12 Квітня 2024

СПАДКУВАННЯ ЧАСТОК СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ В ТОВ, ТДВ

изображение_viber_2024-04-12_14-19-27-193

Корпоративні права спадкуються шляхом прийняття спадщини за законом чи заповітом.

Спадкоємець (правонаступник) учасника ТОВ, ТДВ (або уповноважена ними особа) подає заяву про вступ до товариства в порядку спадкування (правонаступництва) – для держреєстрації змін до відомостей про ЮО в ЄДР. Також подається заява про держреєстрацію, документ про сплату адмінзбору, нотаріально засвідчена копія свідоцтва про право на спадщину.

Варто пам’ятати, що спільна сумісна власність подружжя також розповсюджується на майнові права власників (учасників) ЮО.

В разі смерті або припинення учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця (правонаступника) без згоди учасників товариства.

Інколи спадкоємець не має бажання вступати до ТОВ, ТДВ з правом своєї участі, а бажає забрати частку померлого учасника грошима чи іншими благами. Тоді подається заява про вихід, для держреєстрації змін в ЄДР. Тобто, закон дозволив не вступати спадкоємцю до підприємства, а відразу забрати свою частку. Тут також необхідна буде нотаріальна копія документу про правонаступництво (спадщину).

У разі смерті, оголошення судом безвісно відсутнім або померлим учасника-ФО чи припинення учасника-ЮО, частка якого у статутному капіталі товариства становить менше 50 %, та якщо протягом року з дня закінчення строку для прийняття спадщини, встановленого законодавством, спадкоємці (правонаступники) такого учасника не подали заяву про вступ до товариства відповідно до закону, товариство може виключити учасника з товариства. Таке рішення приймається без врахування голосів учасника, який виключається.

Тому з оформленням спадщини та вступом у товариство спадкоємцю, який дійсно цього бажає, потрібно буде поквапитися, якщо є інші учасники.

Про це розповіла нотаріус Катерина Яцино у свої статті «Спадкування корпоративних прав учасників у різних видах юридичних осіб» (МЕН 1 за 2004 рік), де також аналізується: спадкування часток капіталу в ФГ, кооперативах, повних та командитних товариствах, АТ, адвокатських об’єднаннях, благодійних організаціях, юридичне функціонування підприємства до моменту отримання свідоцтва про право на спадщину.

Продовжується передплата на 2024 рік:

 

Одержувач: ЮВПП «Страйд»

Код ЄДРПОУ 32335789

п/р UA483223130000026008000035847 в Філія АТ «Укрексімбанк» в м. Харкові МФО 322313

 

Призначення платежу: Передплата за журнал „МЕН” на 2024 р. Без ПДВ. (вказати свої ПІБ та адресу).

Вартість передплати на 2024 рік - 2400 грн.

Вартість передплати на І півріччя 2024 року — 1200 грн.

 

Для довідок: (050) 109-39-19, e-mail: stride.zakaz@ukr.net

Читайте нас на нашому телеграм-каналі https://t.me/men_notar а також на сторінці на Фейсбук https://www.facebook.com/mala.enciklopediya.notariusa