєстраційного свідоцтва;
в) трьох місяців з моменту отримання реєстраційного посвідчення.+++++++
питання старе
стара редакція Закону до 01.10.2008:
Стаття 28. Службове страхування приватних нотаріусів
Для забезпечення відшкодування заподіяної шкоди протягом строку, встановленого частиною четвертою статті 24 цього Закону, приватний нотаріус зобов'язаний укласти з органом страхування договір службового страхування або внести на спеціальний рахунок у банківську установу страхову заставу.

Стаття 24. Реєстрація приватної нотаріальної діяльності. Реєстраційне посвідчення
Після отримання реєстраційного посвідчення приватний нотаріус зобов'язаний у тримісячний строк розпочати нотаріальну діяльність.
vIkTa  04.06.2010, 18:43 №442
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
На питання 507 я думаю відповідь б). Згідно правил ведення діловодства нотаріус перевіряє спочатку сам, а вже потім ще раз коли здається в архів .Але як думають ті хто ці тести вигадав?
ВОЛЯ  04.06.2010, 18:50 №443
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
ЕСТЬ ЕЩЁ ОДНО НО - в Правилах ведення нотаріального діловодства о сверке с реестром идёт речь только относительно ПРИВАТНИХ нотаріусів...про державних не слова
Маленьке стерво  04.06.2010, 19:01 №444
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
питання №371.
На час проведення перевірки організації нотаріальної діяльності та виконання правил нотаріального діловодства номенклатура справ повинна бути:
а) затверджена завідувачем державної нотаріальної контори, або приватним нотаріусом;
б) затверджена завідуючим державної нотаріальної контори або приватним нотаріусом і узгоджена з державним нотаріальним архівом;
в) затверджена завідуючим державної нотаріальної контори або приватним нотаріусом і узгоджена з державним нотаріальним архівом та схвалена ЕПК

Я не знаю де це написано, але я возила номенклатуру в архив, вони мені погоджували я відвезла її в контору.

В новою редакцією правил Узгодження номаенклатури приватного нотаріуса з архівом не потрібно.
Проте, Долгова З.М. на семінарі на початку року сказала, що ДНК поввинні узгоджувати номенклатуру з архівом, хоча б 1 раз на 5 років.
ВОЛЯ  04.06.2010, 19:16 №445
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
371 - А

Зверніть увагу, що в Правилах ведення нот. діловодства узгоджується не номенклатура, а справи:
8.2.17. Примірник номенклатури справ приватного нотаріуса, закритий підсумковим записом про кількість і категорії фактично заведених за рік справ, надається приватним нотаріусом до відповідного державного нотаріального архіву при погодженні ним справ постійного та тривалого (понад 10 років) зберігання.

в п.4.5. Порядку перевірки організації нотаріальної діяльності державних і приватних нотаріусів та виконання ними правил нотаріального діловодства також нічого про узгодження:
Перевірці підлягає дотримання конторою, архівом, нотаріусом правил ведення нотаріального діловодства, що затверджуються Мін'юстом за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства:
ведення номенклатури справ, затвердженої завідувачем контори,
завідувачем архіву, нотаріусом.
ВОЛЯ  04.06.2010, 19:19 №446
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
кто знает - почему сообщения на форуме не передаются с подчёркиваниями, выдилениями, курсивом??
так неудобно...
dalia  04.06.2010, 20:18 №447
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
ВОЛЯ, посмотрите сверху над вашим окошком для сообщений есть такие три буковки: одна жирная, другая курсивом, а третья подчеркнутая. Пишите текст, выделяете нужный фрагмент и нажимаете на соответствующую буковку
ВОЛЯ  04.06.2010, 21:06 №448
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Повідомлення змінено: 04.06.2010 21:07
yul  04.06.2010, 21:07 №449
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
Согласна с Воля на пост445.
На пост. 444 - и частные нотариусы тоже 1 раз на 5 лет должны "узгоджуваты" номенклатуру, а в остальны е годы "погоджуваты". Так сказали у нас в архиве (Днепропетровская область)
Повідомлення змінено: 04.06.2010 21:08
ВОЛЯ  04.06.2010, 21:32 №450
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
я думаю, работникам архива экзамены не сдавать, по этому говорят они не цитатами из законодательства...я возила в Киевский архив: они сверяли описи, паспорт архива и номенклатуру с делами...смотрели что бы всё совпадало, а потом в конце пыдсумкового запису заведующий поставил подпись и печать архива и что это значит - узгодження, погодження или ещё что-то не знаю...
yul  04.06.2010, 21:40 №451
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
у работников архива вообще отдельное законодательство. У нотариуса с 1996 года принимали все описи и номенклатуры, а как только я сделала акт на уничнтожение - сразу сказали, что все не правильно. Поэтому пришлось все переделывать с 1996 года. Мало того, что те акты на уничтожение, которые утвердил нотариальный архив - заставляет переделывать гос. архив.
И теперь думай кому верить.
Я знаю одно, что на практике при формировании нарядов нотариус их сверяет по реестрам. Наряды хранятся в архиве нотариуса и сдаются в нотариальный архив только после прекращения нотариальной деятельности (смерть и т.д.). Поэтому и сверяются с реестром при формировании дел в наряды, а не тогда, когда это все надо сдавать в архив (говорю из практики, сдавала в архив дела умершего нотариуса).
ВОЛЯ  04.06.2010, 22:11 №452
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Присутність свідків при посвідчені заповіту необхідна у разі:
а) складання заповіту малолітньою особою; ОТПАДАЕТ
б) складання заповіту недієздатною особою; ОТПАДАЕТ
в) складання заповіту особою, яка через фізичні вади не може підписати заповіт самостійно. НЕ ПРЕДУСМОТРЕНО ОБЯЗАТЕЛЬНО ПРИ СВИДЕТЕЛЯХ

Інструкція:
158. На бажання заповідача, а також у випадках, якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватись при свідках.
Присутність не менш як двох свідків при посвідченні заповіту є обов'язковою.

ЦК
Стаття 1248. Посвідчення заповіту нотаріусом
Якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватися при свідках (стаття 1253 цього Кодексу).

Стаття 1234. Право на заповіт
1. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю.
dalia  04.06.2010, 22:21 №453
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
ВОЛЯ, yul, думаю, что Вы слишком углубляетесь в практику. Отвечать нужно так, как предусмотрено правилами нот. деловодства: раз не предусмотрено согланосание, значит ответ на 371 - А.
ВОЛЯ  04.06.2010, 22:23 №454
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Я ОБ ЭТОМ И ГОВОРЮ...
dalia  04.06.2010, 22:32 №455
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На пост 452. Этот вопрос уже обсуждался на предыдущих форумах. Вы абсолютно правы - обязаловки нет, но т.к. а) и б) заведомо неправильные ответы, то кроме в) ничего не остается :)))))

Вообще, кто уже сдал или сдавал экзамен рекомендуют в каждом вопросе идти от обратного, т.е. сначала отбрасывать заведомо 100 неправильные ответы, а потом выбирать правильный. Говорят, помогает.
AVATARIUS  04.06.2010, 22:43 №456
Повідомлень: 168
З нами: 01.02.2010
Кто-то просил почитать что-то про часткову оплату векселя. Может Это поможет????
http://www.dokumenty.com.ua/show/2cid02908.html
dalia  04.06.2010, 22:51 №457
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
ВОЛЯ, а что решили с вопросом
507. Перевірка наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних документів відповідної номенклатури справ проводиться при:
а) формуванні документів справ у наряди;
б) підготовці документів для передачі їх на зберігання в архів нотаріальної контори або приватного нотаріуса;
в) підготовці документів для передачі їх на зберігання до державного нотаріального архіву.


Мне сначала нравился ответ б), а потом досмотрелась, что в п. 10.4. речь идет только о приватных нотариусах, а как же госы????? Что-то не могу найти, может невнимательно ищу??? Подскажите :)))
dalia  04.06.2010, 23:00 №458
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
AVATARIUS, спасибо большое за ссылочку.
То, что вексель может быть оплачен частично, это понятно. Но вот вопрос, имеет ли нотариус право совершить протест такого векселя? П. 294 инструкции четкого ответа не дает. Может есть какое-то разъяснение МЮУ?
Маленьке стерво  05.06.2010, 08:55 №459
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
при формировании нарядов нотариус их сверяет по реестрам.


абсольтно правильно (п. 10.4 Правил).

[QU
OTE]смотрели что бы всё совпадало, а потом в конце пыдсумкового запису заведующий поставил подпись и печать архива и что это значит - узгодження, погодження или ещё что-то не зна
ю...


погодження п. 8.14.3. (абз 2. )
Сонце  05.06.2010, 16:03 №460
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
136. Векселі для вчинення протесту про несплату приймаються нотаріусом:
а) після закінчення дати платежу за векселем, але не пізніше 12-ї години наступного після цього строку дня;
б) на протязі двох днів після закінчення дати платежу за векселем, але не пізніше 12-ї години наступного після цього строку дня;
в) після закінчення дати платежу за векселем.
п. 296 Векселі для вчинення протесту про неоплату приймаються нотаріусами після закінчення дати платежу за векселем, але не пізніше 12-ої години наступного після цього строку дня.
ст. 38 Уніфікованого закону: Держатель переказного векселя зі строком платежу на визначений день або у визначений строк від дати складання чи від пред'явлення повинен пред'явити вексель для платежу або в день, в який він підлягає оплаті, або в один із двох наступних робочих днів.

Так как же правильно ответить в свете унификованого закона? а или б? кто как думает?
Т.е. как я понимаю, если срок платежа векселя 01.06, то он может быть предъявлен к оплате как 1 числа, так и 2, так и 3 (т.е. двух рабочих дней после даты платежа). Следовательно, дата платежа за векселем заканчивается именно 3 июня, и к нотариусу за протестом можно идти до 12 часов 4 июня? Правильно я понимаю?
Повідомлення змінено: 05.06.2010 16:09
Valeeri  05.06.2010, 16:31 №461
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
136. Векселі для вчинення протесту про несплату приймаються нотаріусом:
а) після закінчення дати платежу за векселем, але не пізніше 12-ї години наступного після цього строку дня;
б) на протязі двох днів після закінчення дати платежу за векселем, але не пізніше 12-ї години наступного після цього строку дня;
в) після закінчення дати платежу за векселем.
Сонце  05.06.2010, 16:32 №462
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ЗАДАЧА: В забезпечення кредитного договору, укладеного між банком і Панасюком В.А., боржник вирішив передати в іпотеку квартиру, власником якої є Панасюк В.А., його дружина Панасюк Т.П., їх сини Панасюк О.В. (17 років) та Панасюк І.В. (12 років).
Які дії нотаріуса, до якого звернувся Панасюк В А?

Які думки з цього приводу?
Маленьке стерво  05.06.2010, 16:32 №463
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
Між Уніфікованим законом та п. 296 Інструкції є робіжності.
Якщо керуватися законом то строк плтежу 01.06 прийнятий нотаріуосм може будит до 12 годии 03.06.
Якщо кервватися Інструкцією то строк платежу 01.06. прийнятий нотаріусом може бути до 12 години 02.06.

Таким чином, Інструкція встановлює біль короткий строк для пред"явлення векселів до протесту.
І на мою думку (так йде і нотаріальна практика) керуватися треба саме Інструкцією
Сонце  05.06.2010, 16:35 №464
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Valeeri, в мене є питання з так само підкресленою відповіддю, але я знайшла нормативку, де йдеться про наступні два робочі дні, от мене і цікавить думка з приводу коли ж все ж таки є дата платежу за векселем в такому разі для вчинення на ньому протесту.
Маленьке стерво  05.06.2010, 16:35 №465
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
462 задача - умора.
Банк би не видав кретид без зебезпечення. Отже, апріорі розуміється, що дозвіл ОПП отримано.
А питання
[QUOT
E] Які дії нотаріуса, до якого звернувся Панасюк В
А?

миоже мати лише 2 варіанти відповіді
Вчинити нот дію за наявності всіх документів, або відмовити у вчиненні нот дії....
Маленьке стерво  05.06.2010, 16:37 №466
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
Сонечко, про векселі гарне узагальнення є у Козярик Н.С. Бюлетень метод ради при ГУЮ у м. Києві за 2008 рік,
Інформ вісник ноти практики "МЮ роз"яснює" №1 за 2000 рік.
Сонце  05.06.2010, 16:44 №467
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Маленьке стерво, ха, так на всі дії є тільки два варіанти : посвідчити, або відмовити))))))))))
Я десь вичитала, що при такій комбінації як намальовано в задачі не можна посвідчити, оскільки батько є законний представник малолітньої дитини і не може від ії імені вчинити правочин у власних інтересах - тобто у забезпечення свого ж кредиту.... Я знаю одне, що банки такі квартири не беруть, а нотаріуси не просто не посвідчують, а не посвідчують три рази ))
Маленьке стерво  05.06.2010, 16:51 №468
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
ха, так на всі дії є тільки два варіанти : посвідчити, або відмовити))))))))))

я й кажу, умова не коректна.

а нотаріуси не просто не посвідчують, а не посвідчують три рази ))

нажаль посвідчують. особливо, коли купується квартира і одночасно передається в іпотеку......
Ксюня  05.06.2010, 17:01 №469
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Всем привет!!! Я смотрю, обсуждение идёт полным ходом.
Могу сказать, что:
136. Векселі для вчинення протесту про несплату приймаються нотаріусом:
а) після закінчення дати платежу за векселем, але не пізніше 12-ї години наступного після цього строку дня;
б) на протязі двох днів після закінчення дати платежу за векселем, але не пізніше 12-ї години наступного після цього строку дня;
в) після закінчення дати платежу за векселем,
по крайней мере, до этого все так считали...и это был правильный ответ при подготовке к экзамену.
А по поводу ипотеки, так с разрешенем опп делают нотариусы такие договора, и аж бегом....
ВОЛЯ  05.06.2010, 18:10 №470
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
136. - А
думаю нужно отвечать по инструкции т.к. вопрос цитата пункта 296 Инструкции
Повідомлення змінено: 06.06.2010 00:08
ВОЛЯ  05.06.2010, 18:47 №471
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
dalia
вопрос 507. не имеет прямого ответа в законодательстве, по этому придётся рассуждать.

Учитывая то, что ни где не написано про архив нотариальной конторы как таковой и тем более про передачу на зберыгання туда документов, то ответ Б можно откидывать.

Если есть какие-то мысли по поводу моих выводов - делитесь
vIkTa  05.06.2010, 19:50 №472
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010

507. Перевірка наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних документів відповідної номенклатури справ проводиться при:
а) формуванні документів справ у наряди;
б) підготовці документів для передачі їх на зберігання в архів нотаріальної контори або приватного нотаріуса;
в) підготовці документів для передачі їх на зберігання до державного нотаріального архіву.
Згідно Інструкції при підготовці документів для архівного зберігання приватний нотаріус проводить звірку наявності нотаріальних документів згідно з реєстром для реєстрації нотаріальних дій та відповідної номенклатури справ.
Дуже схожа відповідь б) з цим пунктом Інструкції, і хоча там і сказано про приватних нотаріусів, но державні теж звіряють і з номенклатурою і з реєстром. Згідно логіці - скільки років справи зберігаються в державній конторі до того як передадуться в архів, скільки разів контору будуть перевіряти і зрозуміло що документи повинні відповідати номенклатурі і реєстру. Методом виключення а) не підходить, і в) теж не підходить хоча б тому що приватні точно вказано що перевіряють не при здаванні в архів. Моя відповідь б).
mosya  05.06.2010, 20:20 №473
Повідомлень: 403
З нами: 09.06.2009
.
Повідомлення змінено: 05.06.2010 20:24
ВОЛЯ  05.06.2010, 20:23 №474
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
ТОЧНО Б

ІНСТРУКЦІЯ
ПРО ПОРЯДОК ПЕРЕДАЧІ НОТАРІАЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ НА ТИМЧАСОВЕ ЗБЕРІГАННЯ ДО ДЕРЖАВНОГО НОТАРІАЛЬНОГО АРХІВУ
уже не актуальная, т.к. по новому диловодству частники точно не передают дела в обязательном порядке через 10 лет, а в єтой Инструкции (из-за которой просится ответ В) предусматривается обязательная передача:
2.5. Передавання справ до державного нотаріального архіву
2.5.1. На зберігання до державного нотаріального архіву передаються справи нотаріальних документів постійного і тривалого (понад 10 років) строків зберігання в упорядкованому стані, а також закінчені діловодством документи довідкового та облікового характеру згідно з відповідними номенклатурами справ державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса після закінчення десятирічного строку їх зберігання у відповідній державній нотаріальній конторі чи приватного нотаріуса. Їх передавання здійснюється тільки за описами справ.
Повідомлення змінено: 05.06.2010 20:24
ВОЛЯ  05.06.2010, 21:39 №475
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Вопрос из другой темы форума
3. Було питання, про те, хто здійснює консульську легалізацію документів, але я дослівно не пам'ятаю точних варіантів відповідей (те що згадалося):
а) дипломатичні та консульські представництва;
б) Мін'юст
в) дипломатичні та консульські представництва та Мін'юст.


ІНСТРУКЦІЯ про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном
2.2. Консульська легалізація здійснюється уповноваженим працівником Департаменту консульської служби МЗС України, Представництв МЗС на території України або консульською посадовою особою
закордонної дипломатичної установи України.

вроде А
у кого какие мысли?? или у всех суббота-выходной?)))
Сонце  05.06.2010, 22:41 №476
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Совершенно верно, ответ а, там выше по форуму было обсуждение стосовно апостиля и консульской легализации - это разные вещи (если не на этом форуме , то на предыдущем)
Маленьке стерво  05.06.2010, 23:39 №477
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
136. - В
думаю нужно отвечать по инструкции т.к. вопрос цитата пункта 296 Инструкции


або у нас з вами різні інструкції або Ви текст після коми принципово не дочитуєте. .....

вопрос 507. не имеет прямого ответа в законодательстве, по этому придётся рассуждать.

звірка проходить при формуванні документів у справи.
Прочитайте додаток 19 до Правил (внутрішній опис справи) там написано, що звірку наявності документів з реєстром проведено. Ось Вам і відповідь.
ВОЛЯ  06.06.2010, 00:05 №478
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Маленьке стерво
по 136 имела ввиду А....спасибо, что показали, сейчас исправлю....и как после таких опечаток можно идти на єкзамен))))

по 507 - думали Б или В, а теперь и до А докатились...по єтому вопросу я пасс...на месте буду ориентироваться
Повідомлення змінено: 06.06.2010 00:09
ВОЛЯ  06.06.2010, 00:07 №479
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
посвідчення факту, що фізична особа є живою провадиться нотаріусом:
а) при особистій явці фізичної особи до нотаріуса;
б) при наданні нотаріусу паспорту фізичної особи;
в) при особистій явці фізичної особи до нотаріуса з документом, що посвідчує його особу
Маленьке стерво  06.06.2010, 07:33 №480
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
по 136 имела ввиду А....спасибо, что показали, сейчас исправлю....и как после таких опечаток можно идти на єкзамен))))

не хвилюйтесь!!!! Все у вас вийде!!! Ви в Києві скаладати будете????
Я буду кулаки тримати....


по 507 - думали Б или В, а теперь и до А докатились...по єтому вопросу я пасс...на месте буду ориентироваться

Сміливо відповідайте А!!!! це правильна відповідь. Руку на відсіч даю....
Valeeri  06.06.2010, 11:31 №481
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
посвідчення факту, що фізична особа є живою провадиться нотаріусом:
а) при особистій явці фізичної особи до нотаріуса;
б) при наданні нотаріусу паспорту фізичної особи;
в) при особистій явці фізичної особи до нотаріуса з документом, що посвідчує його особу
В инструкции не слова не сказано про документ!
Ксюня  06.06.2010, 12:02 №482
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Добрый день!!!
538. Посвідчення нотаріусом факту, що неповнолітній є живим провадиться:
а) за його заявою;
б) на його прохання, погодженою з його законними представниками;
в) на прохання його законних представників.
Как отвечать праивльно:
ч.2 п.270 Иструкции
Факти, згадані вище, щодо неповнолітньої дитини, фізичної особи, цивільна дієздатність якої обмежена, посвідчуються на їх прохання та за згодою на це законних представників (батьків, усиновителів, піклувальників)
или
ч.2 ст 80 ЗУ ПН
Посвідчення факту, що неповнолітній є живим, провадиться на прохання його законних представників (батьків, усиновителів, опікуна або піклувальника).
Ориентируемся на закон, как высший нормативный акт???

Valeeri, Вы же сдаёте в Киеве?
269. Посвідчення факту, що фізична особа є живою, та факту перебування її в певному місці провадиться як при явці фізичної особи до нотаріуса, так і поза приміщенням, що є робочим місцем нотаріуса,
будем отталкиваться от этого...может быть А.:)))



Valeeri  06.06.2010, 12:13 №483
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
764. Сторонами договору управління спадщиною є:
а) нотаріус та виконавець заповіту;
б) виконавець заповіту та спадкодавець;
в) нотаріус та будь-яка інша особа, яка прийме на себе зобов'язання по управлінню.
Ксюня  06.06.2010, 12:19 №484
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Стаття 1285. Управління спадщиною
1. Якщо у складі спадщини є майно, яке потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, - відповідний орган місцевого самоврядування, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту укладають договір на управління спадщиною з іншою особою.
По ГКУ получается В.
Valeeri  06.06.2010, 12:30 №485
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
Ксюня, да сдаю в Киеве вместе с Вами:)
по-поводу 538 вопроса было много мнений, но к единому так и не пришли...
Как по мне орентироваться нужно на закон, тоесть вариант "В"
Все же будем надеяться, что этот вопрос нам не попадется!
Ксюня  06.06.2010, 12:41 №486
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
692. Право власності на земельну ділянку підтверджується:
а) рішенням органу виконавчої влади;
б) договором відчуження, свідоцтвом про право на спадщину, державним актом про право власності на землю;
в) державним актом про право власності на землю.
Что выбрать???
Ксюня  06.06.2010, 12:43 №487
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
706. Записи в реєстрах для реєстрації нотаріальних дій не провадяться:
а) консультантом державної нотаріальної контори;
б) особою, що перебуває у трудових відносинах з приватним нотаріусом;
в) особою, яка перебуває на стажуванні в державній нотаріальній конторі????
Valeeri  06.06.2010, 12:51 №488
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
692. Право власності на земельну ділянку підтверджується:
а) рішенням органу виконавчої влади;
б) договором відчуження, свідоцтвом про право на спадщину, державним актом про право власності на землю;
в) державним актом про право власності на землю.

706. Записи в реєстрах для реєстрації нотаріальних дій не провадяться:
а) консультантом державної нотаріальної контори;
б) особою, що перебуває у трудових відносинах з приватним нотаріусом;
в) особою, яка перебуває на стажуванні в державній нотаріальній конторі
А разве стажер не может делать записи в реестре, ведь он тоже с нотариусом в трудовых отношениях?!
Valeeri  06.06.2010, 12:59 №489
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
Давайте вернемся к этому вопросу:
785. Присутність свідків при посвідченні заповіту необхідна у разі:
а) складання заповіту малолітньою особою;
б) складання заповіту недієздатною особою;
в) складання заповіту особою, яка через фізичні вади не може підписати заповіт самостійно
Ксюня  06.06.2010, 13:14 №490
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Valeeri, давайте будем применять метод исключения:
Стаття 1234. Право на заповіт
1. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю,
а значит, что малолетний и недееспособный не имеют такого права,
напрашивается только один ответ - В.
Valeeri  06.06.2010, 14:00 №491
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
только вот в инструкции необходимы свидетели если человек сам не может прочитать завещание (п. 158 )
Ксюня  06.06.2010, 14:29 №492
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Кодекс стоит выше Инструкции, да и потом, малолетний и недееспособный не имеют права оставить завещание.....
Valeeri  06.06.2010, 14:39 №493
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
839. Заява для забезпечення судового провадження подається у строк:
1. 10 днів;
2. 5 днів;
3. 3 дні.
Ксюня  06.06.2010, 14:43 №494
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Стаття 151. Підстави для забезпечення позову
1. Суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим Кодексом, заходи забезпечення позову.
{ Частина перша статті 151 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1720-VI ( 1720-17 ) від 17.11.2009 }
2. У заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено:
1) причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов;
2) вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;
3) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.
3. Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.
4. За заявою заінтересованої особи суд може забезпечити позов до подання позовної заяви з метою запобігання порушенню права інтелектуальної власності. До заяви про забезпечення позову додаються документи та інші докази, які підтверджують, що саме ця особа є суб'єктом відповідного права інтелектуальної власності і що її права можуть бути порушені у разі невжиття заходів забезпечення позову. До заяви додаються також її копії відповідно до кількості осіб, щодо яких просять вжити заходи забезпечення позову.
5. У разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен подати відповідну позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову.
Я в ГПКУ нашла только такой срок. Возможно А, в течении 10 дней...
Ксюня  06.06.2010, 14:47 №495
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
843. З якого моменту виникає право інтелектуальної власності:?????????????????
А) з моменту створення;
Б) з моменту оприлюднення твору;
В) з моменту публічного використання.

Стаття 451. Виникнення суміжних прав
1. Право інтелектуальної власності на виконання виникає з моменту першого його здійснення.
2. Право інтелектуальної власності на фонограму чи відеограму виникає з моменту її вироблення.
3. Право інтелектуальної власності на передачу (програму) організації мовлення виникає з моменту її першого здійснення.
4. Особа, яка має суміжне право, для сповіщення про свої права може використовувати спеціальний знак, встановлений законом.
vIkTa  06.06.2010, 14:52 №496
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
посвідчення факту, що фізична особа є живою провадиться нотаріусом:
а) при особистій явці фізичної особи до нотаріуса;
б) при наданні нотаріусу паспорту фізичної особи;
в) при особистій явці фізичної особи до нотаріуса з документом, що посвідчує його особу
п.13 при вчиненні нотаріальних дій нотаріуси встановлюють особу учасників цивільних відносин, які особисто звернулися за вчиненням нотаріальних дій
Повідомлення змінено: 06.06.2010 14:53
Valeeri  06.06.2010, 15:01 №497
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
843 - "А"
Valeeri  06.06.2010, 15:19 №498
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
811. Заміщення приватного нотаріуса:
А) здійснюється іншим приватним нотаріусом в межах нотаріального округу на підставі договору про заміщення приватного нотаріуса;
Б) здійснюється іншим приватним нотаріусом, який визначається наказом Головного управління юстиції;
В) здійснюється іншим приватним нотаріусом на підставі договору про заміщення приватного нотаріуса;
Г) діючим законодавством не передбачене.

834. До складу спадщини входять:
а.) право спадкування прав використання об`єкту інтелектуальної власності
б.) право участі у Товаристві.
в.) належні але не отримані страхові суми, аліменти


Ксюня  06.06.2010, 16:06 №499
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
ч.3 п.11 инструкции:
Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених Законом ( 3425-12 ).
{ Пункт 11 в редакції Наказу Міністерства юстиції N 1062/5 ( z0518-09 ) від 15.06.2009 } ,
исходя из этого, может быть - В, ???
834 - А, этот вопрос попался lora25 на экзамене.
Ксюня  06.06.2010, 16:37 №500
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
874.Посадова особа виконавчого комітету сільської, селищної міської Ради:
а) може виносити постанову про відмову у вчиненні нот. дій
б) не може виносити постанову про відмову у вчиненні нот. дій

875. Хто відповідає за платіж:
а) аваліст, трасант, трасат
б) аваліст, трасат
в) трасат

885. У разі повного розрахунку по сплаті штрафу та пені за прострочення платежу, боржник:
а) не виплачує основне зобов’язання;
б) часткового виплачує основне зобов’язання;
в) виплачує основне зобов’язання в натуральній формі.
Ксюня  06.06.2010, 16:53 №501
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
858. При відшкодуванні шкоди, заподіяної боржником при невиконанні основного зобов’язання, боржник:
а) не виплачує основне зобов’язання;
б) часткового виплачує основне зобов’язання;
в) виплачує основне зобов’язання в натуральній формі.
Ксюня  06.06.2010, 16:54 №502
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Ау-у-у-у-у!!!! Люди вы где???
Что никто не учиться или наоборот, слишком усердно учаться?????
Valeeri  06.06.2010, 17:10 №503
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
87http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=21125#4.Посадова особа виконавчого комітету сільської, селищної міської Ради:

б) не може виносити постанову про відмову у вчиненні нот. дій

875. Хто відповідає за платіж:
а) аваліст, трасант, трасат
б) аваліст, трасат
в) трасат

885. У разі повного розрахунку по сплаті штрафу та пені за прострочення платежу, боржник:
а) не виплачує основне зобов’язання;
б) часткового виплачує основне зобов’язання;
в) виплачує основне зобов’язання в натуральній формі.
ВОЛЯ  06.06.2010, 17:25 №504
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
692. Право власності на земельну ділянку підтверджується:
а) рішенням органу виконавчої влади;
б) договором відчуження, свідоцтвом про право на спадщину, державним актом про право власності на землю; БОЛЕЕ ПОЛНЫЙ, НЕ ХВАТАЕТ ТОЛЬКО "ИЛИ" ВМЕСТО ЗАПЯТЫХ
в) державним актом про право власності на землю. ПОЧТИ ЦИТАТА Ч. 1 СТ. 126 ЗК
ЗК
Стаття 126. Документи, що посвідчують право на земельну ділянку
1. Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.
2. Право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:
а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;
б) свідоцтвом про право на спадщину.
МНЕ БОЛЬШЕ НРАВИТСЯ В...


839. Заява для забезпечення судового провадження подається у строк:
1. 10 днів;
2. 5 днів;
3. 3 дні.
Вопрос реально непонятно о чём)))) Если не секрет из какого он списка, или из форума?
Я бы ответила А, с надеждой, что это касается забезпечення позову или Забезпечення доказів.
ЦПК:
Стаття 151. Підстави для забезпечення позову
1. Суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим Кодексом, заходи забезпечення позову.
5. У разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен подати відповідну позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову.

Стаття 133. Забезпечення доказів
4. У разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк особа, яка подала заяву про забезпечення доказів, зобов'язана відшкодувати судові витрати, а також збитки, заподіяні у зв'язку із забезпеченням доказів.
Повідомлення змінено: 06.06.2010 17:25
ВОЛЯ  06.06.2010, 17:38 №505
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
843. З якого моменту виникає право інтелектуальної власності:
А) з моменту створення;
Б) з моменту оприлюднення твору;
В) з моменту публічного використання.


ДУМАЮ ПРОПУСТИЛИ В ВОПРОСЕ - "НА ЛІТЕРАТУРНИЙ, ХУДОЖНІЙ ТА ІНШИЙ ТВІР"…Т.К. У РАЗНЫХ ОБЪЕКТОВ ИНТЕЛЕК. СОБСТВЕННОСТИ РАЗНЫЕ МОМЕНТЫ
ЦК:
Стаття 437. Виникнення авторського права
1. Авторське право виникає з моменту створення твору.
ВОЛЯ  06.06.2010, 17:44 №506
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Заміщення приватного нотаріуса:
А) здійснюється іншим приватним нотаріусом в межах нотаріального округу на підставі договору про заміщення приватного нотаріуса; обмеження по округу не передбачено
Б) здійснюється іншим приватним нотаріусом, який визначається наказом Головного управління юстиції; не передбачено
В) здійснюється іншим приватним нотаріусом на підставі договору про заміщення приватного нотаріуса; быльше підходить
Г) діючим законодавством не передбачене.




ПОЛОЖЕННЯ
про порядок заміщення приватного нотаріуса:
3. У випадках, коли приватний нотаріус має намір зупинити нотаріальну діяльність за власним бажанням на строк, що не перевищує двох місяців протягом календарного року, або на більший строк за наявності поважних причин (вагітність, догляд за дитиною, хвороба тощо), а також у випадках, передбачених пунктами 1, 2, 3, 6, 8 частини першої статті 291 Закону України "Про нотаріат", заява, передбачена пунктом 2 цього Положення, має містити дані щодо прізвища, імені, по батькові приватного нотаріуса (найменування нотаріального округу, адресу розташування робочого місця (контори)), з яким укладено договір про заміщення приватного нотаріуса, копія якого додається до заяви.
ВОЛЯ  06.06.2010, 18:21 №507
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
834. До складу спадщини входять:
а.) право спадкування прав використання об`єкту інтелектуальної власності - 100% ВХОДИТ
б.) право участі у Товаристві. НЕ ВХОДЯТ, ЕСЛИ «інше не встановлено законом або їх установчими документами»
в.) належні але не отримані страхові суми, аліменти МОГУТ ВХОДИТЬ, ЕСЛИ НЕ ПЕРЕДАЮТСЯ СЕМЬЕ

У ВАРИАНТОВ Б и В ЕСТЬ «ЕСЛИ»,
ЕСЛИ, Я ПРАВИЛЬНО РАССУЖДАЮ - "А"


Стаття 1219. Права та обов'язки особи, які не входять до складу спадщини
1. Не входять до складу спадщини права та обов'язки, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема:
1) особисті немайнові права;
2) право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами;
3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;
4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом;
5) права та обов'язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

Стаття 1227. Право на одержання сум заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві
1. Суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.
Ксюня  06.06.2010, 18:49 №508
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Какая прелесть...нет расхождений в ответах и принятых решениях:))))))))))))))))))))))) Давно на форуме такого не было.
Повідомлення змінено: 06.06.2010 18:54
ВОЛЯ  06.06.2010, 18:50 №509
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Mechta, которая сдавала, в посте №201 форума http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=9877
отметила А в вопросе:
Посадова особа виконавчого комітету сільської, селищної, міської Ради народних депутатів
А)може виносити постанову про відмову у вчиненні нот. дій (правильный)


моё мнение - Б т. к. законом предусмотрено только относительно нотариусов
ЗУ Про нотаріат
Стаття 49. Відмова у вчиненні нотаріальних дій
Нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо:
На вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов'язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз'яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову.
Ксюня  06.06.2010, 19:03 №510
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів України
п.25. Посадова особа виконавчого комітету відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо:
вчинення такої дії суперечить закону;
дія підлягає вчиненню нотаріусом або посадовою особою іншого виконавчого комітету;
з проханням про вчинення нотаріальної дії звернулася недієздатна особа або представник, який не має необхідних повноважень;
довіреність, що видається юридичною особою, суперечить цілям, вказаним в її статуті чи положенні.
Посадова особа виконавчого комітету, яка вчиняє нотаріальні дії, не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.
Посадова особа виконавчого комітету, що вчиняє нотаріальні дії, на прохання особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, повинна викласти причини відмови у письмовій формі і роз'яснити, що заінтересована особа, яка вважає неправильною вчинену дію або відмову у вчиненні нотаріальної дії, вправі подати про це скаргу до суду за місцем знаходження виконавчого комітету сільської, селищної, міської Ради народних депутатів. Ця скарга розглядається в порядку, передбаченому статтями 285-288 Цивільного процесуального кодексу ( 1502-06 ).
У постанові про відмову вказуються:
- дата винесення постанови;
- прізвище, ініціали, займана посада;
- прізвище, ім'я, по батькові громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії, місце його проживання або найменування і місцезнаходження юридичної особи;
- про вчинення якої нотаріальної дії просила особа, що звернулася до посадової особи виконавчого комітету (короткий зміст прохання);
- мотиви, з яких відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, з посиланням на чинне законодавство;
- порядок і строки оскарження відмови з посиланням на цивільне процесуальне законодавство.
Может всё таки А???
Повідомлення змінено: 06.06.2010 19:04
Ксюня  06.06.2010, 19:08 №511
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Есть ещё такой вопрос:
901. Авторське право виникає з
а) моменту створення твору;
б) моменту создания твору;
в) моменту його опублікування
и
843. З якого моменту виникає право інтелектуальної власності:
А) з моменту створення;
Б) з моменту оприлюднення твору;
В) з моменту публічного використання.
Ксюня  06.06.2010, 19:09 №512
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
902. Держмито за видачу свідоцтва про право заняття нот. Діяльністю зараховується до:
а) державного бюджету;
б) місцевого бюджету;
в) на рахунок МЮУ.
Ксюня  06.06.2010, 19:13 №513
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
937. Хто виришуе питання про звернення рішення суду до виконання:
а) державний виконавець;
б) суд місцевий, що виніс рішення;
в) аппеляціонний.
vIkTa  06.06.2010, 19:41 №514
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
При введенні в дію Спадкового реєстру, ведення книг обліку спадкових справ та алфавітної книги спадкових справ передбачено:
а) державними нотаріальними конторами;
б) державними нотаріальними конторами та приватними нотаріусами;
в) відмінено ведення вищевказаних книг як державними нотаріальними конторами, так і приватними нотаріусами.

ВОЛЯ  06.06.2010, 19:49 №515
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
на пост. 510 - А
Ксюня, спасибо, совсем забыла про эту Инструкцию
ВОЛЯ  06.06.2010, 19:55 №516
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Ксюня, как вы ответили на вопорос 811. Заміщення приватного нотаріуса:?
Ксюня  06.06.2010, 20:12 №517
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
про заміщення:
ч.3 п.11 нашей инструкции:
Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених Законом ( 3425-12 ).
{ Пункт 11 в редакції Наказу Міністерства юстиції N 1062/5 ( z0518-09 ) від 15.06.2009 } ,
исходя из этого, может быть - В, ???

При введенні в дію Спадкового реєстру, ведення книг обліку спадкових справ та алфавітної книги спадкових справ передбачено:
а) державними нотаріальними конторами;
б) державними нотаріальними конторами та приватними нотаріусами; из практики:))))
в) відмінено ведення вищевказаних книг як державними нотаріальними конторами, так і приватними нотаріусами.
ВОЛЯ  06.06.2010, 20:18 №518
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
и ещё подскажите как у вас получился ответ по вопросу 875. Хто відповідає за платіж:

Всё что нашла я :
Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі
Стаття 9
Трасант відповідає за акцепт і за платіж.
Стаття 15
Оскільки не обумовлено протилежне, індосант відповідає за акцепт і за платіж.
Стаття 32
Аваліст відповідає так само, як і та особа, зобов'язання якої він забезпечив.
Ксюня  06.06.2010, 20:27 №519
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Я на этот вопрос ответ не знаю....и в преидущих темах однозначного ответа никто не дал... и никто не писал, что ему этот тест попался на экзамене....заколдованный вопрос:)))))
Повідомлення змінено: 06.06.2010 20:35
ВОЛЯ  06.06.2010, 21:18 №520
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
875. Хто відповідає за платіж:
пока не найдётся кто-то знающий будем считать - А...исходя из того, что трасант упоминается только в одном варианте и ст. 9 безспорно на него указывает


885. У разі повного розрахунку по сплаті штрафу та пені за прострочення платежу, боржник:
в) виплачує основне зобов’язання в натуральній формі.

858. При відшкодуванні шкоди, заподіяної боржником при невиконанні основного зобов’язання, боржник:
в) виплачує основне зобов’язання в натуральній формі.
ЦК
Стаття 552. Правові наслідки сплати (передання) неустойки
1. Сплата (передання) неустойки не звільняє боржника від виконання свого обов'язку в натурі.
2. Сплата (передання) неустойки не позбавляє кредитора права на відшкодування збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов'язання.

901. Авторське право виникає з
а) моменту створення твору;


902. Держмито за видачу свідоцтва про право заняття нот. Діяльністю зараховується до:
а) державного бюджету;


937. Хто виришуе питання про звернення рішення суду до виконання:
б) суд місцевий, що виніс рішення;

При введенні в дію Спадкового реєстру, ведення книг обліку спадкових справ та алфавітної книги спадкових справ передбачено:
а) державними нотаріальними конторами;
б) державними нотаріальними конторами та приватними нотаріусами;
в) відмінено ведення вищевказаних книг як державними нотаріальними конторами, так і приватними нотаріусами.
Введення в дію Спад. реєстру було Наказом Міністерства юстиції України від 7 квітня 2005 року 33/5 тогда частники спадщину не оформляли…наверное вопрос старый и уже не попадётся
Ксюня  06.06.2010, 22:18 №521
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Спасибо большое за ответы:)))))!!!!!
ВОЛЯ  07.06.2010, 13:57 №522
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Я на форуме одна?

65. Який повинен бути резервний фонд підприємства:
а) 10%,;
б) 15%,;
в) 25%) - статутного фонду майна.

Про господарські товариства
Стаття 14. Фонди товариства
У товаристві створюється резервний (страховий) фонд у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25 відсотків статутного (складеного) капіталу, а також інші фонди, передбачені законодавством України або установчими документами товариства.

ГК
Стаття 87. Фонди господарського товариства
4. У господарському товаристві створюються резервний (страховий) фонд у розмірі, встановленому установчими документами, але не менш як п'ятнадцять відсотків статутного фонду, а також інші фонди, передбачені законодавством України або установчими документами товариства.

Если кто-то есть: какой думаете ответ???
Форумчанин  07.06.2010, 14:00 №523
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
811. Заміщення приватного нотаріуса:
А) здійснюється іншим приватним нотаріусом в межах нотаріального округу на підставі договору про заміщення приватного нотаріуса;
Б) здійснюється іншим приватним нотаріусом, який визначається наказом Головного управління юстиції;
В) здійснюється іншим приватним нотаріусом на підставі договору про заміщення приватного нотаріуса;
Г) діючим законодавством не передбачене.
попадался мне на экзамене!!!

Очень странный вопрос:
902. Держмито за видачу свідоцтва про право заняття нот. Діяльністю зараховується до:
ЗУ "Про нотаріат" ст.11
....За видачу свідоцтва про право на заняття нотаріальною
діяльністю вноситься плата, розмір якої встановлюється Кабінетом
Міністрів України.
Valeeri  07.06.2010, 14:26 №524
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
Уже не одни :))
65. Який повинен бути резервний фонд підприємства:
а) 10%,;
б) 15%,;
в) 25%) - статутного фонду майна.
Кто-то писал, что ему попадался этот вопрос на экзамене и правильный ответ 25%
Повідомлення змінено: 07.06.2010 14:26
Valeeri  07.06.2010, 14:33 №525
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
917. Учасники повного товариства:
а) фізичні особи;
б) юридичні особи;
в) особи, зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності;
г) всі відповіді вірні;
д) вірні відповіді а) і в).

929. Від сплати держ мита звільняються громадяни - за видачу ім свідоцтва про право на спадщину:
а) на жилий будинок, пай у житлово-будівельному кооперативі, квартиру, що належала спадкодавцеві на праві приватної власності, якщо вони проживали в цьому будинку, квартирі протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця;
б) на жилий будинок з земельною ділянкою під ним пай у житлово-будівельному кооперативі, квартиру, що належала спадкодавцеві на праві приватної власності, якщо вони проживали в цьому будинку, квартирі протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця.

933. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно:
а) є спільною сумісною власністю подружжя;
б) може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя;
в) є особистою власністю.

942. Ким легалізуються документи, видані органами іноземних держав:
а) МЮУ та консульськими представництвами,
б) тільки МЮУ,
в) тільки консульськими представництвами.

961. Додаткове рішення суду може бути ухвалено:
а) за заявою осіб, які беруть участь у справі або з власної ініціативи суду;
б) за заявою осіб, які беруть участь у справі;
в) з власної ініціативи суду.

986. Безспірне стягнення заборгованості щодо відносин, що випливають з:
1) правовідносин, що випливають з авторського права;
2) договір позики, укладений в письмовій простій формі;
3) відшкодування шкоди здоров’ю.

белик  07.06.2010, 14:33 №526
Повідомлень: 64
З нами: 22.01.2010
на 65 - Відрахування до резервного фонду і в інші подібні по призначенню фонди відбувається до досягнення розмірів цих фондів, встановлених засновницькими документами, але не більше 25% статутного фонду,а для акціонерного товариства - не менше 15%.
тобто вірно і б і в.але який правильніший?
ВОЛЯ  07.06.2010, 14:44 №527
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Форумчанин, спасибо за информацию по вопросу 811. Заміщення приватного нотаріуса...она супер ценная...а когда и где сдавали вы?
Форумчанин  07.06.2010, 15:23 №528
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
сдавал прошлым летом, Днепропетровск.

vIkTa  07.06.2010, 15:40 №529
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
917-в)
929-а)
933-б)
942-в)
961-а)
986-а)
Valeeri  07.06.2010, 15:49 №530
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
933. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно:
а) є спільною сумісною власністю подружжя;
б) може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя;
в) є особистою власністю

Имущество и так ведь есть совмесное, а в ст. 62 ч. 2 СК написано в случае спору "може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя" тогда ответ "Б"

Все же "А" или "Б"?
vIkTa  07.06.2010, 16:00 №531
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
933 питання це цитата 62 статті СК Виникнення права спільної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові. Отже тут мається на увазі не спільне майно, а те, що є особистою приватною власністю. Відповідь б)
ВОЛЯ  07.06.2010, 16:02 №532
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
917. Учасники повного товариства:
в) особи, зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності;
ГК
Стаття 80. Види господарських товариств
7. Учасниками повного товариства, повними учасниками командитного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані як суб'єкти підприємництва.

929. Від сплати держ мита звільняються громадяни - за видачу їм свідоцтва про право на спадщину:
а) на жилий будинок, пай у житлово-будівельному кооперативі, квартиру, що належала спадкодавцеві на праві приватної власності, якщо вони проживали в цьому будинку, квартирі протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця;
Від сплати державного мита звільняються:
16) громадяни - за видачу їм свідоцтв про право на спадщину:
- на житловий будинок, пай у житлово-будівельному кооперативі, квартиру, що належала спадкодавцеві на праві приватної власності, якщо вони проживали в цьому будинку, квартирі протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця;



933. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно:
б) може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя;
СК
Стаття 62. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові
1. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

942. Ким легалізуються документи, видані органами іноземних держав:
а) МЮУ та консульськими представництвами,
б) тільки МЮУ,
в) тільки консульськими представництвами.?????
ничего не нашла про то, что бы минюст легализировал документы в ІНСТРУКЦІЇ про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном

961. Додаткове рішення суду може бути ухвалено:
а) за заявою осіб, які беруть участь у справі або з власної ініціативи суду;
ЦПК Стаття 220. Додаткове рішення суду
1. Суд, що ухвалив рішення, може за заявою осіб, які беруть участь у справі, чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо:

986. Безспірне стягнення заборгованості щодо відносин, що випливають з:
этот вопрос уже много раз обсуждался, мнения разные...кто-то писал, что выбрал А, а после сдачи выяснилось, что Б
ВОЛЯ  07.06.2010, 16:08 №533
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
vIkTa а из чего вы исходили решая вопрос 942???
Valeeri  07.06.2010, 16:27 №534
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
986 может все таки "А"

Прикріплені ресурси
белик  07.06.2010, 16:32 №535
Повідомлень: 64
З нами: 22.01.2010
на 986
Прикріплені ресурси
vIkTa  07.06.2010, 16:57 №536
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
на 942- я тоже ничего не нашла про то, что бы минюст легализировал документы в ІНСТРУКЦІЇ про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном

на 986 я не понимаю почему разные мнения? Разве можно сделать исполнительную надпись на договір позики, укладений в письмовій простій формі?
vIkTa  07.06.2010, 17:13 №537
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
До нотаріуса звернувся гр. С. з проханням посвідчити договір дарування акцій ЗАТ "Авіатор" між ним, як власником акцій та його дочкою А. Перевіривши документи, які надав відчужувач нотаріусу, він відмовив у посвідченні зазаначеного правочину, мотивуючи свою відмову тим, що порядок відчуження акцій не передбачено в установчих документах ЗАТ "Авіатор".
Дайте юридичну оцінку діям нотаріуса

Ще раз до цієї теми...
Я вважаю що не можна дарувати акції, якщо про це вказано в статуті товариства. В даному випадку порядок відчуження акцій не передбачено в установчих документах і якщо в статуті прямо це не заборонено то дарувати можно???
ВОЛЯ  07.06.2010, 17:55 №538
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
на пост 536
большинство мнений - 1) правовідносин, що випливають з авторського права;
но, повторюсь, на форуме писали, что выбрали А, а после сдачи выяснилось, что Б - 2) договір позики, укладений в письмовій простій формі
объяснения этому нет
ВОЛЯ  07.06.2010, 18:06 №539
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
vIkTa, пост 294 из темы http://yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=9877
у меня єта задач апоапалась на єкзамене!!! решила правильно: акции-ценніе бумаги,они могут отчуждаться, в том числе могут біть предметом договора дарения, и при дарении остальніе акционері не могут воспользоваться правом преимущественной покупки,т.к. єто только при платном отчуждении. соответственно действия нотариуса неправомерні!


осталось только решить - верить или нет)))))))))
vIkTa  07.06.2010, 20:18 №540
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
ВОЛЯ дякую Вам.
Я вважаю, що так і має бути вирішена ця задача.
ВОЛЯ  07.06.2010, 21:25 №541
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
vIkTa, абсолютно не за что...

опять вопрос из другой темы
момент набуття права власності на нерухомість за договором відчуження:
а) нотаріального посвідчення договору;
б) підписання договору сторонами;
в) державної реєстрації договору; ст. 640, ч. 4 ст. 334 ЦК
г) нотаріального посвідчення та державної реєстрації договору.
комиссия считает, что правильный ответ - Г!!!!!! я ответил В - защитали как ошибку и даже слушать меня не захотели!!!!!

это мне напоминает сдачу экзамена на право вождения..там тоже были такие же вопросы изначально с неправильными ответами

и ещё практически такой же вопрос:
Договір купівлі-продажу нежитлової будівлі вважається укладеним з моменту:
а) нотаріального посвідчення договору;
б) підписання договору сторонами;
в) державної реєстрації договору; ст. 640 ЦК, ч. 4 ст. 334 ЦК
г) нотаріального посвідчення та державної реєстрації договору.
ВОЛЯ  07.06.2010, 21:26 №542
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
а кто-нибудь ещё к экзамену на форуме готовится???
ОТЗОВИТЕСЬ
Повідомлення змінено: 07.06.2010 21:27
ВОЛЯ  07.06.2010, 21:32 №543
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Какой документ не являеться правоустанавливающим:
1. Договор купли-продажи
2. Инвестиционный договор
3. Договор про подил

yul  07.06.2010, 22:14 №544
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
Какой документ не являеться правоустанавливающим:
1. Договор купли-продажи
2. Инвестиционный договор
3. Договор про подил
ВОЛЯ  07.06.2010, 22:14 №545
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Особисті немайнові авторські права можуть належати:
а) тільки творцеві;
б) творцеві або особі, визначеної законом;?????????
в) творцеві або особі, визначеної законом або авторським договором.
ЦК
Стаття 438. Особисті немайнові права автора
1. Автору твору належать особисті немайнові права, встановлені статтею 423 цього Кодексу…..

Стаття 423. Особисті немайнові права інтелектуальної власності
2. Особисті немайнові права інтелектуальної власності належать творцеві об'єкта права інтелектуальної власності. У випадках, передбачених законом, особисті немайнові права інтелектуальної власності можуть належати іншим особам.

ЗУ Про авторське право і суміжні права
Стаття 14. Особисті немайнові права автора
2. Особисті немайнові права автора не можуть бути передані (відчужені) іншим особам.
yul  07.06.2010, 22:29 №546
Повідомлень: 133
З нами: 29.03.2010
Стаття 31. Передача (відчуження) майнових прав суб'єктів вторського права ЗУ про авторське та суміжне право
1. Автор (чи інша особа, яка має авторське право) може передати свої майнові права, зазначені у статті 15 цього Закону, будь-якій іншій особі повністю чи частково. Передача майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) оформляється авторським договором.

Значит ответ В - отпадает однозначно.
Ответ А - отпадает, потому что там есть слово только, которое противоречит ст.423 ГК.
Остается правильній ответ - Б

vIkTa  08.06.2010, 10:31 №547
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Особисті немайнові авторські права можуть належати:
а) тільки творцеві;
б) творцеві або особі, визначеної законом
в) творцеві або особі, визначеної законом або авторським договором

Тут питання стосується авторського права і тому тільки автору, а якщо в питанні інтелектуальна власність - то і іншим особам.
ВОЛЯ  08.06.2010, 12:24 №548
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
ЗУ Про авторське право і суміжні права
Стаття 7. Суб'єкти авторського права
Суб'єктами авторського права є автори творів, зазначених у частині першій статті 8 цього Закону, їх спадкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права.
Стаття 29. Перехід авторського права у спадщину
1. Майнові права авторів та інших осіб, які мають виключне авторське право, переходять у спадщину. Не переходять у спадщину особисті немайнові права автора.
всётаки склоняюсь к А...
vIkTa  08.06.2010, 13:49 №549
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Власник квартири та житлового будинку Мороз І.К. заповів квартиру Зембіцькій Л.М.
10 жовтня 2005 року Мороз І.К. помер. Вартість квартири на час відкриття спадщини становила 30 тис. грн.., вартість житлового будинку становила 100 тис. грн..
10 березня 2006 року до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини з заявами про прийняття спадщини з’явились п’ять дітей Мороза І.К., двоє з яких є непрацездатні за віком.
Визначити частку кожного спадкоємця в спадковому майні.

На форумі знайшла таке рішення:
Зембіцька, як спадкоємиця за заповітом отримує квартиру.
Дети спадкодавця отримують по 1/5 частки дома.
Обязательної долі не буде, т.к. вартість частки за законом (20.000) більше вартості обов’язкової доли (3.000).
Але мені здається, що обовязкова доля на квартиру буде. ???
Форумчанин  08.06.2010, 14:36 №550
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
обов'язкова частка не 3000, а (100000+30000)/10=13000 грн. т.к дітей 5, обов'язкова частка - половина!
відповідь вважаю правильною, якби не одне "АЛЕ"!!! в умові задачі нічого не сказано про те, що в контору зверталась Зембіцька Л.М.! про дітей сказано, а про неї нічого!!??
ВОЛЯ  08.06.2010, 14:38 №551
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
всё правильно квартира Зембіцькиій, будинок по 1/5 кожному сину
Стаття 1241. Право на обов'язкову частку у спадщині
3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку. (т.т. спадкодавець склавши заповыт на Зембыцьку обмежив тим, що позбавив дітей права на спадкування квартири, вартість якої більша за розмір обов. частки)

ВОЛЯ  08.06.2010, 14:43 №552
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Форумчанин, вопрос в задаче: Визначте частку, т.е. определить при наличае данных условий
Форумчанин  08.06.2010, 15:21 №553
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
в таком случае: сыновьям по 1/5 дома, а часть Зембицкой (квартира) остаётся открытой. Она ж в контору не обращалась...
Valeeri  08.06.2010, 16:25 №554
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
1024. Дружина та чоловік мають право скласти заповіт на свою частку у праві спільної сумісної власності подружжя:
а) до її визначення та виділу в натурі;
б) після її визначення та виділу в натурі;
в) за взаємною згодою.
Valeeri  08.06.2010, 16:50 №555
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
205. Нотаріально посвідчуванні правочини, а також заяви та інші документи підписуються
а) тільки у присутності нотаріуса;
б) допускається підписання за відсутності нотаріуса, якщо громадянин особисто підтвердить, що документ підписаний ним;
в) допускається підписання документу за відсутності нотаріуса тільки відомими нотаріусу посадовими особами юридичної особи за наявності зразків їх підписів.
vIkTa  08.06.2010, 17:00 №556
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
205. Нотаріально посвідчуванні правочини, а також заяви та інші документи підписуються
а) тільки у присутності нотаріуса;
б) допускається підписання за відсутності нотаріуса, якщо громадянин особисто підтвердить, що документ підписаний ним;
в) допускається підписання документу за відсутності нотаріуса тільки відомими нотаріусу посадовими особами юридичної особи за наявності зразків їх підписів.
Я б відповіла так, це цитата Інструкції, хоча в Законі (ст.45) і немає слова "правочини".
ВОЛЯ  08.06.2010, 17:41 №557
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
тоже думаю "б"
ВОЛЯ  08.06.2010, 20:50 №558
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
2. Срок для подачи заявления о разъяснении решения суда?
Ксюня  08.06.2010, 20:53 №559
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Добрый вечер!
ВОЛЯ, это у вас вопрос такой???
vIkTa  08.06.2010, 21:20 №560
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Ст.221 подання заяви про розяснення рішення суду допускається, якщо воноще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути предявлене до примусового виконання.

Які думки з приводу цієї задачі?
Недашківський П.П. у 1999 році купив житловий будинок. У 2003 році він отримав рішення виконкому відповідної ради про надання дозволу на будівництво сараю. Будівництво було розпочате. У 2004 році Недашківський П.П. вирішив продати вказаний житловий будинок і отримав витяг з Реєстру прав власності, у якому були відомості про недобудований сарай.
Чи вправі нотаріус посвідчити договір купівлі-продажу житлового будинку?

Ксюня  08.06.2010, 21:26 №561
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
А не успела....
Загальний строк пред'явлення до виконаня виконавчих листів, виданих на підставі рішення суду, стаовить три роки (ч.1 ст.21 ЗУ "Про викоавче провадження").
По задаче: если не указывать в договоре сарай, то знаю, что делают.... Но тут задача...:))))
ВОЛЯ  08.06.2010, 21:40 №562
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
вопрос, который попадался на экзамене, из темы Решаем задачи с экзамена?:

2. Срок для подачи заявления о разъяснении решения суда? Ст. 221 ГПК 15 дней.


Стаття 221. Роз'яснення рішення суду
2. Подання заяви про роз'яснення рішення суду допускається, якщо воно ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до примусового виконання.

не могу найти ни какой срок, и 15 дней в том числе не вижу...
Ксюня и про загальний строк тоже не вижу...(


vIkTa а задача от куда?
Повідомлення змінено: 08.06.2010 21:43
vIkTa  08.06.2010, 21:48 №563
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Стаття 21. Строки пред'явлення виконавчих документів до виконання
Виконавчі документи можуть бути пред'явлені до виконання в такі строки:
1) виконавчі листи та інші судові документи - протягом трьох років; ( Пункт 1 частини першої статті 21 із змінами, внесеними згідно із Законом N 327-IV ( 327-15 ) від 28.11.2002 )

Задача от туда откуда и все остальные! Задача 19 из переліку питань до складання іспиту....
Кто делает такие договора, кто нет... А как с задачей?
ВОЛЯ  08.06.2010, 22:16 №564
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
По условию - рішення виконкому відповідної ради про надання дозволу на будівництво сараю он получил. и исходя из п. 63 Инструкции предоставляет его и нотариус заверяет договор.
Інструкція:
63. Крім правовстановлювального документа на житловий будинок, садибу та інше нерухоме майно (за винятком земельної ділянки), якщо воно підлягає державній реєстрації, нотаріус вимагає витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно.
(абзац перший пункту 63 у редакції наказу
Міністерства юстиції України від 26.03.2010 р. N 615/5)
Коли з витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно видно, що власник, наприклад, житлового будинку здійснив або здійснює його перебудову чи прибудову, у тому числі перепланування житлового будинку, переобладнання нежитлового приміщення в житлове і навпаки, або звів чи зводить господарські, побутові будівлі та споруди без установленого дозволу або без належно затвердженого проекту чи з істотними відхиленнями від проекту, або з грубим порушенням основних будівельних норм і правил, нотаріус вимагає подання рішення органу місцевого самоврядування про дозвіл здійснити перебудову, прибудову, перепланування чи звести господарські, побутові будівлі та споруди. При відсутності такого рішення нотаріус відмовляє в посвідченні договору відчуження житлового будинку, власником якого здійснено таку перебудову, прибудову, переобладнання чи зведено господарські побутові будівлі та споруди.
vIkTa  08.06.2010, 22:38 №565
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Я читала цей пункт і сразу так і вирішила цю задачу. А потім виникли сумніви. Я думаю може.
ВОЛЯ  08.06.2010, 23:11 №566
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
vIkTa, у меня есть эти задачи, они ещё с тех экзаменов, которые проводились года 3 назад... они на экзамене попадаются или их так в качестве тренировки решают?
vIkTa  08.06.2010, 23:19 №567
Повідомлень: 104
З нами: 19.04.2010
Я все подряд смотрю. А кто его знает что попадается в этом году? Люди не особо делятся впечатлениями. Я думаю для нас с вами можно и новые придумать. А вы какие задачки решаете?
ВОЛЯ  08.06.2010, 23:29 №568
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
я пересматриваю все задачи с форума и эти 68...
из-за этих вопросов с 2-значными ответами вобще потеряла надежду сдать экзамен...
а ещё удивляет, то что на предыдущих темах форума более интенсивное было общение и решение, а теперь глухо...в Киеве 29-30 числа экзамен, а на форуме почти никого...может на экзамен придёт пару человек)))))
elena  09.06.2010, 00:15 №569
Повідомлень: 23
З нами: 08.06.2010
Добрий вечер всем


На вопрос 205 ответ а) п.16 Іпструкції . Нотаріально посвідчувальні правочини, а також заяви та інші документи підписуються у присутності нотаріуса.

ВОЛЯ , а скажите пожайлуста в Киеве 29-30 будет ККН или ВККН ?

Договір застави рухомого майна повинен бути укладений у;
а)письмовій формі;
б)письмовій і нотаріально ипосвідчений;
в)усній формі.

Как ответить подскажите?
Повідомлення змінено: 09.06.2010 00:19
Форумчанин  09.06.2010, 00:37 №570
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Договір застави рухомого майна повинен бути укладений у;
а)письмовій формі;
б)письмовій і нотаріально ипосвідчений;
в)усній формі.
ч.1 ст.547 ЦКУ
Сонце  09.06.2010, 00:37 №571
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ЗАДАЧА: Власник квартири та житлового будинку Мороз І.К. заповів квартиру Зембіцькій Л.М.
10 жовтня 2005 року Мороз І.К. помер. Вартість квартири на час відкриття спадщини становила 30 тис. грн.., вартість житлового будинку становила 100 тис. грн..
10 березня 2006 року до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини з заявами про прийняття спадщини з’явились п’ять дітей Мороза І.К., двоє з яких є непрацездатні за віком.
Визначити частку кожного спадкоємця в спадковому майні.

Обовязкова частка 1/2n, де n - це кількість спадкоємців за законом, що закликаються до спадкування. Таким чином, розмір обовязкової частки буде 1/10. Спадкоємець за заповітом Зембіцька отримає все, що залищшилося після відрахування двох обовязк часток, тобто 4/5 - на квартиру. Діти ж успадкують усі по 1/5 на ж/буд, і двоє непрацездатних свої обовязк частки по 1/10 на квартиру. Що стосується обовязкової частки, то ці двоє можуть від неї відмовитися, вказавши, що майно за законом вартісно перевищує майно за обовязковою часткою. Але це лише їх право. І цей непрацездатний може хотіти і по закону , і обовязк частку. Тому мені просто не зрозуміло, чому вище були відповіді, що обовязкової частки немає. І квартира по заповіту Зембіцькій, а будинок по 1/5 дітям? Хто що думає з цього приводу??
Повідомлення змінено: 09.06.2010 00:48
Форумчанин  09.06.2010, 00:49 №572
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
ст.1241 ЦКУ
ч. 3. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті
для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині,
дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його
обов'язкову частку.
В нашому випадку перевищує...
Сонце  09.06.2010, 00:58 №573
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ЗАДАЧА Недашківський П.П. у 1999 році купив житловий будинок. У 2003 році він отримав рішення виконкому відповідної ради про надання дозволу на будівництво сараю. Будівництво було розпочате. У 2004 році Недашківський П.П. вирішив продати вказаний житловий будинок і отримав витяг з Реєстру прав власності, у якому були відомості про недобудований сарай.
Чи вправі нотаріус посвідчити договір купівлі-продажу житлового будинку?

Як написано в п. 63 Інстр: ...нотаріус вимагає подання рішення органу місцевого самоврядування про дозвіл здійснити перебудову, прибудову, перепланування чи звести
господарські, побутові будівлі та споруди. При відсутності такого рішення нотаріус відмовляє в посвідченні договору відчуження житлового будинку, власником якого здійснено таку перебудову, прибудову, переобладнання чи зведено господарські побутові будівлі
та споруди.
За умовою задачі таке рішення є, отже логічно мислимо: посвідчувати договір можно) прямої заборони з недобудовою немає)))))

Але, ще коли я працювала з нотаріусом, вона була не семінарі стосовно продажу недобудови. Думки юристів розходяться з приводу того можна чи низя) Вона для себе вирішила - що низя, оскільки невідомо що продаємо вже не кірпічі і цемент, але ще й не ж/буд. Але друга половина юристів вважає що можна і нормально продає)
Сонце  09.06.2010, 01:02 №574
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Форумчанин, тоді я нічого не зрозуміла, де з умови задачі видно обмеження чи обтяження для дітей? Чим він їх обтяжив? додатковим боргом, який вони і так успадкують... чи обмежив тим, що квартиру заповів іншій особі? ТО на те і є обовязкова частка, що вона працює незалежно від змісту заповіту....
Форумчанин  09.06.2010, 10:19 №575
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Сонце, а что ж тут не понятного??))) Обязательная доля применяется только в том случае, если доля в наследстве меньше этой самой обязательной доли!!!
В нашем случае больше!! (20000 против 13000)
Обов'язкова частка - это не прибавка к наследству, а определение его минимума!
ВОЛЯ  09.06.2010, 10:29 №576
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Форумчанин, отличная фраза "Обов'язкова частка - это не прибавка к наследству, а определение его минимума!"...я сама всё понимаю, а как объяснить на словах кому-то не знала...

elena http://www.notariat-kiev.com/news/?ELEMENT_ID=1831
ВОЛЯ  09.06.2010, 10:58 №577
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
на пост №570 ещё точнее ответ:
Стаття 13. Форма договору застави ЗУ Про заставу
Договір застави повинен бути укладений у письмовій формі.
ВОЛЯ  09.06.2010, 11:29 №578
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Задача. гр. М был на отдыхе у дочери в Сумах. Умер. Постоянно проживал в России (там же у него есть квартира и денежные вклады). В Ив-Франковске жилой дом. В сумах денежные вклады. Кто будет выдавать свидетельство о праве на наследство? 5 вариантов ответа, которые очень похожи.

на квартиру и вклады в России, вклады в Сумах - выдаёт нотариус в России, на дом в Ивано-Франковске выдаёт нотариус Ивано-Франковска

у кого какие выводы?
dalia  09.06.2010, 11:32 №579
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Добрый день.

ВОЛЯ, на пост 578 согласна с Вашим ответом
ВОЛЯ  09.06.2010, 11:55 №580
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Петренко прийшов до нотаріуса і написав заяву про згоду на усиновлення. нотаріус заяву передав. Петренко через 3 дні приходить і каже, шо передумав давати згоду. Дії нотаріуса? із 5-ти варіантів відповідей, 3 були написані для дебілів, вибрати з 2-х інших варіантів складнощів не було.


думаю нотариус должен предложить заверить и передать заявление про отзыв переданого заявления.
ВОЛЯ  09.06.2010, 12:03 №581
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Гр. К хочет подарить дочери акции ЗАТ, пришёл к нотариусу - тот посмотрел уставные документы и говорит - статутом не предусмотреноо и отказал - дать правовую оценку.


дарение акций ЗАТ всегда открыт на форуме...кто что думает?
dalia  09.06.2010, 12:04 №582
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
ВОЛЯ, на пост 580 - тоже согласна :)))
dalia  09.06.2010, 12:13 №583
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На № 581: нотариус не прав, более детально в посте 185
dalia  09.06.2010, 12:29 №584
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
На пост 581 нашла аналогичную задачу с решением:

Задача 52. Громадянин Іванов має у власності пакет акцій у ЗАТ «Квітка». Він бажає подарувати їх своїй дружині. Чи вправі нотаріус посвідчити такий договір?

Відповідь: Відповідно до статті 718 ЦК України даром можуть бути рухомі речі, у тому числі гроші та цінні папери (до яких відносяться акції), а також нерухомі речі. Даром також можуть бути майнові права.
У даному разі при посвідченні договору нотаріус лише перевіряє наявність у власності Іванова пакета акцій ЗАТ «Квітка» за даними реєстру прав власників цінних паперів, а також наявність податкової застави та обтяження за даними реєстру обтяжень рухомого майна.
Так, обмежень ніяких немає. Тільки потрібно встановити набуття акцій – особиста приватна власність чи спільна сумісна. Якщо спільна сумісна, то оформляємо згідно ст.64 СК, без виділу частки.
ВОЛЯ  09.06.2010, 12:45 №585
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
dalia
да действительно, нет обязаловки в указании положения о дарении...
а какие ваианты ответов были неизвестно?
dalia  09.06.2010, 12:51 №586
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
К сожалению, не известно :))))
ВОЛЯ  09.06.2010, 12:52 №587
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
на пост. 584 согласна...нотариус может заверить любой договор, даже тот который не подлежит обязательному нот. заверению
dalia  09.06.2010, 13:06 №588
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
А вот еще задачка:

Протягом однієї доби 12.06.2008 р. померла мати Хлєбнікова Л.А. та її донька Зуб Т.Г. Після їх смерті до державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після обох померлих звернулися донька померлої Зуб Т.Г., онука Хлєбнікової Л.А., і донька померлої Хлєбнікової Л.А. Дії нотаріуса?

Я так понимаю, что мати Хлєбнікова Л.А. та її донька Зуб Т.Г., в соответствии со ст. 1220 (ч. 3) друг после друга не наследуют. Таким образом, нотариус заводит 2 насл.дела. После матери наследник - вторая дочка, а после умершей дочки - её дочка.
???????
ВОЛЯ  09.06.2010, 13:33 №589
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
друг после друга не наследуют, а их наследники наследуют в общем порядке:
дочка Зуб Т.Г. наследует после матери по І очереди по Закону и она же как внучка по праву представления унаследует 1/2 часть которую мать унаследовала бы если бы была живой...остальную 1/2 часть после Хлебниковой Л.А. переходит её живой дочери
Повідомлення змінено: 09.06.2010 13:34
dalia  09.06.2010, 14:04 №590
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Этот пункт для меня всегда был загадкой :)))

Вы правы. Наконец-то дочиталась: в комментарии к ст. 1266 ЦК Украины под ред. Рябоконя написано:
спадкування за правом представлення має місце за умови, якщо:
а) спадкоємець не склав заповіт;
б) спадкоємець за законом помер до відкриття спадщини, т.б. до дня смерті спадкодавця або одночасно в один день з ним;
в) спадкоємець, якого представляють, не втратив права на спадщину як негідний.
dalia  09.06.2010, 14:38 №591
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Обговорювалося питання, на яке не змогли знайти нормативку:
511. Неповнолітньою особою подається заява на виїзд на постійне місце проживання до іншої держави, яка підписується ним:
а) самостійно;
б) за згодою одного з батьків, з яким дитина виїжджає;
в) за згодою обох батьків.

Можливо правільна відповідь а). Підстави: ЗУ " Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" Стаття 4 частина 2.
Оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон. У клопотанні зазначаються відомості про дитину, а також про відсутність обставин, що обмежують відповідно до цього Закону право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років).
За відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.
Проїзний документ дитини видається органами внутрішніх справ за місцем проживання. ( Абзац третій частини другої статті 4 в редакції Закону N 1742-IV ( 1742-15 ) від 03.06.2004 )
Проїзний документ на дитину оформляється терміном на три роки або до досягнення нею 18-річного віку.
Виїзд з України на постійне проживання дітей віком від 14 до 18 років може бути здійснено лише за їх згодою, оформленою письмово і нотаріально засвідченою.
За видачу проїзного документа дитини державне мито не справляється.

Таким чином, неповнолідня дитина підписує заяву на виїз самостійно, а батьки надають згоди (клопотання) окремими документами.

У кого які думки?????
ВОЛЯ  09.06.2010, 15:31 №592
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
я уже этот вопрос вдоль и поперёк смотрела и читала чужие выводы.
Я думаю отвечать надо - А:
- действительно про згоду батьків сказано в законе как про отдельный документ
- заява не правочин, а законодательство требует згоды родителей на правочин, а на подачу такого заявления нет требований

но если размышлять как это на практике, то я бы сделала такую заяву без родителей в том случае, если ребёнку есть 17 лет, т.к. можно по паспорту установить его личность...
Сонце  09.06.2010, 16:37 №593
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
dalia, ВОЛЯ, девочки, я пересмотрела все удостоверительные надписи, и обнаружила, что нет такой формы заявы неповнолитнього за згодою обох батькив, есть только с согласия одного рдителя. Поэтому получается, что заявление с двумя родителями априори невозможно удостоверить????? Так чтоли)))
Ноташа  09.06.2010, 16:51 №594
Повідомлень: 1
З нами: 19.12.2008
Сонце
5.5.6. У разі відсутності у додатку 7 необхідних посвідчувальних написів чи свідоцтв, які б відповідали вчинюваній нотаріальній дії, нотаріус може застосовувати ту з форм, яка найбільше відповідає цій нотаріальній дії, із застосуванням окремих елементів інших посвідчувальних написів та свідоцтв.
(пункт 5.5 доповнено підпунктом 5.5.6 згідно з наказом
 Міністерства юстиції України від 16.11.2009 р. N 2151/5)
Helenna  09.06.2010, 18:04 №595
Повідомлень: 58
З нами: 25.01.2010
Якщо своїми словами переказати питання, воно звучить так: яким чином неповнолітня особа підписує заяву на виїзд на постійне місце проживання до іншої держави? Відповідь: самостійно, за згодою одного за батьків (береться до уваги посвідчувальний напис № 67).

Згодна з вами, dalia, Сонце, Воля, відповідь А найбільше підходить.
ВОЛЯ  09.06.2010, 18:48 №596
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Спадкодавець склав заповіт на все майно на 3-х осіб. Один з спадкоємців за заповітом помер до відкриття спадщини. Судьба его доли?

я думаю часть умершего наследника наследуется по закону...
вобще мнения разделяются, т.к. некоторые считают, что эту часть делят между собой наследники по завещанию, которые живые на момент открытия наследства
???
ВОЛЯ  09.06.2010, 20:15 №597
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
ауууу...кто-то есть на форуме?
СА  09.06.2010, 20:36 №598
Повідомлень: 122
З нами: 19.09.2009
По старому ГК применили бы статью "приращение долей". А в новом ГК эту статью потеряли. Мнение ученых и практиков разные. Одни исходят из того, что доля отпавшего (тот, что умер ранее завещателя) наследника должна перейти к остальным, указанным в завещании. В основе - воля завещателя. Другие считают, что после смерти наследника завещание уже не охватывает все имущество завещателя, поэтому доля отпавшего наследника должна наследоваться наследниками по закону. Ввиду неурегулированности этого вопроса Законом, решить его может суд.
Форумчанин  09.06.2010, 20:43 №599
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Я придерживаюсь мнения: "делится между наследниками по завещанию"!!
Много на эту тему слышал мнений и читал статей, но больше всего меня наталкивает на такое
заключение ч.1 ст.1275 ЦКУ
Якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку
він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними
порівну.

Если учесть наличие этой нормы, то в случае смерти наследника по завещанию до открытия
наследства, выдавать его долю по закону как-то НЕЛОГИЧНО
ВОЛЯ  09.06.2010, 20:43 №600
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
нужно спросить в управлении об этом вопросе...они как ни как не последнее место занимают на экзамене

Задача по старому кодексу с завещанием обязательной долей . Мать завещала все 2 детям в равных долях, имущество совместное, остался муж 65 лет, и еще 3 детей, самое тяжелое было посчитать дроби в уме.


1/2 - мужу как с.с.в.п
2/3 от второй половины = 1/3 - обязат. доля мужа
остальное от второй половины = 1/6 часть двое детей, указанных в завещании, делят поровну между собой, т.е. по 1/12
Другие 3-е детей ничего не получают

Если неправильно поправьте

Ксюня  09.06.2010, 20:49 №601
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Всем привет!!!!
на сколько я читала мнения на форуме, то поняла, что
В основе - воля завещателя

и нужно отталкиваться от этого.
elena, в Киеве 29-30 июня ВКК.
на форуме никто не появляется, потому, что документы собирают и сдают для экзамена.....а ещё все учат...:)))))
Я сейчас только вечером иногда могу позволить себе зайти на форум и почитать что написали за день новенького, а так решаю тесты (ещё чуть-чуть осталось), потом перейду к задачам и нормативке:)))))
Форумчанин  09.06.2010, 21:12 №602
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
по задаче в посте №600
обязательная доля мужа не 2/3 от второй половины, а 2/3 от того, что досталось бы по закону,
а т.к. ещё есть 5 детей - то 2/3 от 1/6 спадкового майна. Получаем 1/9 спадкового майна - обязат. доля мужа!!
Соответственно 2 детям по 4/9 спадкового майна по завещанию!
ВОЛЯ  09.06.2010, 21:16 №603
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Ксюня, вы решаете тесты там где 800 вопросов или ещё какие-то?
я решаю их и плюс собираю по форуму
Ксюня  09.06.2010, 21:22 №604
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
ВОЛЯ, в преидущем или ещё перед тем был форум и в конце два поста. в одном 980 тестов, в другом 1035... я решаю, 980 тестов, осталось ещё где-то 200.
До конца недели думала уложиться, но у меня 2 козявочки - учу только днём (у родителей).
А Вы где будете сдавать?
Повідомлення змінено: 09.06.2010 21:22
Ксюня  09.06.2010, 21:30 №605
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
В старом гражданском кодексе обязательная доля была половина от того, что причиталось бы по закону. Я не могу понять как вы считаете...:(((((
СА  09.06.2010, 22:14 №606
Повідомлень: 122
З нами: 19.09.2009
Не половина, а 2/3 (ст.535 ЦК УССР 1963 г.)
Ксюня  09.06.2010, 22:20 №607
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
СА, а можете статью воспроизвести??? Не могу статью найти:(((
ВОЛЯ  09.06.2010, 22:25 №608
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Ксюня, я уже писала сдаю в Киеве...у моей козявочки уже каникулы, так что мне как раз на руку - есть возможность готовиться..
скачала с форума куча разных файлов, но упор дала на эти 800

ЦК УРСР 1963 р.
Стаття 535. Право на обов'язкову частку в спадщині
Неповнолітні або непрацездатні діти спадкодавця (в тому числі усиновлені), а також непрацездатні дружина, батьки (усиновителі) і утриманці померлого успадковують, незалежно від змісту заповіту, не менше двох третин частки, яка належала б кожному з них при спадкоємстві за законом (обов'язкова частка). При визначенні розміру обов'язкової частки враховується і вартість спадкового майна, що складається з предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку.
ВОЛЯ  09.06.2010, 22:44 №609
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Чоловік залишив заповіт в 2002 році на 1/3 частку квартири на дружину та дочку (яка має право на обов. частку) та онуку, батько якої (син спадкодавця) проживав за кордоном. Дружина померла в 2003 році. Спадкодавець в 2005 році. Візначити долі в спадковому майні. Відповів правильно, але варіанти відповідей не пам`ятаю.
Ответ: 1/9 онучка, 1/18 сину, 3/18 дочке.
или
ВІДПОВІДЬ ТАКА: ДОЧКЕ 2/3, СИНУ 1/6 І ОНУКЕ 1/6

у меня получилось как в первом варианте
имеет ли значение то, что дочка имеет право на обяз. долю?
Повідомлення змінено: 09.06.2010 22:51
elena  10.06.2010, 00:42 №610
Повідомлень: 23
З нами: 08.06.2010
Скажите пожайлуста, в задачи пост 609 на каком основании спадкуе син?

Ксюня, а скажите откуда у Вас сведенья, что в Киеве ВККН 29-30 июня или перепутали с ККН?
Graal  10.06.2010, 02:55 №611
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
На пост 609:
дочці - 1/9 за заповітом + 1/18 за законом
онуку - 1/9 за заповітом
сину - 1/18 за законом

elena, син спадкує на підставі ст. 1245 ЦКУ. А у Ксюні 29-30 червня ККН!
Graal  10.06.2010, 03:19 №612
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Задача по старому кодексу с завещанием обязательной долей . Мать завещала все 2 детям в равных долях, имущество совместное, остался муж 65 лет, и еще 3 детей, самое тяжелое было посчитать дроби в уме.

Решение. Т.к. имущество совместное мужу отдаём сразу его 1/2 часть, за умершей остаётся 1/2 часть наследственного имущества. Наследников всего 6: дети (5) и муж. Обязательная доля - 2/3 от того, что причиталось бы по закону. Мужу с 1/2 досталось бы 1/12, обязательная доля 1/12 Х 2/3 = 1/18. Детям по завещание остаётся (1/2-1/18):2= по 4/18 или по 2/9

Проверяем: 1/2 (частка) + 1/18 (обяз.доля) + 4/18 (по завещ.) + 4/18 (по завещ.)

Форумчанин, чтож Вы дедушку обидели, не отдали ему частку в спільному майні подружжя :)
Ксюня  10.06.2010, 07:46 №613
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Доброе утро всем!!
elena, конечно в Киеве ККН, я уже просто запуталась и в буквах и в статьях...))))
Ксюня  10.06.2010, 07:49 №614
Повідомлень: 211
З нами: 17.02.2010
Graal, привет, я понятное дело могу не спать, а ты почему не спишь???? В такое время надо спать а не переживать за дедушек....:)))))))
Graal  10.06.2010, 09:44 №615
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Ксюня, найти бы спонсора, спала б спокойно :))))) Я предполагаю, что у меня экзамен будет или в августе, или в сентябре. А время мчится быстро...
Повідомлення змінено: 10.06.2010 10:06
Форумчанин  10.06.2010, 10:19 №616
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Graal, никого не обделял!!
Я ж уточнил, что это доли спадкового майна, а не с.с.в.п!!
Graal  10.06.2010, 10:35 №617
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Форумчанин, извиняюсь, согласна с Вами, только так как Вы ответили - очень проффесионально! А что такое с.с.в.п?
Повідомлення змінено: 10.06.2010 10:43
Форумчанин  10.06.2010, 10:51 №618
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Graal, у Вас нет ,случайно, проэкта заяви на имя начальника управления про допуск к квал. экз.
и особовой картки???
Graal  10.06.2010, 10:58 №619
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Заявления нет (ещё стажируюсь). Найдете, поделись пожалуйста, пригодится.
Прикріплені ресурси
Graal  10.06.2010, 10:58 №620
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Подивіться ще Порядок проведення кваліфікаційного іспиту для осіб, які пройшли стажування в державній нотаріальній конторі або в приватного нотаріуса.
Форумчанин  10.06.2010, 11:30 №621
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
Спасибо огромное!!!
додаток к порядку видел, но скопировать толково не получалось..((
ещё и zakon.rada.gov.ua второй день не грузится
ВОЛЯ  10.06.2010, 11:48 №622
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Прикріплені ресурси
Форумчанин  10.06.2010, 14:06 №623
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
спасибо!
Форумчанин  10.06.2010, 15:22 №624
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
570. До нотаріально посвідчених прирівнюються: ст. 40 ЗУ ПН
а) заповіти та довіреності військовослужбовців та інших осіб, які перебувають на лікуванні в госпіталях, санаторіях та інших військово-лікувальних закладах, посвідчені начальниками, їх заступниками по медичній частині, старшими і черговими лікарями цих госпіталів, санаторіїв та інших військово-лікувальних закладів;
б) заповіти та довіреності громадян, які перебувають під час плавання на морських суднах або суднах внутрішнього плавання, що плавають під прапором України, посвідчені капітанами цих суден;
в) довіреності громадян, які перебувають під час плаванням на морських суднах, посвідчені капітанами цих суден або першим помічником капітана.
Valeeri  10.06.2010, 15:54 №625
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
570. До нотаріально посвідчених прирівнюються: ст. 40 ЗУ ПН
а) заповіти та довіреності військовослужбовців та інших осіб, які перебувають на лікуванні в госпіталях, санаторіях та інших військово-лікувальних закладах, посвідчені начальниками, їх заступниками по медичній частині, старшими і черговими лікарями цих госпіталів, санаторіїв та інших військово-лікувальних закладів;
б) заповіти та довіреності громадян, які перебувають під час плавання на морських суднах або суднах внутрішнього плавання, що плавають під прапором України, посвідчені капітанами цих суден;
в) довіреності громадян, які перебувають під час плаванням на морських суднах, посвідчені капітанами цих суден або першим помічником капітана.
Форумчанин  10.06.2010, 16:02 №626
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
я считаю, что "В"
ст.40
для осіб з відповіді А передбачає лише довіреності,
для осіб з відповіді Б лише заповіти,
а от відповідь В - збігається!
Форумчанин  10.06.2010, 16:02 №627
Повідомлень: 151
З нами: 10.11.2009
530. Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на:
а) нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах, або займаються приватною нотаріальною діяльністю; у населених пунктах, де немає нотаріусів, нотаріальні дії вчиняються уповноваженими на це посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, міських Рад народних депутатів; за кордоном вчинення нотаріальних дій покладається на консульські установи України або дипломатичні представництва України;
б) нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах, або займаються приватною нотаріальною діяльністю;
в) нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах або займаються приватною нотаріальною діяльністю.
Graal  10.06.2010, 16:31 №628
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
довіреності громадян, які перебувають під час плаванням на морських суднах, посвідчені капітанами цих суден або першим помічником капітана?????? Форумчанин, щось я не бачу, щоб капітани суден та перші помічники капітана посвідчували довіреності :( Моя відповідь на тест 570 - А. Чому у Вас В?

530 - Б (А не підходить, тому що дипломатичні представництва вчиняють тільки у випадках, передбачених законодавством, в В - пропустили нотаріусів архіву)
Valeeri  10.06.2010, 16:48 №629
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
530-Б
Давайте задачки решать:))
ВОЛЯ  10.06.2010, 18:39 №630
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
Graal, судя по правильным ответам на задачу в посте 600, которые выложили на форуме - после того как высчитали 1/2 часть с.с.в.п., остальную 1/2 часть, кот. входит в наследственную массу считают как 1 целую...и её соответсвенно делят.
и ещё я дочиталась, что в этой задаче детей (не указаных в завещании) двое...

Я считала так:
1/2 - мужу как часть с.с.в.п
2/3 от 1/5 (часть, если бы получал по закону) = 1/5*2/3= 2/15 обязат. доля мужа
остальное от второй половины = 1-2/15=13/15 двое детей, указанных в завещании, делят поровну между собой, т.е. по 13/30
Другие 2-е детей (не указанных в завещании) ничего не получают
Valeeri  10.06.2010, 19:53 №631
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
ВОЛЯ, не согласна с Вами! Там все таки 5 детей и муж итого 6 наследников было по закону!
1/18 обязательная часть мужа и по 2/9 по завещанию детям!
ВОЛЯ  10.06.2010, 20:02 №632
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
так было написано: "ой, ошиблась не трое, а двое детей"
это в принципе не важно, главное знать как решается задача, а разные числа можно пересчитать...
Сонце  10.06.2010, 20:22 №633
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
ЗАДАЧА Протягом однієї доби 12.06.2008 р. померла мати Хлєбнікова Л.А. та її донька Зуб Т.Г. Після їх смерті до державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після обох померлих звернулися донька померлої Зуб Т.Г., онука Хлєбнікової Л.А., і донька померлої Хлєбнікової Л.А. Дії нотаріуса?

друг после друга не наследуют, а их наследники наследуют в общем порядке:
дочка Зуб Т.Г. наследует после матери по І очереди по Закону и она же как внучка по праву представления унаследует 1/2 часть которую мать унаследовала бы если бы была живой...остальную 1/2 часть после Хлебниковой Л.А. переходит её живой дочери


ВОЛЯ, а мне кажется, что dalia решила правильно: после Хлебниуковой - дочка хлебниковой, после Зуб - дочка Зуб. Мне кажется, что здесь нет права представления, т.к. дословно статья звучит:внуки...спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері...., якби вони були живими на час відкриття спадщини
А на час відкриття спадщини після Хлєбнікової, її дочка Зуб не була жива. Я вже другий раз до цієї задачі вертаюся. Що ви скажете?
Маленьке стерво  10.06.2010, 20:38 №634
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
ЗАДАЧА Протягом однієї доби 12.06.2008 р. померла мати Хлєбнікова Л.А. та її донька Зуб Т.Г. Після їх смерті до державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після обох померлих звернулися донька померлої Зуб Т.Г., онука Хлєбнікової Л.А., і донька померлої Хлєбнікової Л.А. Дії нотаріуса?


друг после друга не наследуют, а их наследники наследуют в общем порядке:
дочка Зуб Т.Г. наследует после матери по І очереди по Закону и она же как внучка по праву представления унаследует 1/2 часть которую мать унаследовала бы если бы была живой...остальную 1/2 часть после Хлебниковой Л.А. переходит её живой дочери


ВОЛЯ, а мне кажется, что dalia решила правильно: после Хлебниуковой - дочка хлебниковой, после Зуб - дочка Зуб. Мне кажется, что здесь нет права представления, т.к. дословно статья звучит:внуки...спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері...., якби вони були живими на час відкриття спадщини
А на час відкриття спадщини після Хлєбнікової, її дочка Зуб не була жива. Я вже другий раз до цієї задачі вертаюся. Що ви скажете?


право представлення не виникає.
Valeeri  10.06.2010, 21:14 №635
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
А я вот согласна с тем, что она как внучка по праву представления унаследует 1/2 часть которую мать получила если бы была живой... согласно ст 1266. (ведь по праву представление всегда наследуют часть после умерших родителей!!!)

А в каких же случаях по Вашему возникает право представление?
Повідомлення змінено: 10.06.2010 21:16
Graal  10.06.2010, 21:14 №636
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Прикріплені ресурси
Повідомлення змінено: 10.06.2010 21:16
Graal  10.06.2010, 21:18 №637
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Valeeri, право представлення могло б виникнути за п.4 ст. 1220 ЦКУ, але ні як за п.3 ст. 1220 ЦКУ. В нашому випадку ситуація п.3 ст. 1220 ЦКУ
Повідомлення змінено: 10.06.2010 21:19
Valeeri  10.06.2010, 21:35 №638
Повідомлень: 266
З нами: 08.10.2009
Я и так знаю что друг после друга они не наследуют, а будут открываться два разных наследственных дела!
после Хлебниковой Л.А. переходит её живой дочери, дочка Зуб Т.Г. наследует после матери по Закону и она же как внучка по праву представления унаследует 1/2 часть после Хлебниковой Л.А.!
Это мое мнение (да и с нотариусом общалась по этому поводу)
ВОЛЯ  10.06.2010, 21:38 №639
Повідомлень: 372
З нами: 14.02.2008
не могу найти точный ответ...может вы и правы....я с другой стороны уже смотрю: если дочь после мамы не наследует, то и вероятно права представления тоже не возникает
Graal  10.06.2010, 21:46 №640
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Моє рішення задачі таке:

Після Хлєбнікової Л.А. спадщину буде оформляти її дочка, яка звернулася до державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини. Онука не є спадкоємицею після Хлєбнікової Л.А.

Після Зуб Т.Г. оформляє спадщину вже її дочка.
Сонце  10.06.2010, 22:05 №641
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Я может немного косноязычно выразилась. Моё мнение такое. Право представления это если Мать -дочка-внучка и дочка умирает раньше матери, вот тогда внучка наследует по праву представления. А здесь дочка после матери не наследует вообще, поэтому и внучка после бабушки не наследует.
Сонце  10.06.2010, 22:29 №642
Повідомлень: 205
З нами: 01.03.2007
Graal, а чей комментарий? написано неплохо (всмысле не переписан ЦК )))
dalia  10.06.2010, 22:38 №643
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Всім привіт :)))))

З приводу цієї задачі, єдине, що змогла знайти - це коментар до статті 1266 під ред. Рябоконя:

спадкування за правом представлення має місце за умови, якщо:
а) спадкоємець не склав заповіт;
б) спадкоємець за законом помер до відкриття спадщини, т.б. до дня смерті спадкодавця або одночасно в один день з ним;
в) спадкоємець, якого представляють, не втратив права на спадщину як негідний.

Таким чином, виходить, що онука буде спадкувати після Хлєбнікової Л.А. за правом представлення.
dalia  10.06.2010, 22:45 №644
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Може давайте створимо вже нову тему ????????????

Після кожного оновлення сиджу і чекаю по 10 хвилин поки все завантажиться :(((((((

Valeeri, я так розумію, що Ви в цьому питанні спец. Допоможить, будь-ласка.
Graal  10.06.2010, 23:04 №645
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Давайте. Присоединяйтесь.
http://www.yurradnik.com.ua/yurforum/index.php?action=topic&id=21701
dalia  10.06.2010, 23:05 №646
Повідомлень: 390
З нами: 19.03.2010
Спадкодавець склав заповіт на все майно на 3-х осіб. Один з спадкоємців за заповітом помер до відкриття спадщини. Судьба его доли?


На це питання подумки погоджуюся з Форумчанином:

Я придерживаюсь мнения: "делится между наследниками по завещанию"!!


Але, так як пишуть більшість науковців і виходячи з того, що є правильним вирішенням по задачам, то можуть бути 2 вирішення цього питання:
1) якщо в заповіті не визначені долі спадкоємців, наприклад, батько заповів все належне йому майно сину та доньці, то вразі смерті одного зі спадкоємців до відкриття спадщини, буде спадкувати все інший спадкоємець за заповітом;
2) якщо ж в заповіті визначені долі спадкоємців, наприклад, батько заповів все належне йому майно сину та доньці в рівних долях (як варіант, по 1/2 частині), то вразі смерті одного зі спадкоємців до відкриття спадщини, його частка буде спадкуватися за законом.

Маленьке стерво  10.06.2010, 23:20 №647
Повідомлень: 283
З нами: 31.05.2010
З приводу цієї задачі, єдине, що змогла знайти - це коментар до статті 1266 під ред. Рябоконя:

спадкування за правом представлення має місце за умови, якщо:
а) спадкоємець не склав заповіт;
б) спадкоємець за законом помер до відкриття спадщини, т.б. до дня смерті спадкодавця або одночасно в один день з ним;
в) спадкоємець, якого представляють, не втратив права на спадщину як негідний.

Таким чином, виходить, що онука буде спадкувати після Хлєбнікової Л.А. за правом представлення
.
З коментаря Спасибо-Фатєєвої.
Але це наукова точка зору
Graal  10.06.2010, 23:46 №648
Повідомлень: 694
З нами: 12.10.2009
Маленьке стерво, мы уже в другой теме, присоединяйтесь. Я зашла задачку посмотреть. Научная точка зрения сходится и с О.Печеным. Как правильно решить?
Ви маєте зареєструватися, або увійти, щоб створювати теми та писати повідомлення!