09 Квітня 2024

ВИДАЧА НОТАРІУСОМ СВІДОЦТВА ПРО ПРИДБАННЯ МАЙНА ІЗ ПРИЛЮДНИХ ТОРГІВ

изображение_viber_2024-04-09_15-54-49-812

Видача нотаріусом свідоцтва про придбання майна із прилюдних торгів (аукціонів) є юридичним оформленням факту, що відбувся на підставі правочину.

У спорі щодо визнання судом електронних торгів недійсними суди мають звернути увагу на визнання недійсним акта, свідоцтва та протоколу про проведення торгів і те, чи це належні способи захисту.

На основі аналізу позовних вимог щодо визнання судом електронних торгів недійсними можна зробити наступні висновки.

- Нотаріус здійснює свою діяльність у сфері безспірної юрисдикції та не встановлює прав або обов’язків учасників правовідносин, не визнає і не змінює їх, не вирішує по суті питань права. Безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника для нотаріуса підтверджується формальними ознаками — наданими стягувачем документами згідно з Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

- Вчинення нотаріусом виконавчого напису — це нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло у стягувача раніше.

- Для визнання судом електронних торгів недійсними необхідними є: наявність підстав для визнання торгів недійсними (порушення правил проведення торгів); встановлення, чи порушується (не визнається або оспорюється) суб’єктивне цивільне право або інтерес особи, яка звернулася до суду.

- Видача нотаріусом свідоцтва про придбання майна із прилюдних торгів (аукціонів) є юридичним оформленням факту, що відбувся на підставі правочину. Відповідно нотаріус, який вчиняє нотаріальну дію з видачі свідоцтва про придбання майна із прилюдних торгів, перевіряє тільки факт набуття права власності на нерухоме майно конкретним набувачем і підтвердження цього права внаслідок проведення прилюдних торгів.

- Належним способом захисту прав і законних інтересів позивача є визнання електронних торгів недійсними, позовні вимоги про визнання недійсним та/або скасування протоколу проведення електронних торгів є неефективним способом захисту порушеного права, оскільки відновлення прав особи, яка оспорює правочин купівлі-продажу майна з електронних торгів, охоплюється вимогою про визнання торгів недійсними.

Детальний аналіз судової практики – у статті к.ю.н. Ольги Розгон (випуск МЕН №1 2024).

Продовжується передплата на 2024 рік:

 

Одержувач: ЮВПП «Страйд»

Код ЄДРПОУ 32335789

п/р UA483223130000026008000035847 в Філія АТ «Укрексімбанк» в м. Харкові МФО 322313

 

Призначення платежу: Передплата за журнал „МЕН” на 2024 р. Без ПДВ. (вказати свої ПІБ та адресу).

Вартість передплати на 2024 рік - 2400 грн.

Вартість передплати на І півріччя 2024 року — 1200 грн.

 

Для довідок: (050) 109-39-19, e-mail: stride.zakaz@ukr.net

Читайте нас на нашому телеграм-каналі https://t.me/men_notar а також на сторінці на Фейсбук https://www.facebook.com/mala.enciklopediya.notariusa